Laddar annons
Bäst i test vecka 46 - gamla favoriter med nya årgångar
15 Nov, 2023
Uppdaterad: 
16 Nov, 2023

Bäst i test vecka 46 - gamla favoriter med nya årgångar

En krispig chardonnay med elegant pust av ekfat från Baroloikononen Ratti. Fritz Haag, från Mosel, vars klingande rena rieslingviner fortsätter att imponera. De röda urvalen är från Lirac och Alain Jaume och Eine & Soul från Portugal.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien ”Bäst-i-Test” väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna

Bäst i test vecka 46 - gamla favoriter med nya årgångar

Ratti är på många sätt en av de mest intressantaste producenterna i Piemonte. Renato Ratti föddes 1934 i Piemonte men flyttade i unga år till Brasilien där han blev ansvarig för Cinzanos produktion. Han återvänder till Italien 1965 och köpte sin första vingård i zonen Marcenasco som blir ursprunget för hans första vin. Han blir med detta den första som lanserar en vingårdbetecknad Barolo. I början av 70-talet kommer ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn, och firman räknas nu till Piemontes främsta. Renato är även drivande i att lyfta Barolo från ett DOC till ett DOCG. Innan Renato Ratti lämnar oss, 1988, hinner han vara president för konsortiet i Barolo, skriva flera vinböcker och är även initiativtagare till att inleda en klassificering av vingårdarna i Barolo. Rattis son Pietro var den som fick ta över och fortsätta att utveckla arvet efter sin far. Ratti importeras av Vinovativa.

Läs historien om Renato Ratti här

Fritz Haag hör till favoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i kliniskt fokuserade rieslingviner. Haag hör också till en liten skara producenter som fått till husstilen med fokuserade, mineralrika syraladdade viner även varma årgångarna som -18, -19 och -20. Notera när, ni beställer, att det är årgång 22 som gäller även om det ännu inte är ändrat på Systembolagets hemsida. Fritz Haag importeras av Vinovativa.

Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Dagens vin, Clos de Sixte kommer från Lirac som är ett litet klassificerat område med ca 700 hektar vingårdsmark. Av dessa äger familjen Jaume 50 hektar med en jordmån som är mycket lik den som finns i stora delar av Châteauneuf-du-Pape. Alain Jaume importeras av Hermansson & Co.

Wine & Soul är en nyskapande relativt ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.