Sommarens intåg har väl vid det här laget inte undgått någon. Naturen har vaknat till liv och instinktivt vill jag, likt Ferdinand, sitta ute ta del av alla spännande dofter som blåser runt med vinden. När solen tillslut går ner tonas även naturens eau de cologne ner sig något. Då kan jag äntligen njuta av en mogen Bordeaux igen, utan att bli störd. Lite kallskuret och kanske en bra vän, ett stort vin manar ofta till filosofiska tankar. Se till att ha någon att dela dem med. Sommaren är kort, så varför slösa bort den med intetsägande viner? Livet består ju av en sekvens minnen, så drick minnesvärt och – Förläng livet!
Frankrike, Bordeaux. Pape Clément är långt ifrån intetsägande, med en historia som Dan Brown på studs hade skrivit en bok om, såvitt han kännt till den. Hemska tanke! År 2006 vinifierade man sin 700:e årgång och hade alltså gjort vin hela 300 år före Médoc ens dränerades och kunde planteras med vingårdar. Latour, Mouton, Margaux, de står i sammanhanget blänkande på nyhetshyllan.
Med en sådan lång historia så är givetvis Pape Clément det äldsta slottet i Pessac Léognan-regionen. Omkring år 1300 var det ärkebiskopen av Bordeaux som tog hand om egendomen, han var tydligen en stor entusiast av druvodling men gav bort slottet bara fem år efter övertagandet. Det gick nämligen bra för ärkebiskopen, han hade utnämnts till påve, Clement V var namnet han tog. Slottet fick nästa ärkebiskop ta över, en påve har ett tight schema. Sedan dess kallas alltså detta slott och dess vin för Pape Clément, men något blaskigt nattvardsvin är det inte frågan om.
På bilden nedan poserar alltså Clement V, hans starka intresse för vinodling fanns kvar, och blomstrade upp en än gång. Han flyttande hela påveskapet från Rom till Avignon i södra Rhônedalen, och det sägs att den vinodlande påven hade ett finger med i spelet när Châteauneuf-du-Pape tog sina första darriga steg som vinregion.
Château Pape Clément 1989, provad i Maj 2012. Korken var som ny och vätskenivåerna helt oförändrade. Vinet kittlar i näsan med sina sekvenser av mogna bordeauxaromer, en doft för mig lika berusande som den av nymalda kaffebönor på morgonen. En lite större andel merlot bidrar med tjocka penseldrag drypande av körsbärskompott, det är även det första jag tänker på i smaken. Strukturen på mogen merlot är ofta fylld i botten, komprimerad nedtill, med ett lätt aromatisk ton av röda blommor och bär som svävar ovanpå. Ibland känns det som att merlot är känsligare mot gravitationen än andra viner. Pape Clément 1989 är extremt publikt med sina kuddmjuka tanniner och fortfarande fluffiga frukt utan ålderstecken av stallighet, eller annan animalia. Mogen Bordeaux på en mycket hög nivå, jag tycker att ni ska passa på nu när det finns på lager på Vins Grand Crus för 82,52€.
Andra årgångar att söka efter är både 1986, 1988 och 1990 vilka är stålande och visar årgångarnas speciella förutsättningar tydligt i glaset. Det kan vara bra att veta att de bästa vinerna är gjorda efter 1985. En bra flaska skäms inte i sällskapet med de mer kostsamma Haut-Brion eller La Mission, att förlänga livet kan alltså även vara prisvärt.
Miguel Cruz Liljegren, Sommelier 2.0 AB
Twitter: @Miguel_C_L
Instagram: @cruz_lilje