Laddar annons
Bäst i test vecka 47 - Systembolagets beställningssortiment
22 Nov, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 47 - Systembolagets beställningssortiment

Så var det dags för ”bäst i test” med vecka 47 i ordningen, ”hujedamig vad tiden går!”. Det huvudsakliga fokuset hamnar på Umbrien och Antonelli San Marco – som vi har recenserat tidigare. Men vi ska även ta en liten titt på bourgognedruvan chardonnay.

Chardonnay har fått stå tillbaka lite när andra druvor vunnit i popularitet samtidigt som priserna i Bourgogne gått spikrakt uppåt och värdet på den svenska kronan gått lika pikrakt neråt. Visserligen har det kommit en del chardonnayer till Systembolagets hyllor men många av dessa har en ganska varm och rund stil med rejäla doser med ek, en stil som fortfarande är den mest populära i USA men som har fått lämna över till piggare, krispigare viner i Europa. Därför blir man lite extra glad när det dyker upp alternativ i en piggare och friskare stil, dessutom med en plånboksvänlig prislapp och extra roligt när den är från Kalifornien.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 47 – Systembolagets beställningssortiment

Chardonnay1

Morgan Bay Cellars Chardonnay 2020 (59168), Kalifornien, 169 kr 16,5 poäng (++)

Ung, rik och koncentrerad chardonnay med gula äpplen, vita päron, persikor, nya fat, fin syra, bra balans och elegant sälta. En snygg och välsvarvad chardonnay där ek har en viktig roll men elegans, frukt och syra tar lika stor plats. Servera till en skaldjurspaella. Morgan Bay Cellars importeras av Vinovativa.

Morgan Bay Cellars är ett av flera varumärken som ingår i Rutherford Ranch Cellars som ligger i ett av de mest klassiska områdena i Napa Valley i närheten av St Helena. Rutherford Ranch Winery startades av familjen van Asperen 1978. När Van Asperens drog sig tillbaka år 2000 tog Marko and Theo Zaninovich, som varit delägare en längre tid, över ägarskapet och driften av verksamheten. Odlingarna består främst av cabernet sauvignon och chardonnay men även andra klassiska druvsorter. Vinet finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment från den 23/11.

Trebium

Antonelli Trebium Trebbiano Spoletino 2019 (74719), 189 kr 17 poäng (++)

Stor, aromatisk doft med äpplen, persika, lindblommor, färska mandlar, nötter och tillbakadragna toner av diskreta större fat. Smaken är välbalanserad och det smakar mycket av allt det välbalanserade, keylimepaj, physalis, gula plommon och härliga toner av rökta mineraler, krossad sten, klockren syra och underbar sälta. Ett karaktärsfullt vin med mycket personlighet och ett underbart och tydligt exempel på att vad som kan dölja sig bakom det ofta missvisande namnet trebbiano.

Trebbiano är ett samlingsnamn och flera druvor kallas trebbiano utan att det nödvändigtvis finns någon släktskap mellan dem. Årgången 2019 av detta vin är stråt vassare än 2018 som vi har recenserat tidigare. Oavsett årgång som står på Systembolagets sida ska det elig importören vara 2019 som är den aktuella. Servera till en skaldjursgryta med saffran eller risotto Milanese.

Montefalco rosso bit

Antonelli San Marco Montefalco Rosso 2019 (2316), Umbrien, 169 kr 17 poäng (++)

Elegant mörk frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia, kryddor och fat. Smaken är tät och rik med utmärkt balans, lite tjära, kaffe, torra lite silkiga tanniner, fat och en fin struktur. När jag provade detta vin efter det hade stått i kylskåpet ett dygn var det betydligt djupare och hade mer choklad och lakrits i eftersmaken. Ett prisvärt vin som passar till grillat. Servera till grillade lammracks med rotsaker. Vinet är gjort på en blandning av montepulciano, sagrantino och sangiovese. Drick 22-26. Även om det står något annat på Systembolagets sida är den aktuella årgången 2019. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Sagrantino Antonelli

Antonelli San Marco Montefalco Sagrantino 2016 (70322), Umbrien, 319 kr 18 poäng (++)

Stor och mörk frukt med björnbär, plommon, tobak, läder, ceder, skog, rosmarin, salvia och fat. Smaken är tät och kraftig med balans, kaffe, choklad, torra men fint mogna tanniner och hela paketet bjuder på ett skolboksexempel på en välgjord sagrantino. Passar till hemmagjorda grillade lammfärsburgare. Vill du hellre ha vegetariskt blir det burgare av portobellosvamp istället. Drick 22-32. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Området präglas av böljande kullar med härlig grönska och runt Montefalco ligger flera fantastiska små muromgärdade medeltida byar som ännu inte är invaderade av annat än Italienska turister. Förutom vin är området också ursprung för fantastisk olivolja och tryffel. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.