Laddar annons
Bäst i test vecka 40 - eleganta och krispiga chardonnayer
4 Oct, 2023

Bäst i test vecka 40 - eleganta och krispiga chardonnayer

I ”Bäst-i-Test” vecka 40 går vi igenom några chardonnaybaserade viner där elegans är en gemensam nämnare. Det här är en typ av vitt vin som kan vara lysande, fantastiskt matvänligt och påfallande lättdrucket. Trots det har de här vinerna blivit en bristvara i Systembolagets sortiment. 

Kriterierna för att vara med i dagens ”Bäst-i-Test”  är tydlig och lite stram druvkaraktär, försiktig ekhantering, tydliga syror och gärna lite krispig sälta i eftersmaken. Vinerna passar till en bredd av maträtter men några förslag skickar vi med: Risotto Milanese (saffransrisotto), kantarellrisotto, skaldjurslasagne, musselcarbonara, fisksoppa med saffran, grillad eller halstrad vit fisk med ugnsbakade eller ångade grönsaker. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 40 - eleganta och krispiga chardonnayer

  • Taylors Pass

    Taylors Pass

    Chardonnay, 2020
    nya-zeelandNya Zeeland
    750 ml
    14%

    (++)

    Vi har skrivit om det här vinet tidigare. När jag träffade producenten och importören nyligen fick jag möjlighet att prova vinet igen och uppfattade det som ännu bättre än när jag provade det för något år sedan, dessutom är vinet något billigare nu än vid det tidigare tillfället. Den här slanka och krispiga stilen på chardonnay finns det för få av på marknaden idag. För drygt 200 kronor är detta en supertrevlig chardonnay. Elegant doft med gula äpplen, persika, tändsticksplån, smör, citrusblommor och tydliga men snyggt hanterade fat. Rik smak med päron, färska örter, grillade citroner, bra syra, energi, mineraler, vanilj och längd. Servera till risotto milanese. Drick 23-26.

    17.5
    209 kr

Villa Maria, som producenten ovan heter, etablerades redan på 1960-talet av George Fistonich. Det är en av de mest kända producenterna på Nya Zeeland. Företaget äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay med planteringar som domineras av sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet och syrah. Villa Maria importeras av The Wine Agency.

  • Meerlust

    Meerlust

    Chardonnay, 2022
    sydafrikaSydafrika
    750 ml
    13%

    (+)

    Ungt, friskt och stramt med aromatiskt florala drag, äpplen, citrus, physalis, antydan till passionsfrukt och väl anpassade fat. Smaken är välbalanserad med citronzest, persika, brödkryddor, snygga syror, krispiga mineraler och en fin sälta. Det är flera år sedan jag provade Meerlusts Chardonnay och det här är helt annorlunda än vad jag drack vid det tillfället – årgången 2022 är stramare, krispigare och har mindre toner av marzipan, nötter och tropisk frukt än tidigare årgångar. Nya vinmakaren Vim Truter tillträdde i och med skörden 2020 men vad det gäller chardonnay är det här första årgången han tagit ut svängarna och skapat ett vin i ett annat snitt än tidigare årgångar. Drick 22-27. 

    17
    279 kr

Meerlust är en av Sydafrikas mest ikoniska och anrika vingårdar. Byggnaden uppfördes redan 1694, sedan 1757 har samma familj ägt gården. Nuvarande ägaren, Hannes, utgör åttonde generationen av familjen Myrburgh som äger gården. Meerlust ligger bara 5 km från havet och namnet betyder just ”lust, eller närhet till havet”. Meerlust äger 110 hektar mark planterade med cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. Mest känt är prestigevinet Rubicon som är en Bordeauxblend. Meerlust importeras av Tryffelsvinet.

  • I Sistri

    I Sistri

    Chardonnay, 2022
    italienItalien
    750 ml
    13%

    (++)

    Elegant doft med äpplen, persika, citrusblommor, basilika, smör, vanilj och en elegant ton av nya fat. Välbalanserad friskt och frasigt ren smak med krossad sten, citronzest, bra syra, riktigt bra grepp, örter och tydlig mineralasälta i eftersmaken. Drick 23-27.

    17
    219 kr

1966 var den Italienska ekonomin i brant utförsbacke och vinindustrin hade stora problem. Trots det ekonomiska läget bestämde sig Domenico Poggiali Fèlsina att köpa den gamla egendomen med historia tillbaka till medeltiden. Stora investeringar och nya tankar gav resultat och på 80 talet började Fèslina bli ett etablerat namn. Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Idag styrs gården fortfarande av famljen Poggiali samt Domenicos svärson Guiseppe Mazzocolin. Till sin hjälp har de vinmakaren Franco Bernabei. Egendomen består av ca 500 hektar mark av vilka drygt 70 är planterade med vinrankor.  I Sistri importeras av Vinunic.

  • Fynd
    Torricella

    Torricella

    2021
    italienItalien
    750 ml
    13%

    (++)

    Stram och pinglande ren frukt med gröna äpplen, vita persikor, färska örter som mynta, lagerblad, basilika och färska mandlar. Smaken är frisk, krispigt ren och stram med mycket citrus, krossad sten, kalk, lysande struktur, bra syra och en bris av havssälta och elegant ek. Förra gången vi recenserade Torricella beskrev vi hur Ricasoli hade ändrat druvsammansättningen något från och med årgången 2018. Även om förändringen, vilken innebar, att man gick över till 100% chardonnay, bidrog till att göra vinet renare tappade man lite aromatik och därmed lite karaktär. Det är först nu, med årgången 2021, Ricasoli gör ett vin som är mer komplett än tidigare årgångar. Det här är sannolikt den bästa Torricella som gjorts fram tills nu. Renare, mer elegant, mer krisp, mer fras och finare syror än tidigare årgångar. Drick 23-27

    17.5
    219 kr

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska vinproducenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att familjen Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Ricasoli och Torricella importeras av Wineworld.

Andra viner tillgängliga eller snart tillgängliga på Systembolaget som passar in på kriterierna i dagens ”Bäst-i-Test”:

Stella Bella Chardonnay 2022 (94005), Australien, Margret River, 199 kr (lanseras i tillfälligt sortiment 20/10)

Penfolds BIN 311 2022 (94474), Australien, 269 kr (lanseras i tillfälligt sortiment 6/10)

Penfolds BIN A 2022, Circa 789 kronor (kan privatimporteras via Vinunic). Ett exceptionellt bra vin som det görs i storleksordningen 500 lådor av. Det här är ett vin som inte ligger långt från perfektion, för 789 kronor är det ett mycket bra pris.

Ni klan läsa mer om Penfolds lansering av the Penfolds i Vinbankens artikel ”The Penfolds Collection 2023”.