Laddar annons
22 Jun, 2013

Bästa Sauvignon Blanc vinerna under 140 kronor

Till sommarens lätta fiskrätter, skaldjur och sallader samt egenhändigt uppdragna abborrar är det många som gillar unga friska torra vita viner på sauvignon blanc. De passar också bra som aperitif eller som en drink utan mat.

 

Unga oekade viner på sauvignon blanc, SB, är ofta aningen aromatiska, örtiga med ibland uttalad krusbärston. Nya Zeeland har på senare år skapat en egen mycket framgångsrik uttalad stil av SBviner. Dess framgång i värden har gjort att SB idag helt dominerar Nya Zeelands vinodling. De är ofta lite övertydligt sauvignon blanciga med krusbärstoner. Jag brukar ibland notera i mitt provningsprotokoll att det känns som det är 120-130% SB.

 

Den gamla europeiska förebilden är från Sancerre, där man gör ut vinerna lite mjukare och subtilare och när det är som bäst även med en ”svartvinbärsbladston” i vinet. De blir också vanligen betydligt dyrare och lite bättre till subtila maträtter, men kanske sämre som drink eller aperitif. I det gamla Europa finns det också några andra riktigt intressanta stilar av SB. I Alto Adige i norra Italien, förr i södra Österrike, gör man en egen variant av lite sofistikerad komplex SB som kräver lite träning för att upptäcka alla finesserna i.

 

Steiermark i sydöstra Österrike på gränsen mot Slovenien gör sedan Franska Revolutionens dagar en egen stil av SB. Legenden säger att det var adelsmän från Loires slott som undvek giljotinen tog sina SB sticklingar med sig till Steiermarks vackra kulliga landskap. Jag tycker man här idag gör några av de allra intressantaste SBvinerna, de kostar då flera hundra kronor. I spanska Rueda görs också sauvignon blanc av viss klass jämsides med den egna druvan verdejo.

 

Om vi börjar nedifrån i priset så finns två riktigt bra premiumboxar på SB. I alla butiker hittar man den ständige storsäljaren från Lurton, Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2012, 3l för 217 kronor. Fynd år efter år, en lätt och ganska delikat SB med lätt krusbärston. Druvorna kommer från södra Frankrike och ett habilt arbete i vineriet gör det möjligt att hålla mycket jämn och bra nivå på vinet. Finns också på flaska för 79 kronor. Du vinner 100 kronor på att köpa en box mot 4 flaskor. Numera finns det en Nya Zeeländsk fyndigt bra hyggligt billig box i Matua Valley Sauvignon Blanc, 2012, 3l för 229 kronor. Klassiskt Nya Zeeländskt med aningen överdriven stil och lite krusbär. Finns i BS och lagerförs i enstaka butiker.

 

Bland de billigare flaskorna är fortfarande Leyda Reserva Sauvignon Blanc, 2012 för 74 kronor riktigt bra. Den nya årgången är lite klenare än förra men fortfarande i topp. Bäst till lätta rätter och utmärkt även som bersåvin. Ny i topp är nya årgången av Escapades Sauvignon Blanc, 2012, för 79 kronor. En sydafrikansk SB med utmärkta toner i Nya Zeeländsk stil och helt utan den lite jordbittra örtton som ofta belastar landets SBviner. Finns just nu i få butiker man kan fås till alla på två dagar. I BS finns också en frisk, trevlig och mycket komplex härlig Rueda SB med längd och innehåll i överflöd för priset 89 kronor;Analivia Sauvignon Blanc, 2012 från Pagos del Rey.

 

Det finns också ett litet distrikt nära Chablis i utkanten av Bourgogne där man gör viner på sauvignon blanc istället för som vanligt på chardonnay. Blason de Bourgogne Saint-Bris Sauvignon Blanc, 2012, för 90 kronor. Frisk SB med lätt mineralitet, ett kul och lättsamt vin kan vara perfekt till en bättre mottagning eller liknande. Utöver boxen ovan är dagsnoteringen för Nya Zeeländsk SB, Villa Maria Sauvignon Blanc, 2012 för 99 kronor. Finns bara i 15 butiker men fås på två dar till alla.

 

I de lite exklusivare sauvignon blanc stilarna finns det just nu några utmärkta exemplar i måttligt dyra prislägen. Från Sancerre finns riktigt bra nya årgången Sancerre Domaine de la Villaudière, 2012 för i detta sammanhang måttliga 129 kronor. Lite mild och måttligt karaktärsfull men ändå rätt subtilt och trevligt till lättare sommarätter. Från Alto Adige finns  en sofistikerad och lite svår Winkl Sauvignon, 2012 för 139 kronor. I BS finns en bra överkomlig kultiverad SB från Steiermark i Sauvignon Blanc Klassic, 2012, från Thomas Strohmaier för 139 kronor.