Laddar annons
”Bästa glöggsmaken genom tiderna” lanseras på nytt av Blossa
4 Oct, 2023
Uppdaterad: 
5 Nov, 2023

”Bästa glöggsmaken genom tiderna” lanseras på nytt av Blossa

För första gången någonsin väljer Blossa att återlansera en tidigare årgångsglögg. Och det är smaken från Blossa 04 som nu gör efterlängtad comeback, åtminstone om man frågar Åsa Orsvärn som är Chief Blender och hjärnan bakom samtliga smaker.

Ända sedan 2003 har Blossa lanserat sin nu berömda och eftertraktade årgångsglögg. Eftersom det är 20-årsjubileum i år så nöjer sig Blossa inte med att hylla Stockholm och Gamla Stan som årets glögg, man väljer nu även att återlansera en populär favorit från de tidigare åren.

När Vinbanken fick en pratstund med Åsa Orsvärn, Chef Blender på Blossa och den som är bakom samtliga årgångsglöggar, inför julen 2021 så bad vi henne ranka vilka som är hennes favoritglöggar genom åren. Hennes svar då var att hon rankade Blossa 04 med smak av vinteräpple på plats ett. Och nu står det klart att konsumenterna och glöggälskarna där ute kommer kunna få tag på den smaken igen efter 19 års frånvaro. Blossa har nämligen tillkännagett att Blossa 04 gör comeback i en liten förpackning på 375 milliliter.

– Jag hade aldrig 2003 kunnat drämma om att årgångsglöggen skulle bli så uppskattad som den är i dag. Det känns roligt att inför detta jubileumsår få chansen att blicka tillbaka och kunna återskapa just Blossa Vinteräpple. Det var härligt att blanda receptet på nytt och återuppleva smaken, säger Åsa Orsvärn i ett pressmeddelande. 

"Var inte de mest djärva smakmässigt"

I samband med intervjun med Vinbanken för två vintrar sedan svarade Åsa Orsvärn så här på frågan om vilka som är hennes bästa glöggsmaker genom tiderna. 

Plats 1) Blossa 04 Vinteräpple

Nu i efterhand är den bäst, sen om jag skulle göra om den i dag så vet jag inte om jag skulle tycka att den var den bästa. Det var problem i samband med produktionen och jag var tvungen att göra om receptet precis innan, men jag blev jättenöjd med det nya receptet.

Även om smaken i dagens Blossa-värld kanske inte är den mest exklusiva eller unika, så menar Åsa Orsvärn att när Vinteräpple lanserades hösten 2004 så var det något speciellt. 

– De första årgångarna var inte de mest djärva smakmässigt, men har man i åtanke att året var 2003 så var det nytänkande att smaksätta glögg överhuvudtaget. 

Varje år lanserar Blossa sin årgångsglögg, som är en av vinterns stora dryckeshändelser. De senaste åren har inspirationen tagits från olika platser runtom i världen där vi bland annat fått besöka New Orleans, Japan, Valencia, Italien och nu i år Stockholm. Den comebackande smaken Blossa Vinteräpple kommer finnas tillgänglig via Systembolagets beställningssortiment.

Åsa Orsvärns fem favoritsmaker genom tiderna:

Plats 1) Blossa 04 Vinteräpple

Nu i efterhand är den bäst, sen om jag skulle göra om den i dag så vet jag inte om jag skulle tycka att den var den bästa. Det var problem i samband med produktionen och jag var tvungen att göra om receptet precis innan, men jag blev jättenöjd med det nya receptet.

Plats 2) Blossa 12 Yuzu & ingefära

Den var en av de första som baserades på en destination, i det här fallet Japan. För min egen del så hade jag vänner som bodde i Japan på den tiden och det fanns personliga kopplingar till den här glöggen, sen tyckte jag att den blev riktigt bra. Yuzu är ju en japansk citrusfrukt, och citrus och glögg går bra ihop.

Plats 3) Blossa 05 Hjortron & armagnac

Den här är den som faktiskt åldrats bäst. Den blev bättre och bättre med åren och jag testade den för några år sedan, och då hade den blivit ännu bättre.

Plats 4) Blossa 18 Limoncello

Som med yuzu så går citrusfrukter väldigt bra ihop med glögg, och den här blev lyckad om du frågar mig.

Plats 5) Blossa 08 Blåbär/Blossa 19 Hawaii

Här kan jag inte riktigt skilja mellan de båda årgångarna då jag tycker de båda är riktigt fina, så de får hamna på en delad femteplats.