Laddar annons
Sveriges mest sålda vin 2023 – här är årets lista
23 Feb, 2024

Sveriges mest sålda vin 2023 – här är årets lista

Systembolagets siffror har offentliggjorts kring vilka produkter som sålde mest under det föregående året. Vi har gått igenom siffrorna och presenterar nedan Sveriges mest sålda vin inom diverse kategorier.

Redan förra året hade vi en stor genomgång kring vilket som var Sveriges mest sålda vin inom diverse kategorier. Den gången valde vi att publicera ett antal olika artiklar beroende på kategori, men i år har vi valt att samla samtliga kategorier i en och samma artikel. Så nedan kommer du kunna läsa om allt från Sveriges mest sålda röda vin till Sveriges mest sålda vita box eller Sveriges mest sålda champagne

Ha i åtanke att vi siffrorna vi visar är för respektive produkt i sin kategori och i sin storlek. Om ett vin till exempel finns på vanlig flaska, på box, i magnumflaska och på burk så har vi inte slagit ihop försäljningen från alla olika förpackningar, utan vi har enbart utgått från en produkt och en typ av förpackning i varje kategori. I år har vi tagit bort kategorin mest sålda vin på PET-flaska och räknar istället in den i de andra kategorierna. 

Samtliga siffror är antal liter sålda under 2023 på Systembolaget. 

Sveriges mest sålda vin 2023 – här är listan

Sveriges mest sålda röda box

2. Il Barone - 2 210 472 
3. Maze Shiraz - 1 690 713 

Slutsats: Lisa 1503 fortsätter att gå hem i stugorna och befästa sin position som det mest populära vinet i hela landet, likt förra året. Nu när vinet dessutom finns på flaska, och dessutom säljer bra även i den förpackningstypen, så kan vi konstatera att Lisa 1503 är Sveriges mest sålda vin under 2023. Dessutom sålde boxen över 200 000 liter mer 2023 än vad den gjorde 2022. Överraskningen här är dock Maze Shiraz som förra året inte ens tog sig in på topp 5 och som nu seglar upp på en imponerande tredjeplats med strax under 1,7 miljoner sålda liter under 2023. 

Sveriges mest sålda vita box

2. Lisa 1503 Bianco d´Artista - 2 302 539
3. Les Fumées Blanches - 2 233 062

Slutsats: Hatten av även här för Lisa, men nu det vita boxvinet. Från att inte ens ha varit med på topp 5 förra året så var det sånär att Lisa även bland de vita boxvinerna kammade hem förstaplatsen. Men likt förra året så är det Castillo de Gredos som kommer på förstaplats. Även en stor applåd till Les Fumées Blanches som likt förra året kommer på tredjeplats och visar varför Francois Lurton hör till en av de mest imponerande vinmakarna i Frankrike. 

Sveriges mest sålda rosébox

2. 99 Rosas Rosé - 1 280 985
3. Les Fumeés Blanches Rosé - 1 237 989

Slutsats: Det går inte annat än att imponeras över positionen som Puy Cheri har på den svenska marknaden när det kommer till rosé. Du kommer nedan kunna hitta samma vin i topp bland roséviner på flaska, och det visar bara vilken otroligt omtyckt produkt som man lyckats få fram. Även här hittar vi både 99 Rosas och Les Fumées Blanches Rosé som båda var med på föregående års lista. 

Sveriges mest sålda rödvin

2. Passicone Rosso - 419 286
3. Baron de Ley Reserva - 362 275

Slutsats: I år har vi valt att slopa kategorin Sveriges mest sålda vin på PET-flaska och slå ihop den med vilken varutyp det istället är, i det här fallet rött vin. Detta göra att Grand Sud Merlot återigen hamnar i topp över det mest sålda röda vinet på flaska, men Passicone har närmat sig rejält och har ökat med flera tiotusen liter från förra året. Det mest imponerande över topp tre måste nog ändå vara Baron de Ley Reserva som hamnar på ungefär lika hög försäljning i år. Men att ett vin som kostar en bit över 100 kronor kan sälja sådana volymer och konkurrera med viner som kostar 100 kronor och som innehåller en liter, det är imponerande. 

Sveriges mest sålda vita vin

2. Vina Maipo Chardonnay - 356 482
3. Crudo Catarratto Zibibbo - 323 887

Slutsats: En topptrio som ser likadan ut som förra året, men där skillnaden är att ettan och tvåan bytt plats. Stoneleigh är likt många andra producenter från Nya Zeeland imponerande när det kommer till renheten i vinerna och de väldigt druvtypiska dragen i frukten. Men det som framförallt imponerar med Stoneleigh är volymen de säljer sett till pris. Vinet ligger på cirka 120 kronor nu och att då vara Sveriges mest sålda vin i konkurrens med viner som kostar en bra bit under 100 kronor, det är imponerande. För att göra en jämförelse med samtliga viner på listan så måste man gå ner till 13:e plats för att hitta ett vitt vin som är dyrare än Stoneleigh. 

Sveriges mest sålda rosévin

2. Domaine de Collavery - 355 516
3. Black Tower Pink Bubbly - 331 290

Slutsats: Puy Cheri visar likt boxvinskategorin att de är den okrönta kungen i rosévinskategorin bland konsumenterna. Detta är det enda vinet som kammar hem två kategorier. Där bakom hittar vi en annan sydfransk storsäljare, och på tredje plats det välkända Black Tower. 

Sveriges mest sålda mousserande vin exklusive champagne

2. Prosecco Pizzolato - 775 569
3. Mionetto Prosecco - 742 347

Slutsats: Är någon förvånad över att cava och prosecco dominerar bubbelkategorin? Nope, ingen. Julia & Navines är år efter år med i toppen och visar att de är det mest populära bubblet på Systembolaget. Där bakom hittar vi två italienska prosecco. Den här trion har en sak gemensamt och det är tillgängligheten. Samtliga viner är okomplicerade, enkla, lättdruckna och väldigt tillgängliga. De är enkla att förstå sig på och de är enkla att tycka om. Och det är anledningen till att de säljer så bra. Dessutom har storsäljaren Julia & Navines en betydligt sötare ton i sig, vilket säkerligen lockar en lite yngre målgrupp. 

Sveriges mest sålda champagne

2. Guldkula Premier Cru - 109 496
3. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut - 98 022

Slutsats: Guldkula har fått maka på sig för Louis Massing som Sveriges mest sålda champagne. Sedan har Beaumont de Crayeres lyckats ta sig in på topp tre i år. Det som dock är mest anmärkningsvärt är att champagne-kategorin minskat så drastiskt i försäljning rent generellt. Förra året låg alla på topp 3 på över 110 000 sålda liter, nu ligger ingen på den nivån. Alla på topp 5 sålde över 100 000 liter, nu ligger bara två viner på den nivån. Inflationen har nog satt sina spår och champagneförsäljningen har blivit lidande av det.

Vill du själv gå igenom samtliga siffror för 2023? Här hittar du till Systembolagets offentliga statistik