Laddar annons
Krönika: Varför får vi en spärr när vi går in på Systembolaget?
13 Nov, 2023
Uppdaterad:
14 Nov, 2023

Krönika: Varför får vi en spärr när vi går in på Systembolaget?

Varje vecka testar, recenserar och skriver vi på Vinbanken om alla världens viner. Det är högt och lågt. Men en sak som förvånar är att vi som konsumenter alltid får någon slags spärr när vi ger oss in på Systembolaget och blir medvetna om pengar. 

Vecka ut och vecka in, under 52 veckor per år, går vi på Vinbanken igenom alla världens viner på främst Systembolaget. Vi recenserar, tipsar, skriver topplistor och djupgående reportage. Vi inser även att vi har en guldgruva med över 10 000 viner att välja på. Men en sak som frustrera är att vi alltid får en spärr när vi kommer in på Systembolaget, trots utbudet. Varför kan vi inte spendera lite mer pengar på ett högkvalitativt vin som håller världsklass, och välja att laga en makalöst fin middag hemma som matchar vinet på ett bra sätt?

För 500 kronor kan du få världsklass på Systembolaget. För 500 kronor kan du knappt få en flaska husets syltiga, röda vin på den lokala puben eller restaurangen. Skillnaden är att på restaurang så är vi villiga att betala över 300 kronor för en pasta och runt 1 000 kronor för en flaska medelmåttigt vin. 

Vi är villiga att spendera runt 1 000 kronor per person på en middag där jag inte tänker gå in och bedöma själva maten, då det är olika från restaurang till restaurang, men när vi plötsligt befinner oss på Systembolaget så uppstår någon slags fiktiv spärr där vi blir medvetna om vår plånbok och där ett vin för 500 kronor är på tok för dyrt. 

Vi har en guldgruva

Vi i Sverige har som sagt en guldgruva, du kan med enkelhet gå in och beställa viner till riktigt bra priser via Systembolaget eller via andra aktörer på marknaden, för överkomliga och bra priser. Systembolaget är en så pass stor aktör att de kan erbjuda bra priser till oss konsumenter. 

Men dessvärre är det som så att i min umgängeskrets och även bland andra människor så ser man på pengar helt annorlunda när man befinner sig i en butik och ska handla. Det blev väldigt uppenbart för mig när jag satt på en restaurang i centrala Stockholm för inte allt för länge sedan och tittade på vinlistan. Då slog det mig att man inte har några som helst problem att betala 160 kronor för ett glas vin ute, men samma vin hade man inte gett 160 kronor för en flaska på Systembolaget. Exakt varför den här spärren uppstår är svårt att säga, men min förhoppning är att vi i framtiden ska våga ha samma syn på pengar när vi är på Systembolaget som vi har när vi befinner oss på restaurang. Då plötsligt kommer vi inse hur otroligt mycket vin man kan få för bara några hundra kronor.