Systembolagets nyheter tillfälliga viner | vita & mousserande

Vinnyheter APRIL – recension vinlansering Systembolaget 27/4

Favoritmarkera

Nyhetslansering tillfälligt sortiment Systembolaget den 27 april. Ett utmärkande tecken för lanseringen är prisvärdhet med flera trevliga och spännande viner.

VINNYHETER APRIL. Ska man lyfta tre favoriter är mina val enkla: bland de vita tänker inte jag missa Tolpuddle Chardonnay från Tasmanien. Ett lysande all-roundvin med extra allt. Men det finns fler bra viner att upptäcka bland vinnyheter april. Missa inte översikten i tabellen.

Snabbval

Lanseringens bästa vin alla kategorier är en härlig Bordeaux i form av Leoville Poyferré – en verklig storhet från St Julien i Medoc.

Till sist går det inte att låta bli att vara imponerad av Sydafrikanska Mullineux som står för hela sex viner i denna lansering. Bäst och mest spännande av dessa är Mullineux Olerasay, ett sött vitt vin på druvan chenin blanc. Men som vanligt finns det mer som ni hittar i texten och i tabellen.

VINNYHETER APRIL – Champagne

• Egly-Ouriet Les Premices Brut (93505), 539 kr

Stor doft med vinteräpplen, nybakt bröd, päron, perika och mandlar. Gräddig eftersmak med en ganksa dov ton, bra struktur, med citrus, aprikosskal och mineral.

Vitt vin Frankrike lansering nyheter den 27 april

• Bouzeron Louis Jadot Domaine Gagey 2019 (90003), 179 kr

Stram, snyggt snajdad bourgogne aligoté med päron, gula äpplen, persikor och snyggt balanserade fat. Välbalanserad med citrus, kryddor, snygg sälta mineral, kalk, och bra längd. Bouzeron är en by i södra Bourgogne i närheten av det mer kända Rully med endast 47 hektar vingårdar. Servera till grillad lax med stuvad spenat och ett spett med vitlökmarinerade grillade champinjoner.

• Guigal Condrieu 2019 (93555), Norra Rhône, 439 kr

Aromatisk och elegant Condrieu med gula äpplen, vita blommor, citroner, passionsfrukt, mango och en udd saffran. Kraftig struktur med skaltoner, grillade citroner, blommor, päronskal, bra längd, med mineral som hålls ihop av en fin syra.

• Heimbourg Riesling Domaine Zind Humbrecht 2017 (96178), Alsace EKO, 319 kr

Stor och varmt mogen och aromatisk riesling med gula äpplen, apelsin, mandarin och vita persikor. Bra balanserad smak med djup koncentration av äpplen, kryddor, citrusskal, kalk, bra syra och underbar längd med mineral och sälta.

Vitt vin Nya Zeeland – VINNYHETER APRIL

• Dog Point Sauvignon Blanc 2020 (93288), Marlborough EKO, 195 kr

Stor aromatisk och ganska kraftig sauvignon blanc med krusbär, fläder, nässlor, vita vinbär och gula äpplen. Bra, elegant smak med mineral, extrakt, vita blommor, vita vinbär, fin syra, mineral och sälta. Ett fantastiskt bra vin med en stramhet och ett djup som imponerar stort. Dog Point släppte en chardonnay förra tisdagen. Några flaskor eller mer av varje är en rolig kombo inför kommande vår- och sommarkvällar.

• Tolpuddle Vineyard Chardonnay 2019 (91808), Shaw and Smith, 379 kr

Snyggt stram chardonnay med vita päron, vita persikor, kalk, blommor, mariekex och eleganta fat. Rik och mogen frukt med gula äpplen, mineral, sälta och våta stenar och härligt balanserad ek. Har man väntat på en elegant ekad chardonnay i fyndkostym kan jag meddela att väntan är över. Tolpuddle är en av de mer uppmärksammade producenterna på Tasmanien som blir allt mer uppskattat för potentialen som det något kallare klimat ger. Vinet passar till solnedgång serverat med tortelloni med rökt laxkräm, apelsin- och salviasås med grillad grön sparris.

Vitt Chile lansering nyheter den 27 april

• Baettig Vino de Viñedo Chardonnay 2019 (95597), Traiguén, Via Vinica SpA, 279 kr

En ung, frisk, chardonnay med päron, gula äpplen, citrus, bra eftersmak med fin syra, sälta och lite brynt smör från ekfat. En ny bekantskap från Chile som levererar en chardonnay i en lite stramare mindre tropisk och mer energiladdad stil än vad vi är vana vid från Chile.

