Laddar annons
9 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alentejo - korkekens hemmaplan

En region som omfattar närmre en tredjedel av Portugal kan inte generaliseras. Vinstilarna inom Alentejo uppvisar också stor variation med allt från kallväxta uttryck till insmickrande värmeladdade viner. Med andra ord det finns något för alla.

Alentejo ligger undertecknad varmt om hjärtat. Trots storleken så är kanske vin ändå inte det första man tänker på när Alentejo kommer på tal. Regionen som startar nordöst om Lissabon och sträcker sig söderut är nämligen världens korkförråd och hem för den största korkproducenten av alla, Amorim. För de hästintresserade är Alentejo hem för Lusitanorasen.

Vinregionen Alentejo uppvisar såväl inhemska druvsorter som internationella. Portugal har gjort sig ett namn på att marknadsföra druvor unika för landet men om ett område ska hyllas för att ha anpassat de internationella sorterna på ett förnämligt sätt så är det just Alentejo. Såväl syrah som cabernet sauvignon kompletterar flera av vinerna som ofta är så kallade blends av flertalet druvsorter.

Monte de Peceguina

Vitt från Alentejo

På den vita scenen härskar antão vaz. Beställ gärna den utmärkta 2010 Antão Vaz da Peceguina (73489) för 131 kronor. Bakom vinet står en av regionens främsta - den bästa anser flera - Malhadinha Nova. Vinet har ett närmast vaxigt och tropiskt anslag med fin örtighet. Torrt men med fyllighet och syra som gör vinet lika lämpligt till mer smakrika fiskrätter som kyckling och gris (3).

En annan grön druva som också finner sitt uttryck i Alentejo är arinto. Längre norrut, i Vinho Verde, tenderar druvan till att producera väl gröna och syrafräsande viner men i Lissabon-trakten och i korkregionen balanseras syran väl av en behaglig stenfruktighet. Det välkända Vila Santa finns även i en vit version. Vinet är en mix av druvor där just arinto är hörnstenen i bygget. Inget för syrafantaster som söker svala finlemmade viner utan här erbjuds du ett modernt mycket välgjort vitt vin med en liten fatton. Tropiskt, insmickrande men ändå med personlighet. 2012 Vila Santa Reserva White (73181) är ett strålande exempel på den höga kvalitet som regionen kan erbjuda för dryga hundringen (3).

Rött från Alentejo

På den röda sidan härskar främst aragonez, mer känd som tempranillo på den spanska sidan, tillsammans med trincadeira. Den sistnämnda återfinns även i portvinsregionen Douro där den går under namnet tinta amarela. Trincadeira ger färg, kraft och mörka bär men även ett fint blommigt anslag. De bägge druvorna backas upp av en teinturier, det vill säga en druva vars fruktkött är rött. Alicante bouschet härstammar från Frankrike men dess främsta uttryck är onekligen Alentejo. Druvan ger mörka, närmast svarta viner och uppskattas i druvbuketten även om det finns några producenter som gör druvren alicante bouschet. Vidare lär du stöta på alfrocheiro som kanske annars mest är synonym med regionen Daõ samt druvan castelão som för oss mer är känd under namnet periquita. Flera av sorterna trivs strålande tillsammans med internationellt välkända sorter som exempelvis syrah.

Alentejo erbjuder oerhört mycket rött vin för pengarna. De är strålande till mustigare rätter under vinterhalvåret och precis lika tilltalande till sommarens grill. Ett namn värt att lägga på minnet är Helder Cunha, en av Portugals mest intressanta vinmakare idag. Prova dennes 2008 Monte Cascas Reserva (76709) för 131 kronor. Du får en begynnande mognad med fint blommig doft och mörka kryddiga bär. Behaglig syra, kryddig smak och skönt efterhängsen smak. Det här är svårslaget i pris kontra kvalitet (3).

Ett annat vin med viss mognad och en mer elegant stil är 2008 Dona Maria Tinto (75296) för 111 kronor. Björnbär, solvarma svarta vinbär och pepprig kryddighet. Ganska elegant smak med lite torkade frukttoner, tobak, örter och mörka bär. Lika gott till en köttbit som på egen hand (3).

Herdade dos Grous

Ytterligare en producent värd att följa och som ytterst sällan gör en besviken är Herdade dos Grous. Börja med att prova deras 2010 Herdade dos Grous Tinto (81113) för 131 kronor. Modernt snitt med mörkfruktigt uttryck, behaglig fathantering, torkade frukter och kryddor. Ganska fyllig karaktär med solmogen frukt men som ändå backas upp av en tydlig tanninstruktur och bakomliggande syra (3).

Toppviner från Alentejo

Vill du gå upp i pris och kvalitet så väljer du den strålande 2008 Quinta do Mouro (99037) för 231 kronor. Byggt i den eleganta stilen men ändå ett typiskt Alentejo-vin med mörk frukt, kryddor, gräs, snyggt integrerade fat och ett mineralliknande anslag som minner om blomsterjord. Bra struktur, fina syror och uppbackande kryddig fruktighet. Fatnyansen i smaken skänker djup. Lång och uttrycksfullt. Fullt njutbart redan idag men lär fortsätta sin positiva utveckling med några års lagring (4).

João Soares, en av Malhadina Novas ägare

Ytterligare en hundring och du har en flaska av 2008 Malhadinha (73721) för 332 kronor. Vinstilen har sina belackare, särskilt om mycket smak inte är vad som efterfrågas. Men faktum är att producenten superskickligt balanserar den moderna och generösa stilen med elegans, snygg fathantering, en rejäl tanninstruktur och syra som lämpar sig väl för lagring. En personlig favorit som gärna får ledsagas av en välhängd ryggbiff, lite kryddsmör och ankfettsstekta potatisklyftor (4).

Får du smak för någon av vinerna ovan är det bara att gratulera. Det är få vinregioner som levererar varma och generösa viner men som ändå aldrig blir för mycket. Dessutom finns flera andra strålande viner att botanisera bland, främst i beställningssortimentet.

Författare: Niklas Jörgensen