Laddar annons
Beställa vin till jul och nyår – tips på 6 viner
9 Dec, 2023

Beställa vin till jul och nyår – tips på 6 viner

Jul- och nyårshelgen är en av våra allra största inköpshelger på Systembolaget. Därför kan det vara lite extra långa väntetider gällande dina beställningar. Vi tipsar här om några olika viner som vi tycker är värda att klicka hem och ha till jul och nyår.

Systembolagets beställningssortiment är lite av en dold guldgruva bestående av tusentals prisvärda och imponerande viner. Vi har i över ett års tid gått igenom flera av dessa i vår artikelserie Bäst i test där vi varje vecka lyfter just viner som vi anser är värda uppmärksamhet i beställningssortimentet. I vanliga fall tar det ungefär 3-8 arbetsdagar att få hem vinerna efter att du beställt dem. Men inför jul och nyår kan väntetiden vara uppemot 8 dagar väldigt ofta. Därför tipsar vi redan nu om viner som är bra att beställa inför jul och nyår. Det handlar om såväl vitt, rött som bubbel som vi testat på senare tid och som vi anser är bra vin inför helgerna. 

Vinerna vi valt är som sagt några som vi testat på senare tid och som imponerat så pass att vi anser att de är värda att beställa. Det är prisvärda viner i den lite lägre prisklassen som helt enkelt bjuder på väldigt mycket vin för pengarna. 

Beställa vin till jul och nyår

Vi har delat ut den här artikeln i två bubbel, två vita och två röda viner där samtliga finns i beställningssortimentet och där man har gott om tid att beställa och få hem vinerna till sin lokala butik inför jul och nyår. 

Beställa bubbel till jul och nyår

När det kommer till de vita vinerna vänder vi oss till Italien och USA där vi hittar två matvänliga och superintressanta viner. 

Beställa vitt vin till jul och nyår

När det kommer till de röda vinerna så är det återigen Italien och USA det handlar om. Och återigen är det Piemonte och Kalifornien som är i fokus. 

Beställa rött vin till jul och nyår

Barbaresco  Cottà

Barbaresco Cottà

2020
italienItalien
750 ml
14.5%

Egentligen är det väldigt konstigt att så mycket handlar om barolo på den svenska marknaden när man har barbaresco direkt bredvid. Och wow vilka viner som kan skapar inom appellationen. Om du gillar barolo av hög klass så kommer du älska det här vinet. Albino Rocca bjuder i sitt vin Cotta på en djup, intensiv och pigg doft med tät rödbärig frukt. Det är så där härligt nebbiolo-parfymerat med skogshallon, röda rosor, nypon, sandelträ och en intensiv blommighet. Det är något utvecklat vilket gör det ”drickfärdigt” redan nu. Det finns en tydlig fatkaraktär med något varm och utvecklad frukt där hallonen, rosorna, nyponen, svartpepparn och vaniljen kommer fram. Det har en lite varmare känsla än många andra viner från samma producent och årgång. Ett vin där allt sitter där det ska och där det bara är att ta av hatten och njuta. Barbaresco förtjänar att ta en betydligt större del av rampljuset av barolo, vilket Albino Rocca visar här. 

489 kr
Maple & Ash Pinot Noir

Maple & Ash Pinot Noir

usaUSA
750 ml
13.5%

Detta är prissänkt från 239 kronor till blygsamma 99 kronor, vilket för oss är både konstigt men även kul. När jag tänker på amerikansk pinot så är det alltid med lite skräckblandad förtjusning. När vinmakarna väl får till det så är det i stort sett alltid ett stort wow, men när de inte får till det, vilket händer ganska ofta, så är det bara ett enda stort kluster av överekade vaniljtoner som dränker vinet. Men i det här fallet så är det ett stort wow. Vaniljen finns där, men den är snyggt integrerad i vinet. Istället är det kryddorna och de röda lite solkyssta bären som märks av på doften. Det är skogshallon, syrliga röda körsbär och mogna jordgubbar. Det är även en liten rökighet och en tydlig ton av svartpeppar. Detta är välgjort, snyggt, bärigt, medelfylligt och riktigt bra. För 99 kronor är detta ett av årets största fynd.

101 kr