Laddar annons
Krönika: Är längre öppettider på Systembolaget lösningen?
1 Jan, 2024

Krönika: Är längre öppettider på Systembolaget lösningen?

Köerna ringlar långa. Mobilerna tas fram varje minut för att se om man ska hinna göra sina inköp innan Systembolaget stänger. Man är besviken över sig själv för att man återigen valde att vara ute i sista stund. Det är lördagen 30 december och klockan är 14:45. Om bara en kvart kommer möjligheten att köpa vin, öl och sprit försvinna för hela den svenska befolkningen.

Varje år vid exakt den här tidpunkten uppstår samma debatt. I ren frustration skriver bittra, arga och besvikna invånare av sig på sociala medier för att de inte hunnit köpa allt de önskade inför helgerna. De postar bilder på tomma hyllor och förbannar sig över det skrala utbudet när allt blir utplockat väldigt fort. Det finns få frågor i Sverige i dag som polariserar befolkningen lika mycket som Systembolagets vara eller icke-vara. Eller det är snarare Systembolagets öppettider och individens planering som debatteras. Vad är då lösningen?

Undertecknad befann sig på Systembolaget följande datum; 22, 23, 29 och 30 december. Vid endast ett av dessa tillfällen var det ett någorlunda ”normalt” utbud som mötte mig. I de andra tre fallen var det totalt utplockat och extremt skralt på hyllorna. Man kan såklart hävda att min planering var under all kritik, men i fallet 23 december befann jag mig på mitt lokala Systembolag så tidigt som 11:00 på förmiddagen, och ändå möttes jag av tomma hyllor och ett dystert utbud. Jag förstår frustrationen som många känner. Jag förstår de arga inläggen på sociala medier. Och jag förstår verkligen att folk blir upprörda över att det som ska vara ett av världens bästa utbud faktiskt snarare kan liknas vid ett danskt 7 Eleven. 

"Invaggas i något spädbarnsprat"

Dock vill jag ändå försvara Systembolaget. Alla vet att dessa dagar är de mest köpintensiva på hela året. Och vi har en guldgruva i beställningssortimentet som på tok för få faktiskt inser. Det är inte vidare svårt att redan 12, 13 eller 14 december faktiskt klicka hem några makalöst prisvärda och bra viner och bara vänta på att de ska anlända till ditt lokala systembolag. Det jag dock stör mig på är att vi i Sverige invaggas i något spädbarnsprat om att vi inte är tillräckligt mogna för att kunna handla öl, vin och sprit efter klockan 15 på en lördag. Hur kan ett av världens mest framgångsrika länder inom många områden inte ge sin befolkning en möjlighet att köpa öl och vin efter klockan 15 på en lördag? Hur kan vi inte lita tillräckligt mycket på vår egen befolkning att vi alltså under årets mest intensiva köphelg stänger dörrarna för all alkohol klockan 15 på en lördag. Jag personligen tycker att vi har kommit så pass långt i vår egen mognad och utveckling att vi faktiskt kan ta ansvar för att handla vin, öl och sprit klockan 17 på en lördag. 

Jag kommer försvara Systembolagets utbud för all tid då jag anser att det är unikt, prisvärt och riktigt bra. Jag arbetar varje dag med att bedöma viner och hitta fynden i de olika sortimenten. Jag träffar producenter och vinmakare som berömmer monopolet för just utbudet och att vi i Sverige kan så pass mycket om hela världens vinländer. Men ändå är vi tydligen inte tillräckligt redo för att kunna hantera att handla på lördagskvällar eller söndagar. Det är sorgligt. Samma regler som infinner sig alltid ska även infinna sig då. Om man är för berusad så ska man inte få handla. Alla har ett eget ansvar och jag önskar att just debatten om öppettiderna intensifieras och blossar upp. För så som det fungerar just nu så spär det bara på frustrationen och synen på att staten inte kan lika på sin egen befolknings omdöme. 

"Skönare känsla att man kan handla öl inför middagen på lördag klockan 18"

Så sammanfattningsvis så lutar jag kraftigt åt att öppet sent på lördagar och söndagar är något som vi i Sverige är redo för. Jag är givetvis ingen forskare och jag vet inte vilken effekt det kommer få på alkoholkonsumtionen, men jag skulle bli väldigt förvånad om det fick någon större effekt. Det skulle bara bli en skönare känsla över att man faktiskt kan gå och handla några öl och en flaska vin inför middagen på lördag klockan 18. Att hålla öppet till 14 på söndagar är också något som jag tror skulle uppskattas av den stora massan. Så ja, lösningen på problemet och frustrationen är längre öppettider på Systembolaget.