Laddar annons
Vin till ramen – tips på tre viner
8 Jan, 2024
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Vin till ramen – tips på tre viner

Ramen har på senare tid blivit en rejäl poprätt i Sverige där nya ramenställen öppnar upp med jämna mellanrum. Man vilket vin ska man välja till ramen? Vi har listat tre viner som passar till olika typer av ramen.

När det kommer till ramen så är buljongen i princip det viktigaste. Det är buljongen som kocken har mest fokus på och det är den som även i mångt och mycket bestämmer vilket vin som passar till ramen. Det finns egentligen fyra olika varianter av ramen; miso, shoyu, shio och tonkotsu. Alla har olika buljonggrund, därav att de ger väldigt olika smak. I buljongen har vi en hel del umami-smak. I vissa fall väljer man att göra en hetare variant av rätten, och ibland är det sältan som är i fokus. Därför tipsar vi här nedan om vin till ramen. Vi har valt ut tre olika viner som passar till olika typer av ramen. Som du kommer märka är det tre typer av riesling-vin vi valt när vi matchar det till ramen. Och orsaken till att det är just riesling som passar så fantastiskt väl till ramen är att riesling ofta har en härligt hög syra men även i många fall en sötma som gör att det passar makalöst väl med det asiatiska köket. 

Om du åker till Japan och ska äta ramen så kommer du nog bli rekommenderad sake till din ramen. Sedan tidigare har vi intervjuat Sveriges främsta sake-expert, Åke Nordgren, om vilka sake han rekommenderar i sortimentet. Den artikeln kan du läsa här.

Vin till ramen – tips på tre viner