Laddar annons
Långkok recept | Bästa grytan på högrev och fläskkött
19 Feb, 2016

Långkok recept | Bästa grytan på högrev och fläskkött

LÅNGKOK I GRYTA. En kryddig chili på fläskkött och en härlig gryta med enbär på högrev, det är två av höstens allra bästa och godaste långkok.

Långkok Chili – 4 portioner

  • 800 g fläskkarré utan ben

  • 2 gula lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl kokta bönor, t ex kikärtor

  • 1 tsk chiliflakes

  • 2 tsk spiskummin

  • 2 tsk torkad koriander

  • 1 tsk rökt paprika

  • 1 lagerblad

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 msk köttfond

  • cirka 3 dl vatten

  • salt och peppar

  • olivolja

  • gräddfil

  • gurkstavar

  • nachos

Gör så här:

Putsa köttet från senor, men behåll fettet. Skär ner i grytbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i olja i en gryta. Tillsätt lök, kryddor och tomatpuré. Stek några minuter och täck med vatten och fond.

Puttra chilin på låg värme i ungefär 3 timmar, tills köttet kokat sönder. Rör ner bönorna utan spad och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar.

Servera med nachos, gräddfil och gurkstavar.

Gryta på högrev med enbär – 6 - 8 portioner

  • 1 kg högrev

  • 3 morötter, skalade

  • 3 palsternackor, skalade

  • 8 små lökar

  • 8 enbär

  • 4 dl köttbuljong

  • 2 dl rött vin

  • 2 msk balsamikovinäger

  • 1 lagerblad

  • smör

Crashed potatoes
1-1,5 kg delikatesspotatis
3 msk smält smör
flingsalt
svartpeppar

Rårörda lingon
2 hg frysta lingon
1 dl strösocker
Rör ihop och låt stå tills sockret smält.

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i smör i en gryta som kan stå i ugnen. Lägg morötter, palsternacka och lök runt om. Häll på buljongen, vin, vinäger och lägg i lagerblad och enbär.

Sätt på lock och ställ in i ugnen. Ugnsstek köttet i minst fyra timmar, gärna någon timme till. Ta ut grytan och låt köttet vila minst en kvart. Vill du sås till så sila skyn, koka upp och red med maizena.

Crashed potatoes:
Sätt ugnen på grillvärme eller 250 grader. Tvätta potatisen och koka den med skalet på, tills den är nästan klar. Lägg potatisarna på en smord plåt och tryck till dem med en sked, så att potatisen går sönder en aning, men fortfarande sitter håller ihop.

Pensla på generöst med smör och strö flingsalt och svartpeppar över. Grilla i några minuter, tills potatisen fått färg.

Fler goda tips

Tips på härlig lammgryta med vintips till.