Laddar annons
Vin till fylld ugnsbakad fisk - Mahi Ba Hasho
13 May, 2021

Vin till fylld ugnsbakad fisk - Mahi Ba Hasho

Laga en laxrätt på nytt sätt, med nya smaker. I det afro-iranska köket är rätten Mahi Ba Hasho väl känd.

Vin till fylld ugnsbakad fisk. Vinbanken har lagat på eget vis, av en halv sida lax i stället för som i receptet - en fisk per portion.

Det är spännande att plocka upp smak och recept från världens mat och kombinera med klassiska viner.

RECEPT | Fylld ugnsbakad fisk

4-5 portioner

1-1,2 kg hel, urtagen msc- eller kravmärkt lax, röding, öring eller regnbåge
salt och peppar
1 färsk röd chilifrukt
1-2 gula lökar
-2 vitlöksklyftor
ca 2 dl hackad färsk koriander
1 tsk Madrascurry
1 tsk gurkmeja
1 msk tamarindpasta som rörts ut i ljummet vatten
1 msk blåglagda russin

GÖR SÅ HÄR

1)
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra buken på fisken. Hacka chilin. Skala och finhacka löken.

2) Värm upp stekpannan med 1 msk olja. Stek löken på medelvärme tills den fått en gyllene färg, tillsätt gurkmejan.

3) Hacka vitöken, koriandern och chilin och rör ner dem i stekpannan. Tillsätt madrascurryn, tamarindpastan och de avrunna russinen. Blanda i röran och låt puttra några minuter.

4) Fyll fisken med denna blandning och stäng eventuellt med tandpetare eller bind om med snöre som fungerar i ugnen. Pensla fisken med olja, lägg på ett ugnsfast fat.

5) Stek i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter, till dess fisken är genomstekt. Det går även utmärkt att grilla fisken på utomhusgrill. Servera med ris.
vin-till-fylld-ugnsbakad-fisk-recept-vinforslag-vinbanken


Vin till fylld ugnsbakad fisk.

1. Pinot Gris Evidence 2017 (75542)

Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 149 kr
Druvor: 100% Pinot Gris
Torr/halvtorr, medelfyllig, smak av kryddor, vit frukt, vanilj och kakao. Bra koncentration.
Omdöme: Bra längd, tydlig urpsrung. Bra val till mat.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

RECEPTET är från boken, Afro Iranska köket, av Rozbeh Javid - läs bokrecensionen här (favoritkokbok just nu)