Laddar annons
Bäst i test vecka 8 - en resa genom Toscana
21 Feb, 2023
Uppdaterad:
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 8 - en resa genom Toscana

I bäst i test vecka åtta beger vi oss mot en klassisk vinregion där det odlats vindruvor sedan Etruskerna bosatte sig där för 3 000 år sedan. Områdets mest kända druva är sangiovese och den administrativa huvudstaden har sedan länge varit en kulturell medelpunkt. I bäst i test vecka 8 ska vi till Toscana.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 8 - en resa genom Toscana

Vita viner

Isistri

I Sistri Chardonnay 2020 (75685), Fattoria di Fèlsina, Toscana, 191 kr 17 poäng (++)

Elegant doft med gula äpplen, persika, citrusblommor, basilika, smör, vanilj och en elegant ton av nya fat. Välbalanserad friskt stålig och lite frasigt ren smak med päron, krossad sten, citronzest, mineraler, bra syra, riktigt bra grepp, örter och havssälta. Elegant och lättgillad chardonnay som klarar att vara både rund och rik i frukten men också att undvika överdriven ek i eftersmaken. Det här är en trevlig stil på chardonnay som det finns lite för få av. Servera till en fiskgryta med saffran och ris. Drick 23-27. I Sistri importeras av Vinunic.

1966 var den Italienska ekonomin i brant utförsbacke och vinindustrin hade stora problem. Trots det ekonomiska läget bestämde sig Domenico Poggiali Fèlsina att köpa den gamla egendomen med historia tillbaka till medeltiden. Stora investeringar och nya tankar gav resultat och på 80 talet började Fèslina bli ett etablerat namn. Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Idag styrs gården fortfarande av famljen Poggiali samt Domenicos svärson Guiseppe Mazzocolin. Till sin hjälp har de vinmakaren Franco Bernabei. Egendomen består av ca 500 hektar mark av vilka drygt 70 är planterade med vinrankor. Fèlsina gör en mängd viner men förutom de klassiska Chianti Classicovinerna är egensomen mest känd för ”supertoscanavinet” Fontalloro. På Systembolaget finns även ett lysande sött Vin Santo.

Torricella

Torricella 2019 (7179), 191 kr 17 poäng (++)

Stram och pinglande ren frukt med gröna äpplen, vita persikor, färska örter som mynta, lagerblad, basilika och färska mandlar. Smaken är frisk, krispigt ren och stram med mycket citrus, krossad sten, kalk, lysande struktur, bra syra och en bris av havssälta och elegant ek. Drick 23-27. Servera till vegetarisk lasagne eller melanzane alla parmigiana.

Årgången 2019 av Torricella visar Ricasolis experimentlusta och vilja att peta i detaljer för hitta en stil som reflekterar druvmaterialet, vad vingårdarna ger och något som passar konsumenten. Fram till 2018 innehöll Torricella en mindre andel sauvignon blanc. 2019 är ett vin gjort på 100 % chardonnay. Första gången jag provade 2019 var min tanke att den tidigare blandningen av chardonnay och sauvignon blanc var mer lyckad och gjorde något för att runda av smakerna och göra helheten lite mer tillgänglig. Nu har jag provat vinet ett par gånger och även om jag fortfarande tycker att det fanns vissa smakmässiga fördelar med den lilla andelen sauvignon blanc så är det här ett mer komplett vin där det huvudsakligen är strukturen och den något försiktigare ekhanteringen på vinet som ger udden.

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska vinproducenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att familjen Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Ricasoli och Torricella importeras av Wineworld.

Röda viner

ChiantiCL

Castello di Bossi Gran Selezione 2016 (82581), Chianti Classico, 321 kr, 18 poäng (++)

Tät, rik och stiltypisk klassisk Chianti med mörka körsbär, violer, vildhallon, läder och fat. Bra, välstrukturerad smak med bigarråer, plommon, blommor, charkuterier, rostade mandlar, tobak och fat. Servera till pasta med karljohansvamp, stenugnsbakad pizza eller ost- och charkbricka.

Castello di Bossi har en lång historia och omnämns första gången redan 1099, men det är sedan dagens ägare Marco Bacci 1983 tog över egendomen som Bossi har blivit en vinproducent känd för sin kvalitet. Egendomen ligger i kommunen Castelnuovo Berardenga i Chianto Classico direkt öster om Siena och består av 500 hektar mark av vilka 120 är vingårdar. Castello di Bossi ingår tillsammans med egendomarna Renieri (Montalcino), Tenuta di Renieri (Chianti Classico) och Terre di Talamo (Scansano) i Bacci Wines. Vinerna importeras av The Wine Agency.

Bäst i test vecka 8

Fonterutoli 2020 (32229), Chianti Classico, 141 kr 17 poäng (++)

En frisk och stiltypisk Chianti Classico med mörka körsbär, plommon, lite stram och rustik frukt med fat, kryddor och kaffe. Smaken är medelfyllig med tranbär, choklad, krispig intensitet, koncentration och utmärkt balans och längd. Det här vinet klarar fyndgränsen med milslång marginal även efter årgångsbytet och är fortfarande ett riktigt KLIPP. Drick 23-28. Servera till en grillad portobelloburgare. Fonterutoli importeras av Vintedge.

Fonterutolis Chianto Classico var inte bara med på vår lista över de 10 mest prisvärda vinerna i beställningssortimentet utan låg faktiskt i toppen av denna
Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien.