Glögg – en stolt och värmande tradition vi bör värna om
När de kallar vindarna sveper in över våra gator och torg, då vet vi att det är dags att tända brasan, ta fram filten, tända ljusen och värma upp glöggen. Vi i Sverige har en enorm glöggtradition och det finns få drycker som är lika säsongsfokuserade som glöggen är under vintern och julen.
Det är nästan som så att när vi vrider klockan tillbaka, då är det per automatik dags att börja prata om glögg och framförallt dricka glögg. Vi på Vinbanken publicerade i förra veckan vår stora glögg-topplista där vi gick igenom årets glögg 2023 på Systembolaget inom de olika segmenten. I samband med publiceringen slog det mig hur otroligt mycket som hänt med glögg de senaste decennierna. I mångt och mycket har vi Blossa att tacka för det, och då framförallt Åsa Orsvärn som skapat en av våra starkaste traditioner i form av årets glöggsmak. Varje år lanserar de en ny smak, och lanseringen är väldigt efterlängtad även utanför glöggkretsar. Man har varit kreativ, nytänkande och vågat skapa glöggsmaker som går utanför boxen. Men det är många som gått i Blossas fotspår och vågat ta ut svängarna med sin glöggproduktion.
Det vi framförallt bör vara stolta över i Sverige är den enorma kunskap vi har kring produktion av glögg baserat på våra egna råvaror. Vi har sett hur Brännland utanför Umeå tagit världen med storm tack vare sina svenska äpplen, där de bland annat skapat en hyllad äppelglögg. Vi ser även andra aktörer som vågar använda sig av bär och frukt som råvaror för att skapa nya, roliga och framförallt högkvalitativa glöggprodukter.
Det som dock är mest fascinerande med glögg är att det fått en så stor social betydelse i det svenska samhället när det vankas vinter och jul. Att gå på glöggmingel är snarare regel än undantag minst en gång per vinter. Vänner, familj, kollegor och bekanta samlas för att socialisera och umgås med en värmande glögg i handen och såväl pepparkakor och lussekatter bredvid. Glöggen förenar, samlar och blir något att längta till när det är som kallast och mörkast under vintern. Man ser fram emot myset, glöggkryddorna, smakerna och värmen.
Glöggen har en stark och viktig social betydelse
Med andra ord kan man konstatera att glöggen har en stark och viktig social betydelse i Sverige under den mörkaste och kallaste tiden på året. Och vi i Sverige har enormt mycket att vara stolta över när det kommer till vår nationella glöggproduktion. Vi har kunskapen, kompetensen och produktionen av otroligt bra glöggprodukter. Och det bästa av allt är att det inte bara är den traditionella röda vinglöggen. I dag finns det glögg som avnjuts bäst kall med is, medan andra fortsatt ska funka som en värmande dryck.
Så nästa gång du hör hur vinden sveper förbi ute på gatan och knastrar mot fönstret, så kan du börja planera in ditt nästa glöggmingel med vännerna och kollegorna. När du står där med den värmande glöggen i handen så ska du känna dig stolt över att du värnar om en av våra starkaste och viktigaste vintertraditioner. Glögg, en stolt och värmande tradition som vi ska vara stolta och värna om.