Laddar annons
Årets Kock 2016 är Jimmi Eriksson
15 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Årets Kock 2016 är Jimmi Eriksson

ÅRETS KOCK. Lugn och rolig. Så beskriver han tävlingen. Vinbanken gratulerar Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson med en skål!

Guldmedaljen är utdelad av Prins Carl Philip, champagnen är poppad och ett hektiskt år väntar nu Jimmi Eriksson, som till vardags arbetar på restaurang Lilla Ego i Stockholm. Det gör för övrigt ytterligare två av de åtta finalisterna, en restaurang som drivs av två tidigare vinnare, nämligen Daniel Räms och Tom Sjöstedt.

– Obeskrivligt! Magiskt! Det är en lång dröm som går i uppfyllelse, säger Jimmi Eriksson själv om vinsten.

Kungskrabba, hälleflundra och rådjur

Finalen avgjordes på fem timmar då de åtta kockarna skulle laga två tävlingsrätter. Huvudråvaror i första rätten var norsk kungskrabba och hälleflundra. I den andra var det svenskt rådjur.

Tävlingsdagen beskriver Jimmi Eriksson som lugn och harmonisk.

– Jag ville ha kul och laga mat. Det var fina råvaror och en rolig uppgift.

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefyllda tävling inom matbranschen. Vinnaren utnämns till svensk mästare och får titeln Årets Kock.

 

En av två tävlingsrätter som gav Jimmi Eriksson vinsten. Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel. Foto: Per Erik Berglund

 

Värsta karriärlyftet för Årets Kock

– Den här segern betyder nog allt i ens karriär, sa Jimmi Eriksson efter segern.

Han fick också ta emot Gastronomiska Akademiens Mejermedalj samt kommer att få åka på en studieresa för att utforska gastronomins underbara värld ytterligare.

Spendrups en av huvudsponsorerna av Årets Kock sedan 2010

– Tillsammans med Årets Kock firar vi det fantastiska mathantverket och experimenterar med smaker. Vår kärlek till dryck och mat finns i blodet och i samarbetet med Årets Kock får vi möjligheten att utveckla den - tillsammans med Sveriges bästa smakkonstnärer, berättar Anna Spendrup.

Spring Wine delar årligen ut ett vin-stipendium till vinnaren av Årets Kock eftersom kopplingen mellan mat och vin är så självklar.

– Stipendiet utgörs därför av en inspirationsresa där vi tar med Årets Kock till ett spännande vinland, där Spring Wine har självklara kopplingar via våra lokala vinproducenter. Vi fokuserar på resmål där den lokala matkulturen är stark och tätt förknippad med lokalt producerat vin, säger Anna Spendrup.

Med förra årets vinnare i Årets Kock, Thomas Sjögren, gick resan till Spanien och Barcelona till Spring Wines Cava-producent Codorníu. Där fick vinnaren vara med och uppleva skörden och spenderade även en natt på slottet på Codorníu:s enorma vingård Raimat, där lokala damer från byn lagat långkok på lokala råvaror.

Inspiration i Argentina

– Tillsammans med årets vinnare Jimmi Eriksson kommer vi i april att åka till Argentina, till vinstaden Mendoza och vår producent Trapiche. Trapiche är Argentinas största vinproducent och har vunnit det internationella priset ”Argentinian wine producer of the year” flera gånger. Trapiche brukar beskrivas som ”The world’s favorite Malbec” så det ska bli spännande. Hos Trapiche kommer Jimmi Eriksson att få en Master Class-utbildning av deras legendariske chefsvinmakare, Daniel Pi. Dessutom ska vi såklart passa på att heja fram våra svenska talanger i sommelier-VM (A.S.I World Best Sommelier Contest) som går av stapeln i Mendoza medan vi är där, avslutar Anna Spendrup.

Läs mer om tävlingen Årets Kock 2016

Ordförande i juryn 2016 är Årets Kock 1987, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus. Hedersjuryn består av Prins Carl Philip och Thomas Sjögren, som vann tävlingen 2015. Till denna skara sällar sig en lång rad namnkunniga kockar i metodjuryn respektive smak- och presentationsjuryn.

Finalen hölls den 11 februari på Annexet i Stockholm. Till finalen hade förutom Jimmi Eriksson, följande kockar kvalificerat sig: Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg, Johan Backeus, Aveqia, Stockholm, Jonas Karlsson, Noga Matstudio, Stockholm, Jonathan Kasche, Lilla Ego, Stockholm, David Lundqvist, Gute Grill & Bar, Stockholm, Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad och Manfred Nilsson, Lilla Ego, Stockholm.

Vinnarfoto: Per Erik Berglund

 

Fler goda tips

Blir du sugen på att laga en god fiskrätt. Här finns recept på klassikern Sjötunga La Meuniére