Laddar annons
Ca’Marcanda i Bolgheri - från start en naturlig förebild
25 Mar, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Ca’Marcanda i Bolgheri - från start en naturlig förebild

Inget annat italienskt distrikt kommer lika nära den franska benämningen terroir som vingårdarna i Bolgheri.

Ca'Marcanda i Bolgheri Toscana. Italiens mest framstående producenter har samlats i Bolgheri som flugor runt en sockerbit för att göra vin som utan konkurrens är långt över de vanliga.

Vad sägs om Tenuta dell’Ornellaia med drakarna Ornellaia och Masseto, snett över vägen (ungefär) ligger Tenuta San Guido med världskända Sassicaia. Marchesi Antinori hittar man på Tenuta Guado al Tasso där han gör Tignanello med flera. Andra guldkorn bland Bolgheris stora är Le Macchiole, Poggio al Tesoro, Grattamacco och självfallet Angelo Gaja på Ca’Marcanda.

Ca'Marcanda, de ändlösa förhandlingarnas hus

Alternativ tre - som kom att bli Ca'Marcanda - är egendomen som under inga omständigheter var till salu när Angelo Gaja först ställde frågan till ägaren. Då hade han under lång tid redan försökt köpa två andra markområden. Efter det 18 besöket och återkommande frågor från sin fru, som undrade om han verkligen skulle fortsätta att åka till Bolgheri, för det var inget annat än ett "Ca'Marcanda", stod köpet klart 1996.

Angela Gaja hade slutligen förvärvat den förmögna familjens 60 ha i kommunen Castagneto Carducci. Egendomen fick heta Ca'Marcanda och är 110 hektar stor. Utgångspunkt från start var att inte bli större än så. Planteringarna består till mesta del av cabernet sauvignon och merlot. Men det finns också en del cabernet franc och syrah plus en liten del sangiovese.

Marken på egendomen innehåller två distinkt olika jordtyper. Den bruna jorden som består av lera och den vita som innehåller kalk och sten.

I en särskild del av vingården bedrivs forskning och här huserar för tillfället 20 olika druvsorter. Ingen av sorterna är under mitt besök 2009 så långt komna att Valentina Montanari vill säga om de kan bli något mer seriöst,

- Det är för tidigt att sia om det men vi är mycket optimistiska, säger hon.

Valentina Montanari (platsansvarig) fortsätter,

- Ca'Marcandas unika förutsättningar gör oss entusiastiska och vi ser med tillförsikt på framtiden.

50 personer arbetar heltid ute i vinfälten, två på kontoret och tre i vinkällaren. Oenolog är som i Piemonte, Angelo Gajas trogna kollega, Guido Rivella som varit med familjen Gaja sedan 1970. Guido Rivella tillförskrivs en stor del av företagets Gajas framgång.

camarcanda-bolgheri-vinbanken

Första årgången på Ca'Marcanda

Första årgången för Ca'Marcandas viner är 2000 (säljstart 2002) och vid denna tidpunkt tillverkas tre olika viner. Promis tillverkas av druvor från uteslutande på brun jord, Magari är av druvor från blandjordar och Ca'Marcanda alltid av druvor från den vita jorden.

Alla viner ligger på fat 18 månader. För Promis är faten till del använda och totalt görs Ca'Marcanda 40 000 flaskor per år (22/3-21 är uppgiften 6 miljoner buteljer/år). Under provningen i mars 2021 berättar Gaia Gaja att familjen delvis valt bort traditionella fat till förmån för större behållare, så kallade tonneaus. Tiden på fat är nu även längre, från 18 månader till 20 månader.

Vineriet är fantastiskt där det ligger undangömt i naturen. Byggnaderna är av återvunnet byggnadsmaterial, bland annat från en nedlagd järnväg. Designen är gjord av en arkitekt som följt Gaja genom åren och över världen.

camarcanda-gaia-gaja-vinbanken Nya sätt att arbeta i vingården - helt naturligt!

Ca'Marcanda i Bolgheri - föregångare i miljö och medveten resursanvändning

Kretsloppstänk för vineriet, byggnadens energidrift med hantering i källaren är uttänkt i minsta detalj. High-tech passar utmärkt som beskrivning på denna byggnad som man knappt ser med blotta ögat där det ligger insprängt i naturen.

