Laddar annons
Bäst i test vecka 6 - med fokus på druvan arneis
6 Feb, 2024

Bäst i test vecka 6 - med fokus på druvan arneis

I början på 70-talet fanns det bara några få hektar kvar av arneis. Den var för svårodlad, krävde för mycket och gav ingen eller dålig ekonomi. Namnet arneis ska betyda just ”krävande eller knepig” på lokal dialekt. Ett litet antal producenter bestämde sig för att se till att den blev mer uppmärksammad och man började plantera om druvan. Idag är den smått ”kultförklarad” och det finns över 1 000 hektar bara i Piemonte. 

Arneis har en speciell, aromatisk karaktär där man ofta hittar toner av både päron och äpplen men också blommor, citrus, örter och tropisk frukt.  Den är känd för att vara en druva med låg syra men det är i stor grad kopplat till hur den växer, skördeuttag och när den skördas. I Bäst i test har vi tagit med fyra viner gjorda på arneis i olika prisklasser. 

Väljer varje vecka ut nya viner från beställningssortimentet

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Bäst i test vecka 6 - med fokus på arneis

Carlo Vietti grundade Vietti Wine cellar i slutet av 1800-talet i byn Castiglione Falletto i hjärtat av Langhes böljande kullar. Idag drivs företaget av fjärde generationens Vietti. Vietti till de mest dynamiska producenterna i Piemonte. Man äger vingårdar i några av de absolut bästa lägena i Barolo och har gjort sig kända som en av de mest framstående producenterna av vingårdsbetecknade Barolo från Lazzarito, Brunate, Ravera och kanske mest känt, Rocche di Castiglione men man gör även en lysande och högklasig Barbaresco från Roncaglie . Vietti importeras av Vinunic.

Familjen Tibaldi har odlat vin i Roero i fyra generationer. Deras vingårdar ligger i och runtomkring byn Pocapaglia i Roero. Idag är det systrarna Monica och Daniela som driver företaget tillsammans med sin pappa och farfar. De äger sju hektar vinårdar och fokus är den lokala druvan Arneis men de odlar också nebbiolo, barbera och en annan vit lokal druva favorita. Tibaldi importeras av av Handpicked Wines. Ni kan läsa mer om Tibaldi på deras hemsida eller gå in på Cantina Tibaldis egen hemsida (https://www.cantinatibaldi.com/) där det finns vackra foton av området.   

Det finns nog med material kring Bruno Giacosa för att skriva spaltmetrar – få personer har varit en så stor del av sin regions utvecklign som Bruno Giacosa. Den korta historien börjar när Giacosa föddes i Piemonte 1929. Han började redan som 13-åring i familjens källare och arbetade med sin farfar och sin pappa. Han lärde sig snabbt och hade tidigt en mycket bra förståelse för områdets olika vingårdar. Redan 1964 började han, som första producent, buteljera enskilda vingårdslägen. Familjen ägde inga egna vingårdar men Bruno förstod värdet i att kunna kontrollera hela kedjan och 1982 köpte han sin första vingård. När det gäller Giacosa var också en av de första att uppmärksamma druvan arneis i början på 70-talet. Då fanns det bara några få hektar kvar. Giacosa började, tillsammans med några andra producenter, plantera om druvan och dess populäritet växte. Idag finns över 1 000 hektar och många producenter vurmar för druvan men det gäller att vara lite vaksam – några imponerar men huvuddelen gör det faktiskt inte. Giacosa importeras av Quaffable Wines.   

Giuseppe Borgogno la grunden till företaget som idag heter Damilano redan på 1890-talet då han började odla druvor på några speciellt utvalda platser i Barolo. Namnet kommer från hans svärson, Giacomo Damilano som vidareutvecklade vingårdarna och produktionen på tidigt 1900-tal. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn företaget som ligger en dryg kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De kontrollerar runt 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Man odlar flera druvor utöver nebbiolo, en av dem är den vita arneis som var på väg att försvinna från Piemonte. Nu har druvan fått ett uppsving och intresset för den ökar. På den lokala dialekten i Piemonte betyder Arneis ”svår, besvärlig typ eller en rackare”. Detta namn har den fått på grund av att den är svårodlad och ger låg och osäker avkastning. Philipson Söderberg importerar Damilano.