Laddar annons
28 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa augustinyheterna på Systembolaget

På onsdag den 1:a augusti kommer ett nyhetssläpp av exklusiva tillfälliga viner på Systembolaget. De är bara inköpta i mindre kvantiteter och de mest efterfrågade tar snabbt slut. Där finns bl.a. en överkomlig fyndig röd bordeaux, ett par tokbra tyska rieslingviner, en 16årig vit Viña Tondonia och ett 30-årigt spänstigt vitt Loirevin.

Det är numer rätt ovanligt att jag noterar fynd på en röd Bordeaux. Vinerna är ofta fantastiska men priserna har blivit ovanligt uppskruvade och prisvärdeheten når sällan topp även för de som verkligen gillar delikat Bordeaux. Ch Fourcas-Hosten, 2009 för 175 kronor är ett trevligt undantag. Utmärkt klassisk måttligt tät, elegant bordeaux från bra år med bra struktur från utmärkt slott i Listrac. Det är en lite mindre känd kommun i Medoc, mellan Margaux och St Julien. Listrac’s mindre berömmelse ger ofta mer prisvärda viner. Spara gärna 5-10 år i källaren.

Weingut Leitz är en av mina topproducenter i hjärtat av Rheingau. Vi får nu in en skvätt av hans två främsta viner på onsdag. I hembyn Rüdesheim är de två främsta vingårdarna dels den branta klassiska Berg Schlossberg och de gamla återupptagna branta terasserna allra högst upp på sluttningen ovanför byn, Berg Kaisersteinfels. Båda vinerna är årgång 2010, magnifika rieslingviner gjorda på gamla stockar med stor klass och lång framtid för fyndiga 299 kronor var. Schlossberg är mäktigare, rikare och lite hårdare och Kaisersteinfels är lite delikatare och mer nyanserad. Den senare är ständigt min egen favorit.

Riojan Viña Tondonia vit, är ett berömt annorlunda vin med eget långt tidsperspektiv. Det lagras länge på fat och vinner sedan mycket på ytterligare lång flasklagring. Firman påstår sig att hela tiden försöka utveckla och förbättra vinet men tycker ändå att alla förändringar blir försämringar. Därför görs det nästan likadant som vid starten på 1800talet. För 299 kronor finns på onsdag Viña Tondonia Reserva Blanco, 1996, ett stort tätt och mäktigt torrt vitt vin i ännu lite ung stil. Bra att dricka nu och ett par decennier framöver. Inget för den som gillar unga friska lätta vita viner, men magnifikt för habituéer sin gillar mogna stora vinpersonligheter.

Ett ungt stort mycket fascinerande vitt vin är Soalheiro Alvarinho, 2011, 154 kronor, från nordligaste delen av Portugal. Alvarinho är det portugisiska namnet på den druva som heter Albarinho i Galicien i Spanien. Riktigt fint mineraliskt och elegant med lätt aromatisk ton, storslaget slut och finessig längd. Jag tycker den är ett större vin än alla de spanska på samma druva som vi sett i Sverige. Ett riktigt gammalt mycket fascinerande vin är Clos de Saint Yves Savennières, 1982, för 359 kronor. Magnifik stor mogen och spänstig chenin blanc från Loire, med stor smakspännvidd, komplexitet, harmoni, balans och fräschör efter 30 års utveckling.

För att återgå till röda viner så finns också Quinta do Vallado Touriga Nacional, 2009, att tillgå från onsdag för 275 kronor. Ett av de riktigt bra nya mäktiga lättvinerna från Dourodalen (portvinsdistriktet) i Portugal. Rikt, storslaget, komplext och mycket innehållsrikt redan nu och vinner mycket på ytterligare lagring i tio år.

Deutz är ett av kvalitetschampagnehusen. Deutz Blanc de Blanc, 2007 är en tokbra fin läcker champagne med magnifik mineralitet, måttligt hård fin syra, storslagen längd och mäktigt långt delikat slut. För sina 599 kronor är 2007:an som så många årgångar förr en helt underbart bra lyxchampagne.

Förutom det röda Bordeauxvinet som finns i 42 butiker står dessa exklusiva viner bara på hyllorna i de tre vinkällarbutikerna. Det är dock inget problem. Du kan hemma på datorn numera beställa dem i webbutiken för leverans till Dig via Din närmsta Systembutik oavsett var Du bor. Blir det kubbning om flaskorna är det nog större chans att få in en beställning på nätet, än att köa i till vinkällarbutiken kl 1000 på onsdag.