Laddar annons
Bäst i test vecka 40 - eleganta och krispiga chardonnayer
4 Oct, 2023

Bäst i test vecka 40 - eleganta och krispiga chardonnayer

I ”Bäst-i-Test” vecka 40 går vi igenom några chardonnaybaserade viner där elegans är en gemensam nämnare. Det här är en typ av vitt vin som kan vara lysande, fantastiskt matvänligt och påfallande lättdrucket. Trots det har de här vinerna blivit en bristvara i Systembolagets sortiment. 

Kriterierna för att vara med i dagens ”Bäst-i-Test”  är tydlig och lite stram druvkaraktär, försiktig ekhantering, tydliga syror och gärna lite krispig sälta i eftersmaken. Vinerna passar till en bredd av maträtter men några förslag skickar vi med: Risotto Milanese (saffransrisotto), kantarellrisotto, skaldjurslasagne, musselcarbonara, fisksoppa med saffran, grillad eller halstrad vit fisk med ugnsbakade eller ångade grönsaker. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 40 - eleganta och krispiga chardonnayer

Villa Maria, som producenten ovan heter, etablerades redan på 1960-talet av George Fistonich. Det är en av de mest kända producenterna på Nya Zeeland. Företaget äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay med planteringar som domineras av sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet och syrah. Villa Maria importeras av The Wine Agency.

Meerlust är en av Sydafrikas mest ikoniska och anrika vingårdar. Byggnaden uppfördes redan 1694, sedan 1757 har samma familj ägt gården. Nuvarande ägaren, Hannes, utgör åttonde generationen av familjen Myrburgh som äger gården. Meerlust ligger bara 5 km från havet och namnet betyder just ”lust, eller närhet till havet”. Meerlust äger 110 hektar mark planterade med cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. Mest känt är prestigevinet Rubicon som är en Bordeauxblend. Meerlust importeras av Tryffelsvinet.

1966 var den Italienska ekonomin i brant utförsbacke och vinindustrin hade stora problem. Trots det ekonomiska läget bestämde sig Domenico Poggiali Fèlsina att köpa den gamla egendomen med historia tillbaka till medeltiden. Stora investeringar och nya tankar gav resultat och på 80 talet började Fèslina bli ett etablerat namn. Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Idag styrs gården fortfarande av famljen Poggiali samt Domenicos svärson Guiseppe Mazzocolin. Till sin hjälp har de vinmakaren Franco Bernabei. Egendomen består av ca 500 hektar mark av vilka drygt 70 är planterade med vinrankor.  I Sistri importeras av Vinunic.

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska vinproducenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att familjen Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Ricasoli och Torricella importeras av Wineworld.

Andra viner tillgängliga eller snart tillgängliga på Systembolaget som passar in på kriterierna i dagens ”Bäst-i-Test”:

Stella Bella Chardonnay 2022 (94005), Australien, Margret River, 199 kr (lanseras i tillfälligt sortiment 20/10)

Penfolds BIN 311 2022 (94474), Australien, 269 kr (lanseras i tillfälligt sortiment 6/10)

Penfolds BIN A 2022, Circa 789 kronor (kan privatimporteras via Vinunic). Ett exceptionellt bra vin som det görs i storleksordningen 500 lådor av. Det här är ett vin som inte ligger långt från perfektion, för 789 kronor är det ett mycket bra pris.

Ni klan läsa mer om Penfolds lansering av the Penfolds i Vinbankens artikel ”The Penfolds Collection 2023”.