Laddar annons
Albariño – Spaniens trendiga vita viner
20 Oct, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Albariño – Spaniens trendiga vita viner

Albariño eller alvarinho på portugisiska om man så vill är en druva som drar fler och fler blickar till sig. Frågan är dock vad som gör vinerna gjorda på druvan så unika och varför de trendar i Sverige.

Albariño är säkerligen en druva som de allra flesta känner till, även om det är långt ifrån den mest kända gröna druvan i världen. Man har kanske hunnit med att dricka både ett och ett annat vin gjort på den spanska druvan, som i Portugal heter alvarinho. Men de senaste åren har vi sett en kraftig ökning i Sverige när det kommer till intresset kring druvan och vinerna som produceras på albariño.

– Jag tror att vinernas smakprofil lockar en hel del, säger Josef Andirik som är producentansvarig på Johan Lidby vinhandel som importerar flera viner gjorda på druvan till Sverige och som på nära håll följt druvans utveckling i landet.

"Man letar efter andra ursprung"

Just albariño är i dag känt för att producera vin som har en härlig mineralitet och en fin syra i sig, och just det lockar en hel del svenskar att testa vinerna, enligt Josef Andirik.

– Vi har sett hur priserna höjts på andra mer klassiska viner, som till exempel Chablis, Sancerre och vit Bourgogne, och då letar man efter andra ursprung. Även om viner gjorda på albariño också gått upp i pris så är det fortsatt väldigt prisvärda viner.

Spanien som vinland har länge varit i princip synonymt med kraftiga viner från Rioja där man får en tydlig ekkaraktär i vinerna. Men de senaste 5-10 åren har en hel del hänt med Spanienbilden här i Sverige och i dag är bredden bra mycket större kring landets viner. Och just regionen Galicien och området Rias Baixas, där de allra kändaste vinerna gjorda på albariño produceras, har varit ledande i den här förändringen.

– Även när det kommer till de röda vinerna så har vi sett hur fler fått upp ögonen för andra områden i landet, där vinerna kanske inte har lika mycket fatkaraktär som Rioja-viner har.

Utbudet av Albariño har ökat på Systembolaget

Bland de spanska vinerna som ökat i försäljning på Systembolaget de senaste åren kan vi hitta viner gjorda på bland annat godello och mencia. Men just albariño är nog den druvan som fått allra mest uppmärksamhet på senare tid. På Systembolaget i dag går det att hitta flera viner gjorda på druvan i sortimentet. Och om man har ett gott öga till det tillfälliga sortimentet så brukar det med jämna mellanrum dyka upp flera viner gjorda på både albariño och alvarinho i det sortimentet.

Just Johan Lidby vinhandel lanserade för några veckor sedan ett vin som av Vinbanken utsågs till ett av veckans fynd den veckan.

– Det är bra viner som håller hög nivå, och det passar nog svenskarnas smakprofil väldigt väl med tanke på syran och mineraliteten som ändå finns i vinerna, avslutar Josef Andirik.

Albamar

Albamar Albariño 2021 (90133), Rías Baixas, 189 kr

Stramt och piggt med krossad sten rökiga mineraler, äpplen, citrus, blommor, vitpeppar och en underbart balanserad eftersmak med energi, syra och sälta. Albamar med vinmakaren Xurxu Alba i spetsen hör till eliten i Rías Baixas. Albamar Albariño är deras instegsvin som varje gång det lanseras är långt förbi kravet för fyndstatus – så även denna gång.