Laddar annons
Bäst i test vecka 8 - med fokus på Toscana del 2
21 Feb, 2024

Bäst i test vecka 8 - med fokus på Toscana del 2

Denna vecka kompletterar vi med ytterligare fyra viner från Toscana. Tanken från början var att del ett skulle behandla fyra viner från Chianti och del två fyra viner med ursprungsbeteckning Toscana men inte Chianti – nu tog ett av dagens tilltänkta viner slut och istället fick Poggio Scalette från Chianti Classico träda in och ta plats i denna artikel.

Il Seggio från Poggio al Tesoro finns i det fasta sortimentet men enbart i 18 butiker men går att beställa till samtliga butiker. Nu bär det åter av till Toscanas böljande kullar och årgången 2021 i Bäst i test vecka 8. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vårt fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Bäst i test vecka 8 - med fokus på Toscana del 2

Montepeloso är beläget i Maremma, vid kusten i södra Toscana. Företaget startades 1999 av Fabio Chiarelotto. I bakgrunden finns den schweiziske vinentreprenören Silvio Denz. Montepelosos odlingar består av 15 hektar terrasserade vingårdar. Montepeloso importeras av Mosetue & Cask.

I flera hundra år har familjen Allegrini producerat vin i Valpolicella. Idag drivs företaget av Marilisa Allegrini och hennes familj. Sedan 70-talet har familjen varit drivande i att sätta Valpolicella på den internationella vinkartan. Allegrini har alltid haft en spikrak linje där kvalitet har varit ett ledord de aldrig har vikt en tum ifrån. Utöver egendomen med vingårdar runt Fumane har Allegrini också verksamhet i superheta Bolgheri med vingården Poggio al Tesero och ytterligare en vingård i Montalcino – San Polo. Utöver dagens vin från Poggio al tesoro gör man även ett vitt vin på en korsikans klon av vermentino som är värt att prova: Poggio al Tesoro Solose. Poggio al Tesoro importeras av Vinunic.

Fram till tidigt 1990-tal arbetade Vittorio Fiore inom flera områden i den Italienska vinindustrin. 1992 köpte han, tillsammans med sin fru Adriana, Podere Poggio Scalette. Vingårdarna ligger i kommunen Greve i hjärtat av Chianti Classico och är planterade på sluttningar på mellan 350 och 450 meter över havet. Sangiovese står för större delen av planteringarna men gården har även en del internationella druvsorter. Poggio Scalette importeras av Zebrawine.

Familjen Biondi-Santi sålde sin och en av Italiens mest kända vinegendomar Tenuta il Greppo i Montalcino 2017. På 1990-talet köpte Jacopo Biondi-Santi Castello di Montepò i Maremma och sedan il Greppo såldes har familjen haft fullt fokus egendomen i Maremma. Castello di Montepò består av drygt 500 hektar mark varav cirka 50 är planterade med vinstockar, huvusakligen med sangiovese grosso. Castello di Montepò och Sassaloro importeras av Vinovum.