Laddar annons
Pouilly-Fumé – den eleganta grannen till Sancerre
15 Oct, 2022
Uppdaterad: 
26 Mar, 2024

Pouilly-Fumé – den eleganta grannen till Sancerre

Viner från Loiredalen gjorda på druvan sauvignon blanc har länge varit populära i Sverige. Men när regionen kommer på tal handlar det för det mesta om Sancerre, vilket enligt producenten Fournier är konstigt med tanke på hur mycket regionen har att erbjuda utöver Sancerre.

Loiredalen i hjärtat av Frankrike är en av de absolut mest kända regionerna när det kommer till vin från det ansedda landet. Även om väldigt mycket handlar om Bordeaux och Bourgogne så är Loiredalen och dess viner inte långt bakom när det handlar om popularitet. Dock handlar i stort sett allt om vinet Sancerre, som alltid får väldigt mycket av strålkastarljuset, och inte alls lika mycket om Pouilly-Fumé som ligger på andra sidan Loirefloden.

– Jag kan ibland tycka att det är väldigt konstigt att inte fler snackar om Pouilly-Fumé, framförallt inte när man ser hur otroligt bra viner som produceras från området, säger Gaspard Padet som är exportchef hos den välkända producenten Fournier.

"Försök uttala Pouilly-Fumé"

Exakt varför fler inte får upp ögonen för och uppskattar Pouilly-Fumé är svårt att säga men enligt Gaspard Padet kan en av orsakerna vara så enkel som uttalet.

– Försök uttala Pouilly-Fumé. Jag är övertygad om att många sitter där på restaurang och ska beställa in något men kanske inte vågar beställa in ett vin från Pouilly-Fumé då man är osäker på hur det uttalas. Då är det enklare att beställa in en sauvignon blanc från Sancerre.

– Alla känner till Sancerre. Sancerre kommer alltid vara Sancerre och området har ett väldigt fint rykte, vilket man förstår, säger Gaspard Padet från Fournier som också producerar viner från just Sancerre.

Skillnaderna är stora mellan de båda byarna, vilket också märks av i både smak och karaktär. Medan sauvignon blanc-druvorna från Sancerre odlas på sluttningar där kalksten ofta är den dominerande jordmånen, så är druvorna till Pouilly-Fumé odlade på mycket plattare jord som inte är alls lika brant och kuperad. Och där är det flintstenen som dominerar.

Pouilly Fume Karta över området vid Loiredalen.
 

"Mer elegant och mjukt"

– Det är stor skillnad mellan vinerna skulle jag säga. Sancerre är lite mer distinkt och kraftigt i både doft och smak, medan Pouilly-Fumé är mycket mer elegant och mjukt i sin framtoning.

– Om man jämför de båda med varandra så är jag faktiskt förvånad över att fler inte testar Pouilly-Fumé och ger det en ärlig chans, för det är helt otroliga viner som görs där.

Både vinerna består av sauvignon blanc som ofta har tydliga aromatiska toner i form av gräs och växter. Om man jämför de båda vinerna med varandra så kommer den här tonen vara bra mycket mer påtaglig i ett Sancerre-vin, medan grästonen är betydligt mildare i en Pouilly-Fumé. Där får man snarare lite mer örtiga toner i kombination med en tydlig mineralitet och lite tropiska inslag, utan att för den delen rucka på den härliga syran.

– Jag som jobbar med båda vinerna och vet vad de går för, tror att många som i dag gillar Sancerre i framtiden skulle börja föredra Pouilly-Fumé om de gav det en chans och testade vad vinerna verkligen går för, avslutar Gaspard Padet.