När jag står med Valentina Montanari, marknadsansvarig, på grästaket av den moderna vinanläggningen tror jag att vi är på fältet, inte på ett tak. Härifrån ser man ända bort till det azurblå Medelhavet. Det är cirka fem kilometer till havet och där vi står, på vinkällaren är höjdnivån ungefär 60 m ö H.

Medelhavet är en mycket viktig del av Bolgheris unika klimat. Ön Elba men också den mer avlägsna ön Sardinen skapar en viktig vatten- och framförallt vindkorridor. Det fläktar alltid ordentligt i Bolgheri trots en allmänt hög luftfuktighet. Vinden förhindrar mögel- och andra skadeangrepp i vinodlingarna.

De många olivträden som tidigare växte på ägorna har varsamt flyttats och omplanterats. Oliverna är en del av personalens förmån då de skördas och sedan pressar till personalens egen olivolja. Angelo Gaja är av den bestämda uppfattningen att han bara vill göra vin.

"Man ska alltid göra det man kan bäst", Angela Gaja.

ca'marcanda i Bolgheri Toscana-vinbanken

Ca'Marcanda i Bolgheri, provning 7 maj 2009

• Promis 2006, Toscana I.G.T

Stor rik söt doft med inslag av örter. Medelfyllig, ren, frisk smak av körsbär, gröna örter och mustig syrah-björnbärsmak. Frisk, ren eftersmak med bra längd.

• Promis 2003, Toscana I.G.T

Söta bär och fat i doften. Medelfyllig, söt smak av mogna bär, inslag av läder och fat. Mullig och generös att dricka nu. Trevlig om än med oformlig kropp och idag, svårfångad stil av varm årgång.

• Magari 2006, Toscana I.G.T

Doft av rostat kaffe och mörka bär. Medel/fyllig, mörk frukt, inslag av lakrits och kola. Markerad, ungdomlig syra. Eldigt driv som håller sig inom ramen och en tät, sammetslen smak. Fantastisk eftersmaken om än på tok för ungt vin idag vid provningstillfället i maj 2009.

• Ca'Marcanda 2005, Bolgheri D.O.C

Dofta av fat och mörka bär. Fyllig. Söta vinbär, mörk frukt och fat. Komplex och tät med lång eftersmak. Något sluten.

• Camarcanda 2000, Bolgheri D.O.C

Den första årgången på marknaden!

Tät, mörk färg med begynnande mognad. Stor doft av gröna örter och paprika. Fylligt sammetslen smak med inslag av mörk frukt, fikon, russin, örter och fat. Lång, mjuk eftersmak med välbalanserade tanniner och fruktsyra. Ett vin jag gärna skulle dricka nu framför att spara ytterligare.

(Ingen av anteckningarna från 2009 är ändrade - se dem som en tidsresa. Och en bekr över hur väl vin kan åldras.)

Jämförande provning - många år senare - 22 mars 2021

• Promis 2019, Toscana IGP

Fyllig. Tät och komplex, fruktig, rund och mjuk ändå med kraftfulla smakdrag och lång eftersmak. Ung.

Årgång 2018 släpps den 13 april 2021, - har inte provat vinet.

• Magari 2019, Bolgheri DOP

Fyllig. Tät, strukturerad, komplex av tät frukt, körsbärsdoftande lätt parfymerade drag som bidrar med elegans.

• Camarcanda 2018, Bolgheri DOP (80496), 399 kr. BS.

Fyllig. Mörk, tät frukt, blyerts, kärnig, tobak och kakao. Tajt, struktuerad. Ung!

• Promis 2003, Toscana IGT

Yppig nästan sötfruktig, fyllig, mogen, lätta drag av tobak, söta bär, skogstoner, örter, läder och fat. Härligt drick-skön med mognad.

• Magari 2004, Toscana IGT

Fyllig, yppig och generös av söt frukt, bär, stram av vinbär och fat, lätt läderton, rosor, kakao, tobak och fat. En av de bästa årgångarna i Bolgheri vilket märks i vinet som har mognadstoner med stil och spänst.

• Camarcanda 2000, Bolgheri DOC

Fyllig. Blå frukt, lätt parfymerad, mogna körsbär, blommig, viol, lätt lakrits med en lång eftersmak, tät med sammetston och elegant eftersmak. Komplex.

Här är filmen från Vinbanken YouTube, med Gaia Gaja på Must Fermenting Ideas i Portugal 2019.

Mer om Bolgheri.