Vitt vin Sydafrika lansering nyheter den 27 april

• Mullineux Granite Chenin 2019 (93186), Swartland, 499 kr

Stram, rustik chenin blanc med gula äpplen, päron, skaltoner, persikomarmelad, kalk och fat. Snygg balans med värme, extrakt, våt ylle, sälta, mineral och en rustik lång eftersmak.

• Mullineux Quartz Chenin 2019 (93189), Swartland, Mullineux 499 kr

Ung och stram, med vita päron, gula äpplen, ciutrusskal och tydliga nya fat. Stram och mer reserverat än syskonet Granite. Bra balans, citrus, pomerans, krossad sten, mineral, kalk, sälta, fint avvägda fat och bra längd. Servera till vitlöksmarinerad kyckling med grillad mango och balsamicoglaze på en bädd av sallad.

VINNYHETER APRIL – sött vitt ’nära perfektion’

• Mullineux Olerasay No 2 Mullineux & Leeu Family Wines (95302), Swartland, 500 kr

Stor aromrik doft med torkade aprikoser, blodapelsin, fikon, ananaspastiller och pomerans. Ett mycket snyggt och välgjort sött vin med stor komplexitet, aprikosmarmelad, citrusskal, mineraler och exceptionellt bra syra. Ett fascinerande välgjort vin men kaskader av aromer där de flesta går mot torkade frukter och engelsk fruktkaka men det mest imponerande är den helt perfekta syrastrukturen som gör att man överhuvudtaget inte reflekterar över vare sig sockernivå eller den låga alkoholhalten på 8,5 %. Ett imponerande sött vitt i en helt egen stil och dessutom på en svårslagen nivå.

Orange vinnyhet den 27 april

• Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2018 (92366), Niederösterreich, 129 kr

Stor aromatisk doft med persika, aprikos, Del mote frutkcoctail, inlagda päron, smultron, hallon. Stor smak med grapefrukt, päron, äpplen, persika och grapefrukt, mineral, viss sälta men kunde haft lite mer syra.

• Airlie Bank Gris on Skins Punt Road Wines 2020 (95591), Australien, 159 kr

Elegant strukturerad doft med blodgrape, smultron, hallon, vattenmelon och mandlar. Ovanlig smak som drar lite mot sura körsbär och citrus och visst finns det viss elegans, sälta och längd.

Rosé lansering nyheter den 27 april

Longview Nebbiolo Rosato2020 (93429), Adelaide Hills, 149 kr

Mogen, välbalanserad rosé med hallon, smultron, jordgubbar, rönnbär, rabarber, vinteräpplen mineral, bra balans med fin sälta och syra.

Rött vin Frankrike – VINNYHETER APRIL

• Château Gazin Pomerol 2018 (93320), Pomerol, 935 kr

Mogen varm frukt med björnbärsmarmelad, plommon, vildhallon, mörka körsbär, piptobak och ceder. Fylligt koncentrerad smak med pomerans, mörk choklad, engelsk lakrits, kaffe och bra längd.

• Château Léoville-Poyferre 2018 (93554), Saint-Julien, 1 034 kr

Mörk, koncentrerad frukt med björnbär, svarta vinbär, mörka plommon, viol och väl integrerade nya fat. Fylligt med mogen mörk frukt, blåbär, mörk choklad, kaffe och ceder. Ett slagskott som trots all sin kraft och sina 14,5 % alkohol ändå lyckas vara elegant och balanserat. Bordeaux när det är som bäst.

• Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2017 (93556), 499 kr

Snygg och välbalanserad med viol, björnbär, tjära, kryddor, extrakt och lätt rostade fat. Medelfyllig till fyllig mogen frukt med svarta vinbär, mörka körsbär, choklad, charm och värme med bra längd, saknar möjligen lite kraften som fanns i den tidigare årgången.

LÄS GÄRNA JOHAN EDSTRÖM OM LA-LA-LA PROVNINGEN 2016

VINNYHETER APRIL – rött vin Italien

• Ognostro Azienda Agricola Tinessa 2018 (93575), 359 kr

Frisk doft med personlighet och mogen frukt av viol, tjära, björnbär, nypon, kaffe, nougat och örter. Medelfyllig till fyllig eftersmak med längd och koncentrerad frukt med kakao, björnbär och nougat.
O´gnostro betyder bläck på napolitanska och beskriver färgen på vinet som druvan aglianico ger.

• Montessu Agricola Punica 2017 (95424), Isola dei Nuraghi, 159 kr

Frisk solmogen frukt med svarta vinbär, plommon, vildhallon, julkryddor, mynta, läder och rostade fat. Bra och lite oväntad fyllig eftersmak med björnbär, kaffe och choklad. Bra balans och bra längd. Gjort huvudsakligen av carinano kompletterat med cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och syrah. Isola dei Nuraghi ligger på östra sidan av Sardinien.

