Laddar annons
19 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med äldsta rödvinet

Nya vintips denna vecka är äldsta rödvinet, bästa Pinotagen, billigt finstilt rödvin, fyndig vit bourgogne, mousserande chardonnay till just pris, en stor mogen röd bourgogne och en billig ung för källaren.

Äldsta rödvinet?

Periquita Original, 2012 för 71 kronor är ett mycket framgångsrikt måttligt prissatt vin från Setubal området sydost om Lissabon. Periquita har funnits ända sedan 1800-talet och är ett mycket känt varumärke från vinhuset José Maria da Fonseca. Huvuddruvan i vinet har t.o.m. börjat kallas för periquita, efter vinet, även om den egentligen heter castelão. Just, bra, mustigt och numera måttligt hårt och lite fruktigare välstrukturerat vin i härlig prisklass.

Bästa Pinotagen

Pinotage är Sydafrikas egen druva. Det är en korsning mellan cinsault och pinot noir från 1920-talet. Den görs i många stilar. Det finns enkla knäckiga viner som inte alls tål lagring. Det finns också delikata lite lättare viner, som vinner med ålder. Jacobsdal, runt hundringen är den bästa i den stilen. Slutligen finns det mycket rika täta mörka stora viner på pinotage. Där är Kanonkop oöverträffad. Kanonkop Pinotage, 2011 för 229 kronor, kom in bland de tillfälliga nyheterna nu i februari. Rik mycket tät svartfruktig pinotage med längd, struktur och mäktighet, utgjord nästan som en rik Bordeaux. Imponerande årgång av denna topppinotage.  Jag provade för några veckor sedan alla de pinotager som för 8 år sedan blev tio i topp i den stora årliga vintävlingen i Sydafrika. De hade nu utvecklats en hel del under åren. Idag var Kanonkop totalt överlägsen. Dyr, men fantastisk pinotage.

Billigt finstilt rödvin

Under rubriken finstilta röda viner tipsas på Röttorps Bästa om rena och snygga viner med måttlig kraft och frånvaro av störande buller. De finns i alla möjliga prisklasser. Ett billigt sådant är Jacob's Creek Grenache Shiraz, 2012 för 71 kronor. Bra balans med längd och bra toner och komplexitet för detta prisläge.

Fyndig vit bourgogne

Från BS har nyligen Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, 2011 för 107 kronor kvalificerat sig in i ordinarie sortiment. Denna friska, trevliga, generösa vita bourgogne med längd och fin syra finns ännu bara i några få butiker. På ett par dagar kan Du få den till Din butik.

Mousserande chardonnay till just pris

Det billigaste riktigt bra mousserande vinet just nu är Anna de Codorníu Brut för 91 kronor. Stilfull, delikat, bra fräschör och långt genomklingande harmoniskt innehåll. En lysande cava, som är gjord på 90% chardonnay med samma metod som champagne.

Röd Bourgogne med mognad och klass

Ett annat vin som tagits sig in i ordinarie sortiment från BS är veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa. Det är en delikat röd bourgogne med mognad och bra balanserat långt intressant slut, en ovanlig kommunbourgogne av riktigt god klass. Morey-Saint-Denis, 2007 från Louis Jadot för 327 kronor finns nu på 24 butiker och är ett ovanligt bra alternativ till den fina middagen för Dig som inte har några bourgogner med mognad i källaren.

Röd bourgogne för källaren

Côte Chalonnaise, Guy Chaumont, 2009 för 151 kronor är en trevlig röd bourgogne med framtid vid lagring. Frisk och spänstig pinot med ganska tuffa syror och lite hård struktur i nuläget. Den växer bra och mognar ut till ett härligt matvin om några år.