Laddar annons
Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 18 november
16 Nov, 2022

Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 18 november

Nyheter i tillfälliga sortimentet mousserande och vita viner den 18 november är en bra lansering med fem mousserande och 14 vita viner.

Om vi börjar med de mousserande vinerna är det mest spännande och bästa ett brittiskt bubbel från en av bubbelpionjärerna i England – Dermot Sugrue, men prova även Kuhns sekt och Recaredo från Spanien. Bland de vita imponerar Leitz, Kruger- Rumpf och Bergström från Oregon. Är sött intressant är det Fritz Haag som gäller.

Mousserande vin - Tyskland

Sekt

Riesling Sekt Brut 2018 (93951), Weingut Peter Jakob Kühn, Rheingau, 229 kr

Friskt, piggt och spänstigt på nivån att det börjar knastra redan innan man lyfter glaset därefter kommer gula äpplen, krossad sten, kalk, citrus och blommor. Stort och smakrikt med äpplen, päron, lime och krispiga syror som kompletteras av rikligt med mineraler och sälta. Kuhn imponerar med det mesta. Hatten av för prestationer med riesling, pinot noir och chardonnay. Här börjar vi med en bugning - det här är bra men det behöver få lite mer elegans som kanske kommer med några års vila. Tveköst några flaskor av detta till källaren för att kunna följa ett intressant vin.

Mousserande vin - Spanien

Serri del val

Serral del Vell Brut Nature 2017 (92375), Recaredo Mata Casanovas, 449 kr

Stramt och lite kärvt med krossad sten, gula äpplen, färska örter, grapefrukt, päron och massor av mineraler där sältan är en del och rökigheten och de våta stenarna en annan. Välgjort, snyggt och spännande.

Mousserande vin - England

Cuvée Boz Blanc de Blancs 2015 (56054), Sugrue, 749 kr

Stramt med gröna äpplen, ostronskal, krossad sten, grillade citroner, limeblad, rostade mandlar och en härlig touch av milat träkol. Stor frisk och spänstig smak med krämig mousse, begynnande mognadstoner, citrus, laserskarpa och lite busiga syror, rökta mineraler, kalk, djup och en karaktärsfull sälta. Ett störthäftigt mousserande vin med massor av egen karaktär. Det är lite stökigt och lite bråkigt på sina ställen men det bjuder på så fantastiskt mycket egen karaktär så buset får gärna vara där. Gjort på 100% Chardonnay från Hampshire. Sannolikt kommer det här syrastinna bubblet kunna leva åtminstone i 20 år men prova det gärna nu. Passar till mycket men svårt att inte servera till tillagade skaldjur typ hummer eller musslor. Dermot Sugrue är en av Englands mest färgstarka vinmakare och har tidigare varit vinmakare på både Nyetimber och Wiston Estate.

Mousserande vin - Italien

Lambrusco

La Riserva Paltrinieri (90255), Lambrusco di Sorbara, 199 kr

Aromatiskt, ungt och friskt med tranbär, lingon, vita smultron och färska örter. En välgjord Lambrusco med bra balans, energi och en fin eftersmak med lång lingonsyrlighet.

Mousserande vin - Sverige

Svenskt bubbel

Bubbel SoMu (94678), Arilds vingård, 251 kr

Trevligt, lättillgängligt och aromatiskt med krusbär, gula äpplen, päron, persika, bubbelgum och blommor. Smaken är välbalanserad med lite torkade aprikosskal, fläder, bra syra och trevlig mousse.

Vita viner - Frankrike

Mersault

Domaine Louis Jadot Meursault Narvaux 2020 (93168), Bourgogne, 579 kr

Stram doft med äpplen, citrus, persika, kalk och väl avvägda fat. Snyggt balanserad eftersmak med varmt mogen men ändå elegant och stram frukt. Med i köpet kommer en lysande balans, kalk, syra, mineraler och fin sälta. Välgjort, högklassigt och avväpnande gott. Att bourgognepriserna är på en seglats till en annan galax det får bli en fråga för ett annat tillfälle för på något sätt är det ändå värt det.

Jadot

Maison Louis Jadot Puligny-Montrachet 2020 (93177), Maison Louis Jadot, 695 kr

Snygg varmt mogen frukt med persika, mandlar, stenrök, vinteräpplen nya fat, elegant syra, mineraler, lysande balans och fin sälta.

Chablis Brocard

Chablis Fourchaume 1er Cru 2013 (92276), Jean-Marc Brocard, 379 kr

Inte var dag det dimper ner en välgjord och mogen Chablis men här har vi precis det och i glaset får vi grillade citroner, persika, päron, krutrök, bra syra, mineraler, fin sälta och bra längd. Lite av åldern känns men väldigt piggt och välbevarat trots att nio år har gått sedan skörden.

Tyskland

Leitz

Leitz Berg Roseneck Katerloch 2020 (92959), Weingut Leitz, Rheingau, 369 kr

Piggt och friskt med gula äpplen, päron, persika, citron, stenrök, krispigt eleganta mineraler, klockren syra, en nyans av honung och örter. Årgången var20 var varm men Leitz får fram sin sedvanliga renhet, eleganta syror och det blir som det brukar – lysande!

Kruger Rumpf

Riesling Im Pitterberg Kruger-Rumpf 2021 (95035), Nahe, 329 kr

Ungt friskt och laddat med citrus, blommor, flinta, stenrök, persika och gråpäron. Smaken är välbalanserad med grapefrukt, gula äpplen, ostronskal, mineraler och underbar syra och sälta. Supersnyggt, superelegant och väldigt köpvärt.

Spanien

Albarino

1583 Albariño de Fefiñanes 2021 (90103), Palacio de Fefiñanes, Rías Baixas, 229 kr

Ung, frisk och lite rund albariño med äpplen, citrus, melon, grapefrukt, mandlar bra längd, mineraler och ursprungstypisk bra syra.

USA

Bergström

Bergström Winery Old Stones Chardonnay 2020 (92537), Willamette Valley, 259 kr

Ung och välfylld chardonnay från Oregon med gula äpplen, persika, mandlar, nötter citrus, kryddor, och fat. Välbalanserat och välkomponerat med både elegans och kraft som mynnar ut i balans. Faten är lagom och så även priset.

Sydafrika

Thorne

Thorne & Daughters Rocking Horse Cape White Blend 2021 (93984), Western Cape, 249 kr

Ungt och friskt med gula äpplen, citroner, färska örter, lite ananas, mineraler, sälta, syra och bra balans. Massor av komponenter som ändå gör en snygg trepunktslandning tillsammans. Sydfranska druvor snyggt sammansatta av Sydafikansk expertis. Komponenterna är 32% roussanne, 29% semillon, 19% chardonnay, 16% chenin blanc, 4% clairette.

Sött vitt - Tyskland

Fritz Haag

Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese GL Brauneberger 2020 (94723), Weingut Fritz Haag, Mosel, 365 kr

Och här gör Haag som Haag brukar: fantastiskt rent och pinglande friskt med gula äpplen, kalk, honung, vit persika, blommor och en härlig elegans. Friskt och sött med bra struktur, balans, gula äpplen, lime och klingande rena syror. Passar till lagrade hårdostar.

[drinklist id="102992"]