• Contrado Santo Spirito Palmento Costanzo 2017 (93574), Etna, EKO, 499 kr

Frisk stram frukt drar som en saltvattenstänkt havsbris med oliver, mynta, slånbär, örter, oliver och mynta. Medelfylligt med bra extrakt, bra djup, kaffe, balsamvinäger, nypon, energi och mineraler. Det är inte ett vin med opulent tillgänglig charm men mycket personlighet ”den helige anden” levererar i detta stiltypiska Etnavin. Passar till Kalvfärsburgare serverade med stekt nudelsallad.

• Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2019 (91140), Lambrusco di Sorbara, 129 kr

En frisk och ren Lambrusco med eleganta bubblor, ren syrlig frukt med energi, smultron, jordgubbar, lingon, rönnbär och röda vinbär, mineral och sälta.

Rött vin Sydafrika – VINNYHETER APRIL

• Mullineux Granite Syrah 2018 (93185), Swartland, 699 kr

Stort och kraftigt med mörka körsbär, björnbär, mörka plommon, tjära, kaffe och fat. Stor, fyllig eftersmak med viol, mörk choklad och imponerande koncentration, längd och balans.

• Mullineux Iron Syrah 2018 (93187), Swartland, 699 kr

Medelfylligt med varmt mogen frukt med körsbärsmarmelad, björnbär, provencalska örter, te, nötter, mandlar, lite rökiga charkuteritoner, mineral och bra längd.

• Mullineux Schist Syrah 2018 (93188), Swartland, 699 kr

Stort med mogen frukt, mörka körsbär, vildhallon, viol kraft extrakt, lavendel, örter och fat. Fylligt rökt chark, djup, balans, mineral och mogen varm frukt. Samtliga viner från Mullineux är värda uppmärksamhet. Vad gäller de röda vinerna från årgången 2018 är Granite lite rustikare och lite kärvare men kanske också lite mer koncentrerad. Schist är påfallande tillgängligt med mer omedelbar charm. Kvalitetsmässigt är de svåra att skilja. Jag finner båda dessa mer strukturerade och balanserade än syskonet ”Iron”.

• Lismore Syrah 2017 (93492), Cape South Coast, 359 kr

Stor doft med mörka, mogna bär, björnbär, viol, charkuterier och rökta, nya fat. Stort och fylligt med silkiga tanniner, bra extrakt och bra syra. Så långt är allt bra men när vi kommer till vinets balans är det i min smak för dominerat av ekfat. Smaken drar mot hickoryextrakt och det blir lite för mycket. Sannolikt lägger detta och blir mer integrerad i frukten med några års vila på flaska men idag finns inte balansen.

• SC Pannell Smart Grenache 2018 (93476), Australien, Clarendon, 369 kr

Ett rödfruktigt, friskt vin med varmt mogen grenachig frukt med körsbär, vildhallon, bra koncentration, bra balans och medelfyllig struktur med en vibrerande lång eftersmak med intensitet.

