Laddar annons
Fem italienska favoriter du inte får missa
16 Nov, 2023

Fem italienska favoriter du inte får missa

Ibland kommer man över vissa viner där man direkt tänker; varför har jag inte hört talas om det här förut? Italien är makalöst land när det kommer till bredd av vin, och här kan man verkligen komma över viner som man inte hört talas om förut men som imponerar. Vi har listat fem italienska favoriter du inte får missa. 

Det stövelformade landet Italien slutar aldrig att förundra eller förvåna. Kvalitén på vinerna är erkänt hög och man producerar ständigt viner, framförallt röda, som håller absoluta världsklass. De senaste decennierna har man i Sverige även gjort sig känt som ett land som kan producera boxviner av riktigt hög kvalitet. Men nu ska vi enbart fokusera på viner på flaska, och vi ska fokusera på viner som du kanske inte hört talas om förut. Vi har nämligen valt ut fem italienska favoriter du inte får missa. Och detta är viner som enligt oss förtjänar en rejäl dos av uppmärksamhet, men som av någon anledning inte fått det tidigare. 

Fem italienska favoriter du inte får missa

Har du inte hört talas om Lugana? Du kan vara lugn, det är inte många som gjort det. Hemvist till det här vinet är den idylliska sydspetsen av Gardasjön. Direkt i närheten odlas druvorna som är av sorten turbiana, som inte är besläktad med trebbiano trots att druvan länge gick under namnet trebbiano du Lugana. 

Om du gillar Formel 1 så måste de definitivt känna igen Ferrari, och då snackar vi inte om den röda sportbilstillverkaren som haft det rejält krångligt med sina taktiska avvägningar de två senaste säsongerna, utan om det anrika bubbelhuset från norra Italien, närmares bestämt Alperna och Trento Alto-Adige. Det är nämligen deras bubbel vi ser förarna fira med på podiet efter tävlingarna. 

Undertecknad är en rejäl lambrusco-vurmare. Jag måste motvilligt medge att lambrusco-viner generellt aldrig kommer kamma hem några 100 poäng hos de stora vinrecensenterna, men jag tror inte att de är ute efter det heller. För lambrusco är för mig så oerhört mycket mer om det estetiska, om det spännande och om det lite mystiska. Man beundrar lambrusco när man ser det hällas upp. Och Cleto Chiarli är en av världens främsta lambrusco-producenter. 

Det är inte många som känner till att sauvignon blanc odlas i Italien. Men de italienska alperna är en fascinerande plats där massvis av intressanta druvor och viner produceras. Vi har tidigare nämnt Ferrari här ovan och nu väljer vi att fokusera på en välgjord sauvignon blanc från de italienska alpsluttningarna.

Utanför Neapel i den bedårande och underskattade regionen Kampanien hittar vi det som av någon konstig anledning kallas för ”söderns barolo”, nämligen Taurasi och druvan aglianico. Det här vinet är ett väldigt bra exempel på varför Kampanien är en vinregion att räkna med framöver. Håll även ögonen öppna för greco di tufo samt fiano di avellino från samma region. Det är två vita viner som är på frammarsch.