Laddar annons
19 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ett knippe nya toppårgångar

Nya vintips denna vecka är bl.a. fyra nya röda toppårgångar mellan 69 och 299 kronor och en ovanligt bra ny vit årgång.

 

Många av de allra bästa vinerna på Systembolaget hittar Du bland de nya årgångarna. Det är viner som finns i fasta sortimentet och som byter årgång, dvs med samma varunummer blir ett nytt vin. Denna nya årgång kan vara avsevärt bättre eller sämre än den tidigare. Jag håller koll på det åt Dig och slutar att rekommendera de viner som tappat i kvalitet och börjar rekommendera de som stigit upp bland de bästa här på Röttorps Bästa. I de olika butikerna sker bytet av nya årgångar i samband med att den gamla tar slut just där, vilket sker lite olika tider i olika butiker. Därför bör Du kolla vilken årgång Du får när Du är ute efter en speciell ny årgång.

 

I denna veckas vintips på Röttorps Bästa har det av olika skäl blivit så att alla de fyra första röda vinerna är ovanligt bra nya årgångar. Den ”vanliga” Periquita Original, 2011 är den bästa årgången på mycket länge av detta vin som gjorts i över hundra år. För bara 69 kronor får Du ett friskt laddat lite smakrikt vin på ett gammaldags mustigt vis med renfruktiga toner och betydande längd. Periquita Original är fyndigt bra nu i nya årgången medan den lite dyrare Periquita Reserva däremot inte alls håller sin höga klass i sin nya årgång. Finns också på box, kolla årgången Du bör ha 2011:an.

 

Det allra bästa Syrahvinet kring hundringen just nu är nya årgången Crozes Hermitage Cave de Tain, 2010 för 99 kronor. Fantastiskt pris för namnet i riktigt bra klassisk nordrhônsk syrahstil. Har den där typiska tonen av en gammal visthusbod med lätt doft av rökta charkuterier. Det bästa året på länge i trakten har fört upp detta vin på topp.

 

Den nya årgången Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, 2010, är liksom tidigare årgång ett rikt läckert spänstigt och betydande toscanskt vin för sina 149 kronor. Vino Nobiles bästa producent gör här på unga stockar ett lite billigare och som ungt lättillgängligare vin i lysande klass. De är speciellt framtaget för de svenska vinkonsumenterna.

 

Stor Rioja görs i många olika stilar. En av mina största favoritet är den klassiska La Rioja Alta Gran Reserva 904 som har en storslagen mognadskomplexitet och ändå fortsätter att utvecklas vidare på flaska. På sitt riojavis ger det lite av Bordeauxliknande multnadstoner och finess redan när det säljs. Den ”nya” årgången här från 2001. För den som gillar stora mogna komplexa rödviner är det ett fantastiskt tillfälle att köpa denna 11åriga nya årgång för 299 kronor.  Numret 904 syftar på att man började göra detta vin 1904.

 

Förra veckans rekommendation av den bästa roséboxen, Mulderbosch, kan inte stå kvar eftersom den inte längre går att få tag på. Succén har gjort att den nu nästan försvunnit från alla Systemhyllor. Jag rekommenderar istället den klassiska Navarrarosén Gran Feudo Rosado, 2012 för 69 kronor per helflaska. Fräsch bra rik matrosé med läckra toner och just syra, helt utan karamellkladd, för lättare sommarrätter. Ovanligt seriöst rosévin i sin prisklass.

 

KWV Roodeberg White, 2012 för 79 kronor är en annan fyndig ny årgång. Här var även förra mycket bra. Den är frisk ocht komplext och utmärkt för både lite lättare och mer komplexa maträtter med smakrikedom. Fin utvecklad längd redan nu.  Mycket intressant komplex längd och lysande långt slut. Varje årgång kommer med en speciell druvblandning av komplext slag. Även detta år har det gett ett vin är betydligt större dimensioner än priset indikerar.

 

Ytterligare en ny årgång hittar vi på Röttorps Bästa bland de halvtorra vita vinerna. Pfalzvinet Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett visar upp en utmärkt frisk och bra 2012:a med lite mineralitet och finesser trots det ringa priset, 69 kronor.

 

Vintipset denna vecka bland intressanta söta starkviner är vita Moscatel de Setúbal, 2009 från Bacalhôa Vinhos de Portugal för endast 99 kronor helflaskan. Muscatdruvorna odlas i Setúbal sydost om Lissabon samma område som röda vinet Periquita kommer ifrån. Sedan 1800 talet har man där gjort detta vita starkvin på liknade sätt som man gör röda portviner i norra Portugal. Efter en ganska kort jäsning tillsätts vinsprit som stoppar jäsningen och lämnar en stor del av druvans socker kvar i vinet. Bra vin att dricka i små glas till många efterrätter.

 

För den som vill ha ett lite elegantare rosévin med betydande komplexitet och samtidigt den skira fräschören rekommenderas mousserande Rotari Rosé, 2008 för 99 kronor. Bra till finare sommarsallader och annan mat också.

 

Nytt måttligt dyrt lagringsvin denna vecka på Röttorps Bästa är Cúmaro Riserva, 2008 för 149 kronor. En av de bästa vinerna som gjorts på Montepulcianodruvan och Umani Ronchis allra bästa årgång hitintills. Stort att dricka idag men växer länge till i källaren.