Laddar annons
26 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Att köpa gammalt vin

Vin med ålder, ansenlig sådan dessutom, fascinerar de flesta av oss vinvänner. Vi drömmer om att prova de erkända producenterna från stora årgångar. 1961 och 1982 i Bordeaux, 1959 och 1976 i Mosel, 1945 Vintage Port eller kanske en 1974:a från Napa Valley.

Vi glorifierar historien, viner från en svunnen tid, och håller vissa av dem som våra största vinupplevelser någonsin. Men hur går man tillväga för att finna något med ålder och hur undviker man att gå i en fälla?

Det är lätt att ryckas med, att bli vinromantiker, när man har ett vin med betydande ålder i glaset. Tankarna far, du reflekterar över tidsepoken och människorna bakom vinet.

Det blir lätt svindlande och ärligt talat; de första äldre vinerna man provade var nog ändå inte så värst bra om objektiviteten hade fått råda.

Men vad gjorde det, om vinet saknade frukt, ekfatskaraktären var väl träigt murken och de volatila syrorna fick vinäger att framstå som balsam för gommen? Vinet var ju gammalt!

Med erfarenhet och många gamla viner provade så är det väldigt lätt att konstatera; besvikelserna har varit fler än de ögonblick där tiden stannat för en kort stund. Att prova gammalt vin är synnerligen hasardorienterat och man kan naturligtvis fråga sig varför vi gör vi det. Det finns inget enkelt svar men lika mycket som man söker förståelse, hur ett vin utvecklas, så är det jakten på den speciella dryckesupplevelsen och ett minne för livet.

Att köpa gammalt vin

Få av oss har idag tillgång till en vinkällare eller så är vår samling åldersbegränsad. Att då ge sig ut på andrahandsmarknaden och köpa vin med ålder kräver ett visst mått av risktagande. Värt att ha i åtanke när en flaska/ett parti synas är:

- nivån i _.,mnbv dsa

flaskan
-förvaring
-slottstappning/härtappning
-handlare
-äkthet

Vissa moment kan sannolikt aldrig säkerställas. Historien om att flaskan legat orörd i samma källare i närmre 30 år får ibland tas med en skopa salt. Rör det sig om synnerligen eftertraktade viner är äktheten även något som man kan och bör försäkra sig om så långt det bara är möjligt. Men det som är synligt för ögat kan hjälpa dig en hel del.

Korken & förvaring

En naturkork har en begränsad hållbarhet. Med ålder når den till sist det stadium där korken är helt genomfuktad och läckagerisken ökar.

Således, ha som rutin att alltid syna nivån i flaskan i relation till åldern. Om ett vin från början av 1970-talet sjunkit ner mot flaskans axlar är det nödvändigtvis inte ett negativt tecken, men om det redan passerat axlarna kanske varningsklockorna börjar ringa.

Har du en hel låda framför dig av samma vin och nivån är likvärdig i flaskorna kan detta vara såväl betryggande som anledning till oro. Har vinet förvarats för varmt eller oregelbundet? Nästa steg blir då att syna om korken har tenderat att pressas uppåt i flaskan, ett tecken på att vinet varit utsatt för värme. Ett vin inhandlat under 1980-tal i Frankrike och som sedan under sommarvärme guppat runt i pre-luftkonditionerad bil hela vägen hem till Sverige, kan lätt ha gjort sitt ganska omgående.

Förvaringen är naturligtvis väsentlig men svår att få bekräftad. Till syvende och sist får andra faktorer styra, om så är möjligt, såsom att finna en seriös handlare som du verkligen litar på. Köper du på auktion är det värt att kika extra på vart flaskan/lådan förvarats då detta ofta nämns. Eftertraktade viner har en tendens att byta ägare mer än vid ett tillfälle så det ultimata är att köpa flaskor som kommer direkt från producentens egna källare. Om och när ett sådant tillfälle ges.

Slottsvin

Ett slottstappat vin, om vi exempelvis diskuterar Bordeaux, var ingalunda en självklarhet för ett halvt sekel sedan. Du lär stöta på såväl belgiska, danska som engelska buteljeringar av kända slottsviner. I några fall har dessa buteljeringar ett än bättre renommé än slottsavtappningen men detta är ett helt kapitel för sig. Som utgångspunkt och om din kunskap om härtappade buteljeringar är begränsat, satsa enkom på slottsavtappningar.

Äkthet

Äktheten är ytterligare ett dilemma. Vissa viner finns det naturligtvis ingen ekonomisk anledning att förfalska men tro inte att det enkom är de mest eftersökta vinerna som råkar ut för kriminella element som ser chansen till att tjäna en hacka. Även andra viner såsom portvin och Madeira med ålder är utsatta för bedrägeriförsök.

En gammal flaska av något odrickbart stencileras med en åldersangivelse - inget mer - och säljs för rimlig summa. Även det är en risk vid köp av gammalt vin. Dessutom vet vi nu av erfarenhet att även de mest erfarna auktionshusen har låtit sig luras och missat i bedömningen av äktheten.

Väg in samtliga faktorer och fatta ett beslut. Därefter får prislappen säga sitt och om du är beredd att ta chansen.

Ha alltid i åtanke när du köper gammalt vin att det är 'caveat emptor' som gäller. Köparens risk. Var förberedd på många besvikelser men tappa inte heller tålamodet för när du träffar rätt så kan du stå inför en vinös upplevelse som följer dig livet ut. Och kom ihåg; det finns inga gamla stora årgångar, bara perfekt uppbevarade flaskor. Och en gnutta tur.

Fotnot. I Sverige är det naturligtvis främst de återkommande vinauktionerna som är en inkörsport till gammalt vin men i och med den så kallade Rosengrendomen kan du även som privatperson köpa från annat EU-land så länge du följer regelverket om inbetalning av skatt samt tulldeklaration (en enkel process).

Författare: Niklas Jörgensen