Laddar annons
21 Jan, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Appar som gör dig vinsmart

Jag är förmodligen inte ensam om att ha laddat ner många vinapplikationer de senaste åren. Allt från mat- och vinfunktioner, kartor, årgångstabeller och så vidare.

Efter några minuters klickande trycker jag på delete eller så får ikonen pryda min bakgrundsskärm utan att användas. Det är få nedladdningar som är smarta och funktionella men här är tips på några appar som på ett socialt vis ger mervärde till ditt vindrickande.

Tips: Har du hamnat på denna sida vill du säkert läsa vår senaste artikel om vin-appar, Topp-10 den 30 augusti 2015 av Cruz Liljegren.

I Delectable kan du dela bilder på dina flaskor, ha koll på vad dina vänner, vinmakare och vad branschen klunkar i sig. Här samlas alla som vill ha stenkoll på vad som hälls i glas och karaff. På ett simpelt och barnsligt vis betygsätter du vinerna med en glad eller sur gubbe.

Delectabel

Vinbilderna kategoriseras sedan i länder och regioner så när minnet sviker kan du enkelt återvända till tillfället du drack den speciella flaskan. Producentnamn, vin och årgång slipper man fylla i då det sker per automatik, se dock till att all information finns med på bilden.

För USAbor erbjuds även en fiffig funktion där man får information om ungefärligt pris och närmsta inköpsställe. Synd att detta inte funkar i Europa också. Delecatable är väldigt lätt att synkronisera med andra sociala medier som Facebook och Twitter för den som vill.

 

Smarta vinkartor: Enogea winemaps (49-65kr)

karta över Barolo

Vill du lära dig alla vingårdar i Barolo, eller bara är nyfiken på vilka producenter som gör en Falletto? All information du behöver hittar du med Enogeas kartor. På ett smidigt och överskådligt sätt ser du Barolokommunerna pedagogiskt presenterade med olika färger. Klicka vidare på vilken kommun du vill studera, exempelvis La Morra, och vips visas en detaljerad karta på La Morras vingårdar.

Fortsätt genom att klicka på vilken vingård du vill lära dig mer om. Här finns fakta om storlek, altitud och producentinformation. En perfekt funktion när man reser och vill ha reda på email eller telefonnummer till en producent utan att ha uppkoppling. Här finns även information om olika attraktioner, museer, restauranger med mera.

Du kan också ladda ner kartor över Barbaresco, Bordeaux, Sauternes och Romagna.

 

When Wine tastes best (0-22kr)

När smakar vin bäst?

Ska jag dricka vinet nu?

En biodynamisk kalender för vindrickare. Kan ett vin smaka bättre eller sämre på grund av månens rörelser?

Vi har alla varit med om att vissa dagar smakar vinet inte riktigt som det ska, inte dåligt men underpresterande. Baserad på boken When Wine tastes best av biodynamiexperten Maria Thun har en kalender tagits fram som visar om det är en bra dag att dricka vin.

 

 

I appen kan du följa förändringar och om det är en blommdag, rotdag, lövdag eller i bästa fall fruktdag. Dygnet är också uppdelat i olika zoner för bästa möjliga totalkoll.

Du kan också läsa om månens olika faser. Vem vet om det funkar? Hursomhelst skadar det inte att vara på den säkra sidan när du öppnar dina älsklingsbuteljer.

Puffa på med Cigar Notes (8kr)

Appen för cigarrälskare

I det här rökprogrammet kan du lägga upp en bild på dina rökverk, skriva in märke, storlek, smakintensitet, kvalitet och egna anteckningar. Synka med twitter, facebook eller email och lär dig mer om cigarrens värld samtidigt som du delar med dig av fenomenala som mindre bra rökupplevelser.

Författare: Béatrice Becher