Laddar annons
Bäst i test vecka 12 - Systembolagets beställningssortiment
22 Mar, 2022

Bäst i test vecka 12 - Systembolagets beställningssortiment

I Systembolagets beställningssortiment finns det över 10 000 viner i olika prisklasser. Det här är viner som monopolet inte har i sitt lager och som inte gått igenom någon inköpsprocess som Systembolaget ansvarat för. Detta är istället viner som duktiga importörer valt att ta in till Sverige och marknadsföra till restauranger och intresserade privatkunder.

En gång i veckan kommer vi på Vinbanken ta fram en topplista och recensera viner för dig som vill ta ett steg utanför vad den fysiska systembolagshyllan erbjuder. Den här listan heter "Bäst i test". Har man tröttnat på sitt husvin och vill testa något nytt? Eller är det dags att fylla den nyinköpta vinkylen? Då är Systembolagets beställningssortiment rätt för dig, och vecka 12 hittar vi fem intressanta viner där.

Om du som vinintresserad har några dagars framförhållning så erbjuder dagens marknad många alternativ. Systembolagets beställningssortiment är en veritabel guldgruva men också en knepig labyrint. Med lite stöd från Vinbankens lista ”Bäst i test” kan du beställa hem fyndviner och viner som sticker ut lite. Efter att du lagt din beställning tar det 3-8 dagar innan du har flaskorna för avhämtning i din lokala butik.

Pris mellan 120 och 350 kronor

Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vad vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har ofta en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare artiklar. Här nedan kan du läsa om vinerna från vecka 11 som vi recenserat i Systembolagets beställningssortiment.

Bäst i test vecka 12 – Systembolagets beställningssortiment

Stark Condé Field Blend 2020 (55759), Stellenbosch, 169 kr 16,5 poäng (++)

Ungt och friskt med rena aromer av gråpäron, melon, gula äpplen, passionsfrukt och physalis. Stor rund smak med grapefrukt, citron, mineral, havsaromer och fin sälta. Ett riktigt välgjort och trevligt vin med lysande balans, rund, lite oljig struktur och härligt vibrerande mineraltoner. De första klunkarna, innan vinet hunnit andats, är det lite stramt men därefter vecklar dofterna ut sig blir lite bredare, rökigare och med eleganta aromer av försiktig ekhantering som kryddar ett redan positivt intryck. När nätet är rengjort, abborrarna rensade och byxade då poppar man detta till doften av nyfångade, smörstekta aborrfiléer och mysometern går i topp! ”Field-Blend då?: Jo tanken är att man gör en bedömning av när druvorna i vingården är färdiga för skörd och då skördas allt tillsammans även om det är olika druvsorter och mognadsgraden inte är optimal för alla individuella druvsorter. Allt skördas och vinifieras tillsammans.Blandningen i detta vin utgörs av 42% Chenin Blanc, 30% Roussanne, 17% Verdelho and 11% Viognier. Stark-Condé importeras av Wineaffair.

Stark-Condé har en förhållandevis kort historia som började 1989 när Hans Schroder köpte en gård i Jonkershoek Valley i Stellenbosch. Årgången 2000 gjordes den första skörden som gav 2 400 flaskor som omedelbart blev en succé. Även om volymerna ökat är produktionen fortfarande begränsad med ca 8 000 lågor per år.

Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling 2019 (50317), Mosel, 149 kr 16,5 poäng (++)

Ung friskt och rent med aromatiska toner av äpplen, citrus, päron och vita blommor. Vibrerande mineralrik smak med våta stenar, rund, tillgänglig och charmig struktur med klingande rena syror som balanserar den varm t mogna frukten. Härlig längd och balans. Ett gediget och välgjort vin från ett av moseldalens säkraste kort. Servera till moules marinières. Molitor importeras av The Wine Agency.

Markus Molitor tog över ansvaret för Weingut Molitor 1984 som åttonde generationens Molitor. På kort tid flerdubblade han vingårdsareal som ursprungligen var 5 hektar till dagens 65 hektar. Från att vara en i mängden av hundratals små rieslingproducenter fick Molitor världsrykte och är idag inte bara en av Mosels mest framstående producenter utan en av Tysklands högst rankade odlare.

Castello di Bossi Gran selezione 2016 (82581), 299 kr, 18 poäng (++)

Tät, rik och stiltypisk klassisk Chianti med mörka körsbär, violer, vildhallon, läder och fat. Bra välstrukturerad smak med bigarråer, blommor, charkuterier, rostade mandlar, tobak och fat. Många likes!!! Välj mellan grillad kalv med pasta och karljohansvamp, stenugnsbakad pizza eller ost- och charkbricka bricka där en väl lagrad pecorinoost ligger och väntar.

Castello di Bossi har en lång och lite stökig historia och omnämns första gången redan 1099 men vi hoppar fram till 1983 då dagens ägare, Marco Bacci , tog över egendomen. Egendomen ligger i kommunen Castelnuovo Berardenga i Chianto Classico direkt öster om Siena. Castello di Bossi importeras av The Wine Agency.

Finca Malaveina 2018 (71903), Katalonien, Empordà, 249 kr 17 poäng (+)

Stor kraftig doft som börjar tillknäppt men öppnar efter en stund med björnbär, svarta vinbär, tjära, plommon, tobak, krossad sten, lavendel, kryddor och rökiga fat. Stor eftersmak med bigarråer, charkuterier, massor av mineraler, bra balans, struktur och fina körsbärssyror. Mycket vin och mycket karaktär för 249 kronor. Det tar en stund i glaset innan det öppnar sig men väl där öppnas förväntningar då vinet bjuder på en ostindiefarare med aromer. Det här är ett av flera riktigt bra viner som ligger i en kategori där jag tvekar lite att ta med i det här forumet. Det kräver nämligen ordentligt med luft och är som bäst 1-3 dagar efter flaskan öppnas (prova själva för att uppleva hur enormt annorlunda ett vin kan bli när det reagerat med syre under några dagar. Häll up 1 glas, ställ in flaskan i kylen och repetera detta i tre dagar). Klarar man av den övningen bjuder det här vinet på oanad kraft. Finca Malaveina görs av Castillo Perelada och importeras av Wineaffair.

Castillo Perelada är en anrik producent som är mest känd för sina mousserande viner från Penedes. Finca Malaveina kommer från Empordá Costa Brava i nordöstra Spanien.

Marastoni Vino Nobile di Montepulciano 2018 (55238), Tenute del Cerro, Toscana, 149 kr 16 poäng (+)

Djup varmt mogen frukt med med plommon, lagerblad, fat och kryddor. Bra fokuserad smak med koncentration, fokus, energi och fina körsbärssyror. En bra och välgjord Vino Nobile som ger mycket vin för pengarna. Servera till pasta Bolognese.

Marastoni är den svenska impotörens varumärke men vinet görs I samarbete med den välrenomerade producenten Tenute del Cerro. Marastoni markanadsförs av Fields Wine Company.

Bäst i test vecka 11 - Systembolagets beställningssortiment

Fler nyheter från Systembolagets beställningssortiment

Alla vintips och nyheter hos oss på Vinbanken hittar du här