Laddar annons
25 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med supertoscaner

Nya denna vecka är bl.a. en super Chianti Classico och en härlig frisk och lite ädel sommar sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Toscanas mest berömda vin är Chianti Classico. De kommer numera i olika prisklasser och mycket olika kvalitetsnivå. En av de absolut bästa är Fonterutoli CC från Mazzei. Nu finns 2009:an för 149 kronor. Det är en riktigt bra superCC med verkligt stort innehåll och bra framtid. Inte riktigt lika magnifik som 2008:an men ändå fyndigt bra för sitt pris.

Marlborough på Nya Zeeland är idag världens största vindistrikt för kvalitetsviner på druvan sauvignon blanc. De har skapat en ny stil av druvan med en frisk härlig lättsam fruktig ton och en tuch av blommor och lite örttoner. Röttorps Bästa’s favorit i klassen kring hundralappen är sedan flera år tillbaka Hunter’s Sauvignon Blanc. Nu i årgång 2011 för 99 kronor.

Den söta friska Moulin Touchais, 1998 är ett fantastiskt efterrättsvin även till syrliga fruktefterrätter. Ett vin med lång mognad och en nästan evig ungdom framför sig. Årgången är något mindre syrlig än vanligt vilket gör det behagligt och generöst. Stort vin nu och för lång tid framåt 10-20 år.

Billig champagne är sällan ett bra val. Röttorps Bästa har hittat ett undantag från regeln. Louis Massing Brut Réserve för 199 kronor är en riktig Champagne med klass. Den enda under 200 i bra stil och med viss längd och delikatess. Louis Massing är svår att få tag i eftersom den bara finns i ett fåtal butiker. Är Du ute i god tid kan Du dock beställa den till vilken butik som helst.

Veckans röda lyxvin är den ursprungliga supertuscan vinet, Tignanello, 2008 från Antinori. Det kostar 499 kronor flaskan och är osedvanligt bra för de pengarna. Riktigt elegant årgång med stor längd och härlig komplexitet och måttligt hårt innehåll. Riktigt givande redan nu och verkligt storslaget om ca fem år. Finns nu i hela 82 butiker, en bra tillgänglighet för ett sådant lyxvin.

Veckans rekommendation på Röttorps Bästa bland de röda premiumboxarna är KWV Roodeberg, 2010 för 269 kronor. Det är den röda box som funnits längst på Bolaget i toppskiktet. Klassiskt snyggt rödvin som passar till det mest i matväg. Lite mer klassisk i strukturen än de flesta av konkurrenterna.

Veckans lite mer exklusiva lagringsvin för källaren är de få kvarvarande flaskorna av Rosso del Conte, 2007. Siciliens bästa vin och baserad på öns egna druvsorter. Mjukrik och komplex klassisk stor sicilian, med mäktigt långa härliga toner och stor längd. Vinner på att lagras minst fem och gärna ännu många fler år i källaren. Finns bara i liten upplaga i få butiker, men kan ännu beställas på webben till Din egen butik.