Laddar annons
15 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Beställningssortimentet, ett rött och ett vitt

Det finns ett enorm stort utbud av viner i Sverige, särskilt för den som är ute i god tid. Bara i Systembolagets Beställningssortiment, BS, finns det idag över åtta tusen viner och dessutom bl.a. 1 400 sorters whisky.

För viner är Sverige runt

Det är enkelt att köpa viner på BS. Du går bara in på Systembolagets webb och beställer vinerna till Din närmsta butik. Där Du kan hämta ut dem inom ca en vecka. Det spelar ingen roll var Du bor i Sverige. Du kan för övrigt även beställa vinerna i ordinarie sortiment på två dagar till Din butik med några enstaka undantag. Systembolaget har i det avseendet gjort Sverige runt. Vilket sortiment Du än har i Din butik kan Du få alla vinerna Du önskar dit om Du är ute i god tid. Genom att beställa viner som Du vill ha påverkar Du också sortimentet i Din lokala butik numera.

Populära BS viner finns redan på hyllan

Om det är många som beställer ett och samma vin i BS, till en butik så kommer det att finnas i lager på hyllorna där. Ett exempel just nu är 79836 Santa Tresa Capoccia Red, 2011 för 81 kronor. Detta rika och mulliga och samtidigt hyggligt seriösa vin i BS, som jag tidigare tipsat om här på Vinbanken finns idag på hyllan i 102 butiker runt om i Sverige. Många fler än de flesta viner i ordinarie sortiment. Den flyttar nu i mars till ordinarie sortiment. Det betyder bl.a. att Du kan beställa den till Din egen butik (om den inte redan finns där) på två dagar istället för en vecka.

Ett vitt och ett rött

Jag tipsar regelbundet även om viner i BS. Du hittar ständigt några på Röttorps Bästa. Jag tar också med dem jag provat nyligen i mina månadsnyhetsartiklar sista lördagen i varje månad. Två riktigt bra viner i rimligt prisläge som just nu finns i BS är röda Alto Rouge från Sydafrika och Von Winning Win Win Riesling från Pfalz i Tyskland.

Fyrtioåringar med hälsan i behåll

Alto är en mycket intressant Estate i Stellenbosch i Sydafrika. Den har ett unikt läge med vingårdar i en lång remsa från 100-500 meters höjd, med unika skillnader i klimat och jordar uppför sluttningen av det viktiga vinberget Helderberg. De är helt specialiserade på att göra röda viner, Deras vin Alto Rouge är ett av de stora klassiska och välkända vinerna i Sydafrika. Jag hade tillfälle att prova några riktigt gamla årgångar (fyrtioåriga) av detta måttligt dyra vin tillsammans med en massa vinmakare och producenter blint i Sydafrika. Det var en säregen stor vinupplevelse, där hela församlingen togs med storm av dessa mogna stora viner, som fortfarande levde med hälsan i behåll.

Traditionen förs vidare med lätt justering

Det unika med vinet är vingårdarna. Idag görs Alto Rouge inte riktigt på samma sätt. Dagens vinmakare, Skalk van der Westhuisen, har justerat jäsningen till aningen lägre temperatur och längre tid och lite mer luftning under jäsningen. Det gör vinet mer tillgängligt som ungt och det kanske inte skall sparas i fyrtio år, men har fortfarande stor lagringspotential. Idag görs vinet på en blandning av Cabernet Franc, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Nästan hela produktionen säljs i Sydafrika. Lite har vi ändå också i BS där 73991 Alto Rouge , 2010 för 117 kronor är ett bra exempel på riktigt bra viner som BS gjort tillgängliga.

Exklusiva M.P.H.S.

På Alto har man också gjort ett mycket speciellt exklusivt vin i mycket liten upplaga. Det har fått namn från de fyra senaste vinmakarnas förnamn, som snart gjort Altos viner i hundra år. M.P.H.S., 2007 är gjort av årgångens sex bästa vinfat. Det blev 4 Cabernet F och 2 Cabernet S. Vinet finns bara i en mycket liten upplaga i Sverige. Du hittar det med lite beskrivning på nya ”Vinbankvalvet”. Du ser den röda knappen till vänster på sidan. Där bjuds det ut en del speciella rariteter varav många från BS.

Win Win vinet

Ett riktigt bra vitt beställningsvin just nu är nya vinfirman Von Winnig’s Win Win Riesling, 2012 för 131 kronor.  Firman är ny men de har en hel radda riktigt bra gamla fina vingårdar i hjärtat av Pfalz. Denna utmärkta blandning från olika vingårdar är en snygg, ren, ganska innehållsrik och läcker finstämd och lång, helt torr riesling av delikat slag till mycket rimligt pris. Min favorit riesling just nu i detta prisläge. Fantastiskt bra till allt från skaldjur till fisk i fin sås.

Exklusiv vingårds riesling

Ett bra exempel på Von Winning’s exklusva fina vingårds rieslingar är just nu 96091 Von Winning Deidesheimer Kalkofen Riesling Trocken, 2012 för 271 kronor. Mycket ungt läckert med kalkmineralitet, finess och betydande storhet i vardande. Bör sparas rätt länge, men det är tillåtet att tjuvsmaka det redan nu.