Laddar annons
Vin till riswok med limeyoghurt och cashewnötter
6 Apr, 2021

Vin till riswok med limeyoghurt och cashewnötter

En busenkel och jättegod måltid för hela familjen. Ett glas vin till maten, för dem som vill, gör middagen extra festlig.

Vin till riswok. utmaningen i detta recept är den syrliga limeyoghurten. Kombinationen till ett friskt vitt vin är steg ett, limesmaken lyfter dock fram en exotisk smak som kan upplevas vara mer söt. Vinet klarar kombinationen med smak av mogen frukt - och syra.

Jag hade inte cashewnötter hemma utan använde osaltade jordnötter - vilka också fungerade bra men såklart - bäst är att laga enligt receptet.

Den här middagen tar under halvtimme att laga.

RECEPT | Riswok med med limeyoghurt och cashewnötter

4 portioner

Riswok
3 dl ris
1 st broccoli
1 st paprika - eller fler, för den som vill
1 klyfta vitlök - eller lite mer för den som vill
1 förpackning majskorn
1 msk olivolja
250 gram sojabönor
3 msk soja, japansk
1 krm salt, efter smak
1 krm svartpeppar, efter smak
50 gram cashewnötter, ej salta. (hoppsan, jag har använt osaltade jordnötter då jag inte hade cashewnötter)

Limeyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk honung, flytande
1 st lime, saft och skal

Gör så här

1. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen. Lägg sedan över det kokta riset på en tallrik och låt det svalna.

2. Skölj och skär broccolin i små buketter. Skölj och tärna paprikan smått. Skala och finhacka vitlöken och sila av vattnet från majsen.

3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek grönsaker och sojabönor med vitlöken på medelhög värme. Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt soja och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

4. Grovhacka nötterna och strö över vid servering.

5. Limeyoghurt: Blanda yoghurt med honung och riv i limeskal och pressa i saft. Servera limeyoghurten till riswoken.

Smaklig spis!

Vin till riswok med med limeyoghurt och cashewnötter

1. Hans Baer Riesling Trocken 2019 (76934)

Weinkellerei Hechtsheim, Rheinhessen Tyskland, 109 kr
Beställningssortimentet.
Druvor: Riesling
Torrt, medelfylligt vin med en lätt fruktig sötma av mogna persikor och gula äpplen, tydligt friskt driv av runda citrustoner och en hint av mineral. Trevlig, lång eftersmak.
Omdöme: Drickvänliga trevliga genren. Den mogna sötman i frukten rundar av rieslingvinets, ibland, skarpa syrlighet och gör smaken 'tillgängligt okomplicerad' utan att vara 'enkel'. Perfekt vin som ett glas vin på tu man hand, till sushi eller sashimi, till vego eller räkmacka.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.