Laddar annons
Bästa lambrusco 2023 - topplista
7 Jul, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa lambrusco 2023 - topplista

Världen av det mousserande röda vinet lambrusco är kanske inte den största, men den är ack så charmig och intressant. Vi har därför gått igenom utbudet i Sverige och tagit fram en topplista över bästa lambrusco 2023.

Lambrusco var ett välkänt fenomen i Sverige redan på 1980-talet, men på den tiden var det ett sött vin som fick lite av ett skamfilat rykte. Detta har gjort att samtliga lambrusco-viner dragits över en och samma kam under en lång tid, och resan mot att upprätta ett bra rykte i Sverige har tagit lång tid. Men i dag finns det faktiskt ett stort antal högkvalitativa lambrusco-viner i Systembolagets olika sortiment. Vi har gått igenom dessa, provsmakat och kommit fram till slutsatsen kring vilken som är bästa lambrusco 2023.

Vad är lambrusco?

Den 21 juni var den internationella lambrusco-dagen, och även om lambrusco går att dricka året om så förknippas det främst med bra väder och sommar. Just därför väljer vi att lansera listan mitt i sommaren. Men vad är egentligen lambrusco? Jo, det är ett samlingsbegrepp för en rad olika druvor som kommer från den centralitalienska regionen Emilia-Romagna, närmare bestämt i närheten av staden Modena. Det är ett rött, pärlande vin som sticker ut rejält med sin ofta intensiva färg. De tre kändaste underdruvorna är lambrusco grasparossa, lambrusco di sorbara och lambrusco salamino. Samtliga dessa druvor är representerade i nedanstående lista.

Ha dock i åtanke när du läser listan att antalet lambrusco-viner fortsatt är ganska litet på Systembolaget, så vissa av dessa viner som är med på listan har lanserats i det tillfälliga sortimentet och är kanske därför inte tillgängliga. Men de kommer förhoppningsvis komma tillbaka kommande år. Annars finns det ett antal lambrusco i beställningssortimentet, som enligt oss är väl värda att klicka hem och avnjuta nu på sommaren.

Bästa lambrusco 2023 – topplista

1. Carezza Metodo Classico, Medici Ermete (90411) 179:-

Det enda vinet på den här listan som är gjort enligt den traditionella metoden, vilket också märks i form av tonen av kex i smaken. Du får ett piggt och friskt vin med en intensiv doft av smultron, jordgubbar och blodapelsin. I smaken tillkommer även lite syrliga körsbär. Det är en fin mousse, ett välbalanserat vin med en skarp syra som höjer fräschören ett antal snäpp. En imponerande lambrusco som lanserades i det tillfälliga sortimentet under hösten, och enligt oss bästa lambrusco 2023. Vinet är gjort 100 procent på lambrusco di sorbara och passar utmärkt med såväl en klassisk pizza margarita som en pasta all´amatriciana.
Tillfälligt sortiment


2. Fattoria Moretto Sbiadí, Lambrusco, 2021 (57498) 175:-

En lambrusco-rosé som är gjord på lambrusco grasparossa, det vill säga druvan som ger viner av det mörkare slaget. Men i det här fallet, eftersom det är en rosé, så är det ett ljust, pärlande vin med en tydlig bärighet och en lätt bubblighet. Vinet har en lugn framtoning, men är ändå så pass fint, bärigt och somrigt att det kammar hem en andraplats. Här samsas körsbär, lingon, smultron och jordgubbar på ett fint sätt. Ta in lite coppa, lite salami, lite prosciutto och njut ihop med det här vinet.
Beställningssortiment

bästa lambrusco 2023

3. Cleto Chiarli, Lambrusco Organic (51744) 165:-

Vid ett flertal tillfällen har vi tipsat om det här vinet, både i diverse listor men även till mat. Här får vi det mörka, pärlande, lila vinet gjort på grasparossa. Det är en intensiv doft av björnbär, blåbär och mörka körsbär. Om man vill ha ett lite ”tyngre” lambrusco-vin så är det här ett bra val. Det har en härlig mörkfruktig smak som är inbjudande och läskande. En personlig favorit till den klassiska napolitanska pizzan.
Beställningssortiment

bästa lambrusco 2023

4. Cleto Chiarli, Lambrusco Vecchia Modena Premium, 2022 (51747) 165:-

Ett ungt, piggt och fräscht vin gjort på sorbara. En fin elegans, mjuk och rund mousse, skarp syra och intensiv bärighet. I det här vinet så får du ett superbärigt vin med färska jordgubbar, skogshallon, lite grapefrukt och även en gnutta citruszest. Detta är okomplicerat och imponerande på alla sätt och vis. Testa gärna med carpaccio gjort på bresaola med pinjenötter och parmesankräm.
Beställningssortiment


5. Medici Ermete, Phermento Lambrusco di Sorbara Secco, 2020 (56591) 189:-

Ett läskande vin gjort på ancestralmetoden, vilket innebär att jästfällningen aldrig tagits bort utan finns kvar i flaskan, vilket ger vinet ett lite dimmigt utseende. Vinet är gjort på sorbara-druvan och bjuder på tydliga toner av ren frukt i form av röda äpplen, färska hallon och plommon. Bubbligheten är lite lugnare och framtoningen rent generellt är lite fylligare. Moussen är fin och jästfällningen ger lite brödiga inslag. Detta sticker ut, men det är ändå väldigt imponerande! Serverar med en traditionell italiensk charkbricka.
Beställningssortiment (Tillfälligt slut)