Bäst i test vecka 40 Systembolagets beställningssortiment

Bäst i test vecka 40 – Systembolagets beställningssortiment

Favoritmarkera

I veckans Bäst i test vecka 40 blir är temat ”fynd i lägre prisklasser från spridda regioner”. Vi har hittat två vita: ett från Kalifornien för futtiga 99 kronor och en riesling från Wittmann i Rheinhessen som ni inte får missa.

En pinot noir från tyska Philipp Kuhn i Pfalz imponerar stort och till sist avslutar vi med en Chianti Colli Senesi från Panizzi.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Wittman

Wittman Riesling Trocken 2021 (75059). Rheinhessen, 184 kr 17 poäng (++)

Doften börjar stramt men öppnar sig och bjuder på gröna äpplen, gråpäron, flinta, kalk och en liten rökighet som spelar i bakgrunden. Klingande ren smak med päron, honungsmelon, mineraler, skiffer, och underbart ren, läcker syra med saltstänkt efterklang. Kanonsnyggt, saliverande rieslinggott och väl förbi fyndnivån. Drick 22-28. Servera till ugnsgratinerade skaldjur. Wittman importeras av Moestue Grape Selections.

Wittmans har varit vinproducenter i Westhofen i Rheinshessen sedan 1663 och hör till regionens bästa producenter. Familjen har vingårdar i absoluta toppskiktet med både erste lagen och grosses gewächs-lägen :men gör även andra viner. Årgången 2021 är lite stramare och ger lite krispigare viner än 2020. När det blir dags för en liten mikrolansering av några av toppvinerna från Wittmann är det bara att hänga på låset. De främsta vingårdarna: Morstein, Kirchspiel och Aulerde levererar alltid fantastiska viner bra år.

Ascot

Ascot Crisp White 2020 (55780), 99 kr, 16 poäng (++)

Ungt, rent och friskt vin med päron, vita persikor, bergamott, mandlar, och lätt rökiga aromer. Välbalanserad lite rund och rik smak med gula äpplen, citrusskal, pomelo, sälta och syra. Ett välgjort vin på chardonnay, riesling, chenin blanc och pinot grigio. Servera vid 4-6 grader och gärna i lite större kupor. Passar som aperitif till tapasinspirerade smårätter, grillad vit fisk eller till en lite het sötpotatisissoppa.

Ascot är inte namnet på en producent utan resultatet av ett samarbete mellan Domaine Wines och odlare i Kalifornien. Ni kan läsa mer om detta här.

Chianti Colline

Panizzi Torre Larniano 2020 (55723) Colli Senesi, 149 kr 16,5 poäng (++)

Ung och piggt frisk doft med körsbär, vildhallon, smultron, vinteräpplen, rosmarin och salvia. Energiladdat med kaffe, lakrits, bra balans, struktur, fin längd och ett lysande värde för 149 kronor. Drick 22-26. Servera till pizza med charkuterier eller spaghetti bolognese. Panizzi importeras av importeras av Panache.

Panizzi är är egentligen mer känt för sina vita Vernaccia di San Gimignano. 1979 köpte Giovanni Panizzi vingården Santa Margherita som ligger strax utanför stadsmuren i San Gimignano. 1989 lanserades första årgången. 2005 lämnade Giovanni över verksamheten till Luano Niccolai och idag är det dennes son Simone som ansvarar för verksamheten. Sedan flera år gör man även röda viner under beteckningen Colli Senesi. I de ibland förvirrande och lite knepiga italienska reglerna är Chianti Colli Senesi en av sju underregioner till Chianti DOCG där alla sju har DOCG status. Sedan 1996 är Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG skilda appelationer. Den sjunde oktober lanseras Panizzis Vernaccia di San Gimignano Santa Margherita 2020 i Systembolagets tillfälliga sortiment – också det ett vin väl pengarna.

Phillip Kuhn

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019 (74134), Pfalz, EKO, 189 kr 16,5 poäng (++)

Stor varmt mogen, druvtypisk och charmig pinotdoft med tranbär, jordgubbar, vildhallon, muskot, kryddpeppar och läder. Lång, välbalanserad smak med granatäpplen, kryddor, balans, värme och fina körsbärssyror. Imponerande snygg och prisvärd pinot från Philip Kuhn och Pfalz. Drick 22-27. Servera till ugnsbakade rotsaker med lax. Philipp Kuhn importeras av Tryffelsvinet.

Philipp Kuhn finns i Pfalz i Rhendalen och drivs av just Philipp som tog över ansvaret från sina föräldrar 1990. 60 % av de 40 hektaren vingårdar utgörs av vita druvor och de övriga 40% är röda. Philipp är en hängiven bourgogneentusiast och har också blivit känd för sina pinot noirviner men också för chardonnay. Men för er som har följt de här sidorna vet också att vi är mycket imponerande av Kuhns rieslingviner. Familjen Kuhn har vingårdar i fem grosse lagen och tre erste lagen. Vinerna är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN” och sedan 2018 är de även veganskt certifierade.

Bäst i test vecka 39

Lämna ett svar