Bourgogne, Frankrike. Domaine Albert Morot har visat sig vara en pålitlig källa för 1er Cru viner från Beaune, och ett typexempel på producent som jag gärna lyfter fram här på Vinbanken. ”Okända” odlare med historna av att leverera mer än utlovat, till ett pris som alla har råd med ibland. Jag har provat igenom vinhandlaren Belgium Wine Watchers sortiment utav viner från Morot och vinerna är tillräckligt intressanta för att förtjäna att eget inlägg. Det gäller mestadels röda viner från tidigt 1990-tal och samtliga ifrån olika 1er cru lägen inom kommunen Beaune.
Albert Morot startades upp som Négociant-firma under tidigt 1800-tal men buteljerar idag mestadels viner från egenodlad frukt. Av de totalt åtta hektar vingårdarna så tillhör nästan alla olika 1er cru lägen i Beaune. Albert Morot är specialisten bland generalister. Denna kommun myllrar utav vinhandlare som producerar viner från appellationer över hela dalgången, Côte d´Or.
Familjeföretaget drivs idag utav Geoffroy Choppin de Janvry, men under 1990-talet var det Albert Morots barnbarnsbarn Francoise Choppin som hade ansvaret över familjens gamla vinrankor. Det sägs att vinstilen då var mer rustik men med mindre ekfat än nya årgångar. Genomsnittsåldern på vinrankorna är 45 år. Det är högt i Bourgogne, och anledningen till de låga skördeuttagen som i sin tur ger den rika koncentration som vinerna uppvisar. En av de bästa köpen jag hittade presenterar jag lite grundligare här nedan:
1991 1er cru Bressandes, Albert Morot, provad i Maj 2012. Vingården Bressandes breder ut sig bland de andra 1er cru vingårdarna på den västra sidan av Beaune. Generös till storleken fläker vingården ut sig högt upp på kullen, i tydligt österläge. Precis som det ser ut på bilden så är det är ganska brant här uppe, norr om 1er cru Gréves och väster om 1er cru Les Cents Vignes. Två vingårdar som Albert Morot också buteljerar utmärkta och typiska viner ifrån.
1991 Bressandes visar upp den robustisitet som kännetecknar både beaune som by och Morot som producent. Doften är målad i ljusröda nyanser. Ett lyft utav spritinlagt körsbär och järn finns i aromerna som fortfarande kan utvecklas några år till på flaskan. Jag har slagits flera gånger över hur mycket njutning 1991:or har att erbjuda. Speciellt röda viner från Côte de Beaune, är tydligt underskattade. De har absolut karaktären utav en varm sommar, problemet är att vissa odlare fick regn på rankan under skörden. Dessutom är det efter den magnifikt regisserade 1990 inte lätt att kamma hem superlativen.
Frisk och fortfarande mer ungt än moget. Strukturen är ytters drickvänlig med spänstiga och viga tanniner som paketerar fruktkroppen med en rosett av svalkande syra. Om det finns något som heter terroir-vin så har jag det i glaset just nu. Precis som en människa på ålderns höst får tillbaka minnen från sin barndom, men inte mins vad de åt till lunch. Exakt så är det med viner. När de är buteljerade eller några få år gamla vet de knappt var de kommer ifrån, men de vet vem deras vinmakare är. Vinmakarens hand syns tydligt i unga viner. Med mognad – kommer självinsikt, terroir tar mer och mer plats i kupan. En 20 årig Bourgogne vet nästan bara terroir, vinmakarens korta uppfostran glöms tillslut nästan bort. Mogen Bourgogne, för Pinot Noir isn’t the message, it’s the messenger…
1991 Bressandes är bäst nu men njuts villigt fram till 2016. Beställer gör du på Belgium Wine Watchers som har över 1000 viner med årgångar äldre än år 2000. Systembolaget har strax över 20 viner äldre än år 2000 i sitt ordinarie sortiment. Ett av värdens bästa sortiment? Eller hur var det…
Twitter: @Miguel_C_L
Instagram: @cruz_lilje