Vignobles Mayard för Châteauneuf-du-Pape utan fat
Provningen av årgång 1996 i jämförelse med 2020 visar på en fenomenal mognadsutveckling. Le Hurlevent från Vignobles Mayard i Châteauneuf-du-Pape är inte lagrad på fat.
Vignobles Mayard i Châteauneuf-du-Pape tillverkar Le Hurlevent utan att det lagras på ekfat. För vinälskare öppnar sig därmed ytterligare en värld av provningsinsikter och förunderliga smakupplevelser.
Förutom att prova årgångar kan man jämföra den traditionella stilen av Châteauneuf-du-Pape där vinerna lagrats på stora ekliggare eller i cementtank (som Vignobles Mayard) med moderna som lagrats på 225 liters ekfat. Intressant i det sammanhanget är funderingen över vilken stil som egentligen är nydanande och modern kontra traditionell. Välkomna till en öppen och aktuell diskussion!
Två olika sätt för tillverkning av Châteauneuf-du-Pape
Vinet Le Hurlevent är på alla sätt ett kraftfullt, klassiskt vin med alla de för appellationen rätta attributen på plats. Karakteristiska drag av mörka bär och frukt, kryddor, tät smak och hög alkoholhalt är tydligt närvarande. Erkänner att även jag ibland kunnat missa det för när vinet är ungt makar det verkligen som om det vore lagrat på ekfat. Hur är det möjligt?
Skillnaden visar sig över tid om ni frågar mig. Det är nu, när vinet är moget, som dess storhet fullkomligen exploderar i elegans, nyansrikedom och i en omisskännlig ursprungstypicitet. För i en mogen Le Hurlevent kommer frukten i första rummet.
Men vi tar det från början. När Le Hurlevent är ungt smakar vinet förvisso av mörk, tät frukt och bärsmak. smak av lagerblad och peppar, en kompakt täthet och hög alkoholhalt driver på smakerna. Anledning till den täta texturen i Châteauneuf-du-Pape viner kommer av värmen och hettan i distriktet vilka lägger grund till vinernas höga alkoholhalter.
Så här görs Le Hurlevent
Skördeuttaget är 26 hektoliter per hektar vilket räknas som lågt i vinvärlden. Vignobles Mayard sköter vingårdarna traditionellt. All odlingen är ekologisk. Ingen konstgödning förekommer.
Skörden utförs manuellt och druvselektionen görs direkt i vingården. När druvorna kommer till vineriet avstjälkas dom. Sedan följer en mjuk pressning av juicen.
Macerationen som pågår i cirka 24 dagar lakar ur smak och färg från druvskalen. Jäsningen i 18-28 dagar. Temperaturen i källaren är cirka 25 grader. Lagrad 12 månader i betongtank varpå buteljering sker. All förflyttning av juice och vin i vinkällaren sker med hjälp av gravitation.
Provning av Le Hurlevent 1996 och 2020
Châteauneuf-du-Pape Le Hurlevent 2020 (2291), 249 kr
Utseende: Blåviolett.
Doft: Tät, kraftfull doft av mörk frukt, lätt tobakston.
Fyllig smak. Mörk frukt, tät, kraftfull. Kryddig smak med inslag av kakao och tobak samt strama tanniner och mörk frukt. På alla sätt tät och kraftfull.
Betyg: 4+
Châteauneuf-du-Pape Le Hurlevent 1996 (vin från privat källare)
Utseende: Röd, läderorange färg.
Doft: Stor doft. Tobak, läder och lätt torkade frukter som fikon och russin.
Fyllig. Nyanserad, läcker smak med drag av mogen apelsin, tydligt kryddig, inslag av fikon och russin, söt kakao. Dill och lagerblad. Lätt drag av jod. Fin och lång eftersmak med balanserade tanniner.
Betyg: 5
Det äldre vinet smakade perfekt till lammrätten med citrus, se recept här.
Visste du att vinflaskan för Châteauneuf-du-Pape är varumärkesskyddad sedan 2004
Vinerna från det klassiska, franska distriktet Châteauneuf-du-Pape känns lätt igen på den traditionella flaskan (sedan 1937) med sitt ingraverade emblem. Som är en vapensköld och två korslagda nycklar samt inskriptionen "Châteauneuf-du-Pape contrôlé". Idag är flaskan ett skyddat varumärke och en viktig markör för autenticitet och äkthet.
I arbetet med att minimera varor och tjänsters klimatavtyck lär flaskan, så som den ser ut nu, stöta på utmaningar. Tunga vinflaskor är en utdöende sort när inköpare världen över väger in alla aspekter av vinets miljöpåverkan.