Tillbaka till: Bourgogne

Chablis

Chablis

Chablis, distrikt för vitt vin i Bourgogne, med fyra kvaliteter av en druva, chardonnay. Många goda anledningar till varför vinerna är så lätta att förstå sig på.

CHABLIS. Odlingarna i distriktet motsvarar 10 317 fotbollsplaner. Det är ungefär dubbelt så stort som Visingsö i sjön Vättern.

För att sätta det i ännu ett perspektiv är det ett litet vindistrikt i jämförelse med andra franska vinområden som bara representerar 0,6% av vinproduktionen i Frankrike.

Här produceras bara vita viner, i fyra olika kvaliteter och av en enda druva – chardonnay. Jordmånen är omtalad och unik för sina rika fossila lämningar. Kimmeridgien är en kalk och lerblandad jord som är mycket gammal, runt 150 miljoner år och som är rester från den tid när området låg under hav. Portlandien heter jorden som är 10 miljoner år yngre, den innehåller mer kisel.

Chablisvinerna är erkända för sin klassiska elegans, krispiga smak i kombination med karaktär och uttrycksfullhet. Häri ligger en del av enkelheten i att förstå vinerna. Lägg till regelverket för ursprungsbeteckningen med de fyra kvalitetsklasserna samt en enda druva. Vinälskare kan också intyga att det finns en stor variation och att smakerna är mångfacetterade för alla som söker detaljerna.

Att skaffa sig en god överblick om vinerna är därför förhållandevis lätt och i Sverige finns ett stort urval att välja av.

chablis-karta-vinbanken

Chablis fyra ursprungsbeteckningar

Appellationen, AOP är en skyddad ursprungsbeteckning. Här grundar sig de fyra olika kvaliteterna på distriktets olika jordtyper och vingårdens läge, det vill säga solexponering. Området ligger på gammal havsbotten. Den kalkrika jorden skiftar mellan olika delar i området, på olika höjder och mellan exponeringar.

Vinernas ursprungsbeteckning har fyra nivåer, från introduktion till toppnivå är de: Petit Chablis, Chablis som står för merparten av volymen, Chablis 1er Cru och Chablis Grand Cru.

Chablis Grand Cru 1%
Chablis 1er Cru 14%
Petit Chablis 19%
Chablis 66%

Hur kan man smaka skillnad

Att koppla smakskillnad till kvalitet gör man enklast genom provning. Jämför vinernas smakkoncentration i de fyra ursprungsbeteckningarna.

Petit Chablis

I den norra och södra delen av Chablis samt på platåerna är jordtypen den 140 år gamla kalkjorden Portlandien som till skillnad mot Kimmeridgien innehåller mer kisel i kombination med kalk. Vingårdarna för Petit Chablis ligger på Portlandien, vinerna utmärks av fruktiga och blommiga toner, mineralitet och lätthet men inte av lika distinkt karaktär som övriga. Petit Chablis är drickfärdiga viner som kan sparas två tre år men rekommenderas inte för lagring.

Chablis

Vinodlingar för Chablis, Premier Cru samt Grand Cru står på Kimmeridgien som är 150 miljoner år gamla jordar med riklig på kalk, skaldjur- och ostronfossil. Vinerna får en tydlig mineralton i doft och smak med frisk och fräsch frukt som gröna äpplen och citrus.

Vinerna med kvalitet Chablis dricks unga men kan även sparas i fem sex år. Då utvecklas djup i både doft och smak

Appellationen gäller för distriktets 20 byar som tillverkar vin:
Beine, Béru, Chablis, Milly, Poichy, La Chapelle-Vaupelteigne, Chemilly-sur-Sereine, Chichée, Collan, Courgis, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Lignorelles, Ligny-leChâtel, Maligny, Poilly-sur-Serein, Préhy, Villy, Viviers och Fyé.

Chablis Premier Cru

Viner från soligare vingårdslägen. Dessa viners smak får större koncentration, mer struktur och blir därmed lagringsdugliga. De är lite mer komplexa.

Chablis Grand Cru

På en enda sluttning direkt norr om staden Chablis ligger de högst rankade vingårdarna, alla mer eller mindre i direkt söderläge.

Den sydliga exponeringen möjliggör perfekt mognad på druvorna. Att druvorna hinner mogna kan visa år vara en utmaning i de mindre väl exponerade vingårdarna eftersom distriktet ligger så pass långt norrut. Vinerna i Grand Crulägena får mer djup och kraft, fruktiga smaker, struktur och en tydlig mineralton. Dessa är distriktets mest lagringsdugliga.

chablis-vinbanken

Senare årgångar

En kul provningsidé är att uppleva skillnaden i chablisvin av samma kvalitet men av olika årgång. Volymerna är av förklarliga skäl starkt begränsade i det lilla distriktet men man kan hitta vin bland senare årgångar.

2019 – varmare än genomsnittet, men svalare i jämförelse till 2018. Vinerna har mer elegans. Redan en modern klassiker med viner som kan lagras länge.

2018 – varmare år. Årgången är klassisk med fin fräschör men med fruktigare viner som konsekvens av värmen. Många vinodlare hyllar årgången som utomordentligt bra och spår vinerna ett långt liv.

2017 – vårfrost, återigen ett år med små skördevolymer. Kvaliteten på vinerna är hög och vinerna har stor elegans och utmärkt balans.

2016 – lägre skördeuttag på grund av hagel, regn och svår frost under våren. Vinerna har en uttalad fruktighet och ett fint djup, friskhet och mineralisk elegans. Utmärkta att dricka redan som unga.

Climat står för unikt läge eller vingård

Vingården och den unika odlingsplatsen heter climat i Bourgogne. I Chablis finns 47 climats, alla med egna namn. Vinerna är personliga och kan skilja sig åt i smak till närmaste granne.

Premier Cru har 40 climats listade på sluttningar, alla med god exponering. Lokalt skiljer man mellan climats på den nordöstra stranden av floden La Serein och de som ligger på den sydvästra stranden.

En Premier Cru som till exempel Fourchaume eller Vaillons kan bestå av flera climats, alla med egen unika terroir (sammansättning av jorden).

Och på en 101 hektar långa sluttningen för Grand Cru hittar man sju climats, alla med egen historia och egen karaktär.

Bourgognes Climats är listade av världsorganisationen UNESCO (juli 2015) som betydelsefulla Världsarv.

Chablisvin till mat

De är utan tvekan självklara viner till havets läckerheter. Det kan vara skaldjur, lagade fiskrätter med syrliga vitvinsåser eller för en kontrast där vinets syra balanserar en örtig aioli eller fet smörssås. Kvaliteterna Chablis och Petit Chablis smakar utmärkt mellan 9-10°C . Serveras med fördel som sällskapsvin till plock- och mingelrätter eller till färskostar av ko- eller getmjölk.

Grand Cru och Premier Cru klarar högre temperaturer 10-14°C och lämpar sig väl till en lagad middag, gärna till festliga tillfällen. Äldre, mer mogna chablisviner passar utmärkt till lagrad hårdost som Comté eller Beaufort.

Topp 10 Chablis just nu

Chablis Grand Cru (1)Chablis Premier Cru (1)