Laddar annons
Zoe Graham är redo att ta över Churchill´s Port
13 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Zoe Graham är redo att ta över Churchill´s Port

Zoe Graham är född med portvin i ådrorna. Ända sedan uppväxten i Portugal har hon levt med Churchill´s Port, företaget som hennes ikoniska far Johnny Graham grundade 1981. Nu är hon själv redo att ta över Churchill´s och ta företaget vidare in i framtiden.

Familjen Graham är en av de absolut mest välkända familjerna inom världen av portvin. Med en historia som går tillbaka till början av 1800-talet kan man lugnt konstatera att portvin alltid varit en viktig del av familjen. På 1970-talet bestämde sig dock familjen att sälja företaget Graham´s Port till familjen Symington som sedan dess drivit vidare bolaget.

En ung Johnny Graham hann aldrig ge sig in i familjeföretaget innan det såldes. Det hindrade dock inte honom från att gå sin egen väg. 1981 bestämde han sig att börja producera eget portvin under namnet Churchill´s, som är hans frus efternamn. Där och då lades grunden till vad som i dag är ett av de mest ansedda och välkända husen inom portvinsindustrin.

– Jag är själv född i Portugal och har växt upp med portvinet. Jag har kanske inte alltid insett hur otroligt mycket det krävs och allt slit mina föräldrar lagt ner på att få fram ett så bra portvin som möjligt. Men det har jag insett nu på senare tid och då har jag fått ännu större respekt för arbetet som gjorts för att ta Churchill´s dit vi är i dag, berättar Zoe Graham i samband med ett besök i Stockholm.

"Alltid vetat att jag skulle komma tillbaka"

Hon och hennes två bröder valde samtliga olika vägar yrkesmässigt. Ingen av dem stannade kvar i Portugal utan istället var det olika vägval i livet som ledde dem till alla möjliga delar av världen. För Zoe Grahams del blev det flera år på Moet Hennessy i Paris och London. Det blev jobb i Brasilien. Och det blev studier i New York där hon tog en master inom journalistik.

– Jag ville verkligen jobba med berättande. Jag älskade att göra dokumentärer och berätta olika typer av historier genom tv-produktion.

Zoe and Johnny Graham Zoe och Johnny Graham. Foto: Pressbild

2014 befann hon sig hemma i New York ihop med sin man Ben Himowitz när han öppet frågade henne om hur hon tänkte kring framtiden och hennes fars bolag Churchill´s Port.

– Han sa att din pappa blir inte direkt yngre och frågade indirekt om jag ville ge mig in i familjeföretaget. Tidigare hade jag inte velat ta upp det med hänsyn till just min man. Jag kan inte tvinga honom att flytta till Portugal och göra den uppoffringen för min skull. Men när han tog upp det och det visade sig att han själv var öppen för en flytt, så var det inget snack om saken.

Visste du att du en dag skulle arbeta på familjeföretaget?

– Ja, nånstans har jag alltid vetat att jag skulle komma tillbaka. Jag har hunnit göra en hel del i mitt liv och jag har sett stora delar av världen. Men jag är uppväxt med Churchill´s Port och det är oerhört kul att vara en del av bolaget.

Utmaning att nå en yngre målgrupp

2019, några månader innan pandemin spred sig som en löpeld genom samhället, klev Zoe Graham in i familjeföretaget Churchill´s Port. Med ett tydligt mål om att förnya bolaget, utan att för den delen rucka på det högkvalitativa innehållet.

– Vår största utmaning är att nå ut till en yngre målgrupp och förnya oss. Vi ser att många yngre i dag inte inser vilket hantverk som ligger bakom portvin. Min ambition kommer aldrig vara att vi ska expandera och bli otroligt mycket större än vad vi är i dag. Vi ska bredda oss genom att till exempel utveckla en restaurang på gården i Portugal och bygga ut så att vi kan ta emot fler besökare. Men vi kommer aldrig rucka på innehållet.

Som en del i processen att förnya sig har Churchill´s Port nu lanserat en helt ny grafisk profil med nya, mer moderna, etiketter på sina flaskor.

– Vi har bland annat med familjevapnet och texten ”minimal intervention” som visar att vi alltid kommer sträva efter så lite påverkan från vårt håll som möjligt. Vi jobbar på ett hållbart sätt och jag tror det är vägen att gå om vi vill nå ut till den yngre målgruppen. I dag är ungdomar väl medvetna om klimatet och de bryr sig om hållbarhet. Därför vill vi gärna visa upp vår fantastiska produkt och sättet vårt portvin produceras på.

Churchills harvest

Känner du press över att ta över varumärket och bolaget som din far byggt upp sedan 1981?

– Jag har aldrig känt någon press från mina föräldrar. De har aldrig tvingat någon av oss att jobba inom familjeföretaget utan de har alltid uppmuntrat oss att gå vår egen väg och göra det vi själva vill göra. Så någon press från min far känner jag inte.

Men känner du press från dig själv, att förvalta det här arvet?

– Såklart jag gör det. Jag vet om hur otroligt mycket arbete och tid som ligger bakom våra viner. Jag vet om hur mycket min pappa slitit med detta. Och självklart vill jag nu göra det allra bästa för att föra Churchill´s Port vidare.

Zoe Graham och hennes syskon är uppväxta med Churchill´s Port. Hennes efternamn är starkt förknippat med industrin, och hennes pappa är en av de mest ikoniska personerna inom världen av portvin. Nu är både hon och en av bröderna tillbaka i familjeföretaget, och hon är redo att ta Churchill´s Port vidare in i framtiden.

– Det är oerhört kul att arbeta i familjeföretaget och fortsätta producera portvin som verkligen speglar ursprunget. Vi kommer aldrig börja producera några enorma mängder, utan vi kommer alltid ha fokus på kvalitet, noggrannhet och att producera portvin av allra högsta kvalitet, avslutar Zoe Graham.

Churchill wines

Portvin 2022 - topplista och recensioner

Mer reportage på Vinbanken