Laddar annons
Bäst i test vecka 11 - Systembolagets beställningssortiment
15 Mar, 2022

Bäst i test vecka 11 - Systembolagets beställningssortiment

I beställningssortimentet på Systembolaget finns ungefär 10 400 viner i varierande prisklasser. Det här är viner som monopolet inte har i sitt lager och som inte har gått igenom någon inköpsprocess som Systembolaget är ansvarigt för. Det är viner som duktiga importörer valt att ta in till Sverige och marknadsföra till restauranger och intresserade privatkunder.

En gång i veckan kommer vi på Vinbanken ta fram en topplista och recensera viner för dig som vill ta ett steg utanför vad den fysiska systembolagshyllan erbjuder. Har man ett spirande intresse för mat och vin och känner att man vill hitta något utöver det som står på hyllan på den lokala Systembolagsbutiken. Har man tröttnat på sitt husvin och vill testa något nytt? Eller är det dags att fylla den nyinköpta vinkylen? Då är Systembolagets beställningssortiment rätt för dig. Vecka 11 hittar vi fyra intressanta viner ur beställningssortimentet som alla når fyndstatus.

Om du som vinintresserad har några dagars framförhållning så erbjuder dagens marknad många alternativ. Systembolagets beställningssortiment är en veritabel guldgruva men också en knepig labyrint. Med lite stöd från Vinbankens lista ”Bäst i test” kan du beställa hem fyndviner och viner som sticker ut lite. Efter att du lagt din beställning tar det 3-8 dagar innan du har flaskorna för avhämtning i din lokala butik.

Viner mellan 120 och 350 kronor

Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vad vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har ofta en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare artiklar. Här nedan kan du läsa om vinerna från vecka 11 som vi recenserat i Systembolagets beställningssortiment.

Bäst i test vecka 11 - Systembolagets beställningssortiment

Pewsey Vale Eden Valley Riesling 2018 (73514), South Australia, 189 kr, 17,5 poäng (++)

Aromatisk, varmt mogen frukt med persika, mandariner, päron, flinta och vita blommor. Smaken är ren och stram med eleganta drag av citrus, mineraler, sälta och druvtypiska, krispigt fina syror.  En välgjord och smakrik riesling med en gnutta restsötma i eftersmaken som gör att den passar utmärkt till en Pad Thai.

Pewsey Vale är en vingård i Barossa med förhållandevis svalt klimat som ligger på 500 meter över havet och planterades med riesling redan 1847. Personen bakom detta vin är Louisa Rose som har gjort sig ett namn både i Australien och utomlands för sitt arbete med riesling och hennes motto säger väl allt? "Riesling is our only focus". Pewsey Vale importeras av Vinunic.

Pouilly Fumé Arrêt-Buffatte 2018 (76194), Loire, Domaine de Tinel-Blondelet, 179 kr, 16,5 poäng (++)

Lätt aromatisk, frisk sauvignon blanc med snygg frukt av gråpäron, citrusskal, vita blommor, grapefrukt, ostronskal och krita. Allt fint förpackat med strama och integrerade smaker, massor av mineraler, sälta och fin syra. Det här är ett vin som jag verkligen tar till mig med ett litet extra leende. Extraktrikedomen, mineralerna och de fina syrorna gör mig på bra humör. Sauvignon blanc är en druva som har en tendens att ofta bli lite för mycket på lite för många sätt och Arrêt-Buffatte bär spår av den varma årgången 2018, men allt som riskerar att bli det där lilla "för mycket" hanteras så väl av mineraler och den elegant vässade syran. Det här är ett klockrent vin till en bredd av rätter men ”pasta alle vongole” kan inte bli en besvikelse. Vinet behöver lite luft för att utvecklas.

Domaine de Tinel-Blondelet har en historia som går tillbaka till 1600-talet. Sedan 1983 leds företaget av Annick Tinel Blondelet och omfattar produktion i Pouilly Fumé, Sancerre och Pouilly Sur Loire med en vingårdareal på ca 15 hektar. Man arbetar med ett tydligt miljötänk och är sedan 2014 certifierad av franska jordbruksministeriet med HVE (High Environmental Certificate). Tinel-Blondelet åker in på min lista av Loireproducenter som är värda extra uppmärksamhet. Tinel-Blondelet importeras av Nigab.

Tissot & Potel La Sixième Côte Pinot Noir 2020 (55804), Côtes de Jura, 119 kr, 16,5 poäng (++)

Ung och friskt rödbärig härlig pinotfrukt med solmogna hallon, jordgubbar, blommor, kryddnejlika och elegant eftersmak med fin syra och mineraltoner. HÅLL I HATTEN! En mycket bra och druvtypisk pinot noir för futtiga 119 kr. Denna lilla skapelse promenerar över fyndlinjen med god marginal och levererar pinotupplevelse på en nivå som många producenter misslyckas med för dubbla priset. Servera till ugnsbakad kyckling med rosmarinrostade rotsaker.

Druvorna till det här vinet kommer från tre högt belägna vingårdar i bergslandlandskapet i Jura nära Schweiziska gränsen. Med enbart 10% av den totala vingårdsarealen utgör pinot noir en liten ”druvminoritet” men med skenande priser i Bourgogne och de tydliga förutsättningar som finns är frågan om inte pinot kommer att bli viktigare i framtiden. La Sixième Côte Pinot Noir importeras av Giertz.

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2019 (79331), Piemonte, 249 kr, 17,5 poäng (++)

Ungt och stramt med mörka körsbär, tranbär, rosor, tobak och tjära. Medelfyllig lite återhållen smak med bigarråer, blodgrape, mineraler, lång eftersmak och fina syror. En smakrik och fortfarande ung nebbiolo med intensitet och kraft som ligger i nivå (eller högre) med många viner där det står Barolo eller Barbaresco på etiketten. Drick till timjangnuggad stekt entrecôte med klyftpotatis och trattkantarellsås.

Carlo Vietti grundade Vietti Wine cellar i slutet av 1800-talet i byn Castiglione Falletto i hjärtat av Langhes kullar. Idag drivs företaget av fjärde generationens Vietti. Man äger vingårdar i några av de absolut bästa lägena i Barolo och har gjort sig kända som en av de mest framstående producenterna av vingårdsbeteckande Barolo från: Lazzarito, Brunate, Ravera och kanske mest känt, Rocche di Castiglione. Vietti importeras av Vinunic.

Systembolagets beställningssortiment - mer info och tidigare topplistor

Bäst i test vecka 9