Laddar annons
25 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alltid bra vin pinot blanc | Vinköplistan #34

VINTIPS. Veckans vin till helgen har sina ursprung i Frankrike, Sydafrika och Spanien. Och ett vitt vin av druvan pinot blanc får stå för veckans "allround". 

Att ha en eller flera flaskor pinot blancvin hemma, för oväntade tillfällen och besök är ett bra tips för vin- och matälskare. Druvan levererar viner som gör sig ovanligt bra till många olika maträtter. När det bjuds buffé är pinot blanc given. Gillar du pinot blancvin, vin till rimmad lax med dillstuvad potatis

En annan riktigt god rätt vi vill lyfta fram är moriska spett eller pinchitos morunos, som är ett av Vinbankens mest populära matrecept! Passar utmärkt till båda röda som är på förslag.

Vinköplistan #34

Vitt vin - 100 kr

1. Fleur du Cap Chardonnay 2016 (2015)
Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 100 kr

Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, gul- och mogen grön frukt av äpplen, inslag av persika och apelsin, touch av nötter, rostade noter, kaffe samt en liten rökpuff. Bra längd.
+

Passar till

Lagade fiskrätter, gärna med sommarkantareller, kyckling som sallad eller som lagad rätt och till fläskkött. Kassler som enklaste sommarmaten.

Vitt vin - 200 kr

2. Pinot Blanc 2015 (83414)
Domaine Paul Blanck, 140 kr

Druor: Pinot blanc
Smak: Torrt, äppel-, och päronfruktigt, medelfylligt vin med den där täta texturen som utmärker många av alsacedistriktets viner. I smaken finns en liten örtig krydda som gör sig perfekt till mat. Bra husvin till många olika rätter.
+

Passar till

Gå vego? Prova ett vegetariskt recept med grillade tofuspett, sataysås på jordnötter och sambal oelek. Tofu Satay!

Rött vin - 100 kr

3. Biurko Tempranillo 2015 (2045)
Bodegas Biurko Gorri SAL, Rioja Spanien, 79 kr

Passar till

Vardagsmat är utmärkt men även lite mer lagade rätter som "moriska spett", se länk ovan.

Rött vin - 200 kr

4. Gérard Bertrand Corbières 2013 (73422)
Corbières Languedoc-Roussillon Frankrike, 115 kr. BESTÄLLNINGSVIN

Druvor: Grenache, syrah, mouvedre
Smak: Fylligt, mörkfruktigt vin med generös och elegant smak, inslag av mörka bär, kryddor, lakrits och balanserade fat.
Omdöme: toppval bland vinerna med ”signatur”.

Passar till

Drick nu till sommarens mat som du kryddat av Medelhavsörter (gärna lamm) men du kan också spara vinet till senhöst och vinterns mustiga grytor. Burgundisk gryta är ett förslag.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.

Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!