Laddar annons
12 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med klassisk Crozes

Nya vintips denna vecka är klassisk Crozes till just pris, fin vit standardbourgogne, den eviga ungdomens söta vin, champagne i toppklass, toppvingårdsriesling, bästa röda boxen i mellanprisläget och just vit box på garganega.  

Klassisk Crozes till just pris

Crozes Hermitage Cave de Tain, 2010 är i mitt tycke ett av Systemets allra bästa röda viner kring hundringen. En riktigt bra vin från toppåret 2010 i detta utmärkta vindistrikt. Har hela registret av mustighet och finlir, inklusive lätt rökig ton som doften i en gammal visthusbod från nordrhônska syrahviner för måttliga pengar.

Fin standardbourgogne

I Bourgogne kommer alla de främsta vinerna från speciella små vingårdar och kostar ofta en förmögenhet och har ofta en utpräglad personlighet. I nivån under dessa gör bra firmor blandningsviner av lite mer standardkaraktär för rimligare priser. För vit bourgogne är Bourgogne Les Sétilles, 2012 för 145 kronor från vinhuset Olivier Leflaive en riktigt fin sådan standardbourgogne. Friskt och rikt i återhållen stil läckra ganska komplexa toner och verklig charm av vit bourgogne i den lättare stilen. Bra hela vägen och mycket användbart. Fungerar med nästan alla rätter och personer.

Den eviga ungdomens söta vin

Moulin Touchais är ett sött och mycket friskt vitt vin som gjorts på ungefär samma sätt i ca 140 år. De lagrades länge i familjens egen källare utan att man sålde det. Först på 1980-talet började man ta det till marknaden. Jag har flera gånger provat Moulin Touchais som varit över 100 år gamla, med sotr behållning. Syran ger vinet en osannolikt lång och härlig livstid. Idag finns 1998:an för 201 kronor och några äldre årgångar för lite högre priser. 1998:an är en rik läcker mogen och frisk med stort läckert finstämt komplext långt slut med bra syra. Denna lite lättare årgång skall kanske under de närmsta decennierna.

Champagne i toppklass

En champagne som i många succesiva årgångar varit ett toppköp är Palmer Blanc de Blancs.  Nu är det 2007 för 296 kronor som gäller för helflaskan. På samma varunummer finns också en magnum 1999 för 759 kronor med stor utveckling. 2007 är ingen märkvärdigt bra årgång i normalfallet, men för detta vin sitter den riktigt bra med härlig lätt krutig ton med rostade hasselnötter och annat fint i doft och smak. Generöst och mäktigt i slutet med stor framtid.

Toppvingårdsriesling

Veckans nya vita lyxvin är Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling Trocken, 2011 för 301 kronor. Vingården Schlossberg i Rüdesheim är en av Rheingau’s är en mycket brant vingård som tillhör de klassiska toppvingårdarna i Tyskland. Här har vinhuset Leitz gjort sin version på riktigt gamla stockar från Schlossbergs branter. Härligt rikt och läckert med unga finessiga mineraltoner och syra, men lite mjukare än t. ex. Breuer´s Schlossberg. Intressant och jämförelsevis billigt för denna speciella toppvingård. Lyxig riesling redan vid konsumtion idag och växer med lagring.

Bästa röda boxen i mellanprisläget

Bästa röda allroundvinboxen just nu är Ramos Reserva, 2012 för 225 kronor för 3 liter. Utmärkt vin med struktur, innehåll, klang och allt som behövs i måttlig koncentration med fin balans.

Bra vit box på garganega

En ny vit box på Röttorps Bästa är Pasqua Sanzeno Garganega/Chardonnay, 2012 för 195 kronor per 3 liter. Garganega är druvan bakom Soave och andra vita viner i nordöstra Italien. I den här boxen har man blandat denna trevliga lokala druva med internationella chardonnay. Resultatet är riktigt bra trots rimligt pris med fräschör och innehåll med lite genomklingande längd och bra slut.