TABELL

VISA TABELL
vinnyheter tillfälligt sortiment 27 april
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Egly-Ouriet Les Premices Brut, , 539 kr, =
Egly-Ouriet Les Premices Brut93505Champagne53917=21-240.1240
MOUSSERANDE VIN, rosé
Österrike
Loimer Brut Reserve Rosé EKO, , 189 kr,
Loimer Brut Reserve Rosé EKO, Weingut Loimer92177Niederösterreich189 Ej provat840
VITT VIN
Frankrike
Bouzeron Louis Jadot - Domaine Gagey, 2019, 179 kr, +
Bouzeron Louis Jadot - Domaine Gagey201990003Bouzeron17917+21-271.22400
Condrieu E. Guigal, 2019, 439 kr, +
Condrieu E. Guigal201993555Condrieu43917.5+21-241.2480
Heimbourg Riesling Domaine Zind Humbrecht EKO, 2017, 319 kr, +
Heimbourg Riesling Domaine Zind Humbrecht EKO201796178Alsace31918+21-291.22400
Österrike
Rabl Gelber Muskateller Langenlois, 2018, 129 kr, +
Rabl Gelber Muskateller Langenlois, Weingut Rudolf Rabl201892366Niederösterreich12915.5+21-226000
Australien
Tolpuddle Vineyard Chardonnay, 2019, 379 kr, +
Tolpuddle Vineyard Chardonnay, Shaw and Smith201991808Tasmanien37918.5+21-261.2300
Airlie Bank Gris on Skins Punt Road Wines, 2020, 159 kr, +
Airlie Bank Gris on Skins Punt Road Wines, Punt Road Wines202095591Yarra Valley15916+21-221200
Nya Zeeland
Dog Point Sauvignon Blanc EKO, 2020, 195 kr, +
Dog Point Sauvignon Blanc EKO, Dog Point Vineyards202093288Marlborough19517+21-251.23000
Sydafrika
Mullineux Granite Chenin, 2019, 499 kr, =
Mullineux Granite Chenin, Mullineux Family Wines201993186Swartland49917=21-271.2240
Mullineux Quartz Chenin, 2019, 499 kr, +
Mullineux Quartz Chenin, Mullineux Family Wines201993189Swartland49918.5+21-281.2240
USA
Calera Central Coast Chardonnay, 2018, 239 kr,
Calera Central Coast Chardonnay, Calera Wine Company201892394Central Coast239 Ej provat5000
Chile
Baettig Vino de Viñedo Chardonnay, 2019, 279 kr, +
Baettig Vino de Viñedo Chardonnay, Via Vinica SpA201995597Traiguén27917.5+21-251.2600
VITT SÖTT
Sydafrika
Mullineux Olerasay No 2 Mullineux & Leeu Family Wines, , 500 kr, +
Mullineux Olerasay No 2 Mullineux & Leeu Family Wines, Mullineux Family Wines95302Swartland50018.5+21-404.5240
ROSÉVIN
Australien
Longview Nebbiolo Rosato, 2020, 149 kr, +
Longview Nebbiolo Rosato, Longview Vineyards202093429Adelaide Hills14915.5+21-220.15000
RÖTT VIN
Frankrike
Château Léoville-Poyferre , 2018, 1034 kr, +
Château Léoville-Poyferre 201893554Saint-Julien103419+24-382.3240
Château Phélan-Segur , 2018, 515 kr,
Château Phélan-Segur 201893736Saint-Estèphe515 Ej provat360
Château d'Issan Margaux, 2018, 719 kr,
Château d'Issan Margaux201893341Margaux719 Ej provat600
Château Gazin Pomerol, 2018, 935 kr, +
Château Gazin Pomerol201893320Pomerol93518+24-362.3120
Côte-Rôtie Brune et Blonde, 2017, 499 kr, =
Côte-Rôtie Brune et Blonde, E Guigal201793556Côte-Rôtie49917.5=23-322.3600
Italien
Montessu Agricola Punica, 2017, 159 kr, +
Montessu Agricola Punica201795424Isola dei Nuraghi15917+21-262.36000
Contrado Santo Spirito Palmento Costanzo EKO, 2017, 499 kr, =
Contrado Santo Spirito Palmento Costanzo EKO, Palmento Costanzo SRL201793574Etna49917.5=21-262.3300
Lambrusco del Fondatore , 2019, 129 kr, +
Lambrusco del Fondatore , Cleto Chiarli Società Agricola201991140Lambrusco di Sorbara12915+21-226000
Ognostro Azienda Agricola Tinessa, 2018, 359 kr, +
Ognostro Azienda Agricola Tinessa201893575Italien35917+22-282.3240
Australien
SC Pannell Smart Grenache, 2018, 369 kr, =
SC Pannell Smart Grenache, S.C. Pannell201893476Clarendon36917=21-282.3480
Sydafrika
Mullineux Granite Syrah, 2018, 699 kr, +
Mullineux Granite Syrah, Mullineux Family Wines201893185Swartland69918.5+22-292.3480
Mullineux Iron Syrah, 2018, 699 kr, +
Mullineux Iron Syrah, Mullineux Family Wines201893187Swartland69918.5+22-292.3360
Mullineux Schist Syrah, 2018, 699 kr, +
Mullineux Schist Syrah, Mullineux Family Wines201893188Swartland69918.5+22-302.3480
Lismore Syrah, 2017, 359 kr, +
Lismore Syrah, Lismore Estate Vineyards201793492Cape South Coast35917.5+21-282.3600
USA
Mimi Cabernet Sauvignon, 2017, 179 kr, ++
Mimi Cabernet Sauvignon, Chateau Ste Michelle201795076Columbia Valley17917.5++22-282.36000
Italien
Rosso Colli Tortonesi , 2017, 164 kr,
Rosso Colli Tortonesi , Oltretorrente201792014Colli Tortonesi164 Ej provat5100
USA
Storm Santa Barbara County Pinot Noir Storm Wines, 2018, 389 kr,
Storm Santa Barbara County Pinot Noir Storm Wines, Storm Wines201895545Santa Barbara County389 Ej provat480

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar