Laddar annons
26 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sommarbox på Pinot Noir

Nya vintips denna vecka är bl.a. finare österrikisk Grüner Veltliner och bra och billiga söta, bubblande och röda sommarviner samt dyr magnifik Châteauneuf-du-Pape för källaren.

 

Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel, 2011 för 179 kronor är ett nytt riktigt bra vin på den allt mer populära Grüner Veltliner druvan från Österrike. Här är det en riktigt delikat variant från vackra Wachau vid Donau från topphuset Franz Hirtzberger. Lätt och skirt med peppriga toner och ännu mycket ung i läcker stil för den som vill utforska denna druvas finare marker. Finns i Vinkällarbutikerna men kan beställas till alla.

 

Till frukt och bärefterrätter mm. finns nu en ny bra årgång av den Chilenska sauternesvarianten som där görs på sent skördad sauvignon blanc istället för semillon som den äkta franska domineras av. Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2010 på halvflaska för 59 kronor är så billigt det blir för söta bra viner i denna stil. Trevligt smårikt och komplext med bra sötma och friskhet.

 

När man vill ha ett verkligt billigt hyggligt bubbel rekommenderar Röttorps Bästa Campo Viejo Cava Brut Reserva för 69 kronor. Just och snäll cava med milda aningen mulliga drag utan bitterhet, just folkcava. Undvik billigare varianter de håller inte riktigt måttet.

 

Alion, 2009 är en snygg och delikat rött lyxvin från Ribera del Duero på tempranillo med lite bordeauxstruktur längd och komplexitet. Ett modernt stort spanskt vin från en avläggare till Vega Sicilia för 439 kronor.  Bör förståss helst lagras vidare, är redan på upphällningen efter lansering i juni.

 

Jag tycker att det är ovanligt trevligt med lite lättare rödviner till lättare sommarmat. Det finns nu en box med ganska hyggligt pinot noir ton och lite hygglig struktur för bara 229 kronor för 3 liter. Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 3lbox, 2011, är ett utmärkt rött sommarvin till budgetpris från en av Chiles pinotspecialister.

 

Till lite mer uttalade rätter när det skall vara lite mer komplexitet i vinet är Vila Santa Reserva 3lbox fortfarande i topp. Den nuvarande årgången 2011 är lite mer svartfruktigt med bra struktur, längd och innehåll samt bra eftersmak. Ovanligt seriöst boxvin som också finns på flaska för 99 kronor.

 

En ständigt bra vit frisk sommarbox är Francoise Lurton’s Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2012 för 217 kronor per 3 liter.  Friskt SB med gräsighet och lätt Nya Zeeländsk ton och frisk lätt aromatik som gör vinet bra både med och utan mat. Just sommardrink och aperitif.

Veckans rekommendation av lite dyrare rött lagringsvin är den stora Châteauneuf-du-Papen, Domaine du Vieux Télégraphe från 2010. Kan med fördel läggas ned minst 5 och gärna 15 år i källaren.  Stor, mäktig och lovande i mycket distinkt stil och fantastisk eftersmak redan nu. Gillar Du fin Châteauneuf-du-Pape är detta rätt tillfälle, toppårgång, topproducent och allt på rätt ställe för magnifik framtid och även rätt stor nutid. Nyanländ men försvinner nog snabbt från hyllorna.