Laddar annons
22 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bienvenue en Alsace!

Den här veckan gör Vinbanken ett nedslag i Frankrikes näst nordligaste vindistrikt, Alsace, mest känt för aromatiska vita viner, fransktyska mat och pittoreska sagobyar. Vi berättar både om det och en massa annat, så häng med på en tur längs Vinvägen!

Alsace är en välmående och dynamisk del av Frankrike som gränsar till både Schweiz och Tyskland. Det är en av de mindre regionerna, drygt 8 000 kvadratkilometer och huvudstaden heter Strasbourg. Där utövar Europaparlamentet delar av sin verksamhet, vilket gör Strasbourg till en av Europas huvudstäder.

Redan de gamla grekerna, nej, förlåt, i Alsace fall så var det romarna… Faktum är att regionen med sin strategiska placering mitt i Europa har varit ett viktigt område för många olika folk under årtusenden och åter årtusenden och fortsätter alltså att vara en knutpunkt även i dagens europeiska ekonomi.

Vad sägs om en kanaltur i Strasbourg?

Det sägs att man här gör tyska viner på franskt vis, kraftfulla, oftast med hög syra och med avtryck från varierande jordmåner. Matkulturen är också en mix av tyskt och franskt med såväl gåslever som sauerkraut, även om korv-, fläsk- och kålrätten heter choucroute på den franska sidan gränsen. Blandningen är inte alls märkvärdig eftersom Alsace på grund av krig växlat mellan att vara franskt och tyskt territorium.

La Route des Vins d’Alsace

Alsace ligger i Rhendalen och på ena sidan reser sig det franska bergsmassivet Vogeserna och på den andra ligger den tyska bergskedjan Schwarzwald. Det är ett härligt vindistrikt att resa runt i och vinturismen har också pågått länge. Den världskända, vackra ”La Route des Vins d’Alsace” fyllde 60 år förra året. Scenerierna är som hämtade ur en sagobok och även för en ny besökare är det lätt att navigera sig fram. Vinrutten sträcker sig från Marlenheim i norr till Thann i söder, är 17 mil lång och passerar 51 Grand Crus. Många av de söta byarna ligger nära varandra och det går att uppleva mycket utan att behöva köra långa sträckor. Den mesta tiden kan istället läggas på att avnjuta miljön, prova vin och äta god mat.

Långt där nedanför Gran Cru läget Altenberg de Bergheim slingrar sig Vinvägen.

Att cykla är populärt och förra året, lagom till 60-årsjubiléet, invigdes en ny ”cykel-vin-väg”. Det går också bra att göra ett stopp på vägen och ta en ”vinpromenad”. Det finns 48 olika vinstigar genom vinfälten, utmärkta med informationstavlor. Vandringarna är max två timmar långa och inte sällan ingår provsmakning. Vinstigarna är avstängda en månad före och under själva vinskörden.

Colmar, en av alla charmiga sagobyar

Det är lätt att bli betagen i de små byarna. Ribeauvillé, Riquewihr, Kaysersberg, Turckheim, Eguisheim och Colmar heter de mest besökta platserna och inne i byarna går det utmärkt att handla vin från omkringliggande producenter. Börja med att provsmaka och välj sedan ut favoriterna. Totalt finns det ungefär 1500 producenter i Alsace.

Flanera längs gränderna i Kaysersberg.

Den gamla byn Colmar ligger centralt och klarade sig oskadd genom krigen. Byn är ett under av gulliga, färgglada korsvirkeshus, som gjord för romantiska promenader om det skulle locka. Den är känd som Alsacevinernas ”huvudstad” och här finns flera stjärnkrogar, bland annat JY 'S och L’Atelier du Peintre. Den senare erbjuder prisvärda lunchmenyer.

Sugen på något annat än vin? I Colmar ligger den imponerande katedralen S:t Martin och den Dominikanska kyrkan är också värd ett besök. Staden är även känd för muséet Underlinden. Området Lilla Venedig går inte att missa. Som namnet antyder så påminner kvarteren om Venedig med den lilla kanalen, små broar och hus som klänger sig fast precis ovanför vattnet. Två bra belägna hotell i Lilla Venedig är Le Colombier och Hotel le Maraichers.

Alsace är sagobyarnas rike.

Riquewihr och Ribeauville ligger några minuter bort och är två välkända byar, kanske något turistiska. Men båda förtjänar ett besök och vill man stanna i Riquewihr finns söta hotellet A l'Oriel med utmärkt läge. Där finns även enstjärniga restaurangen La Table du Gourmet, där kocken Jean-Luc Brendel huserar med både innovativ och ekologisk mat från egna trädgården. Bergheim är också trevligt. Slink gärna in på den lilla bistron Wistub du Sommelier.

Fotograf: Erik Ahlström

Imorgon fortsätter Vinbankens Alsacetema. Följ med oss på resan!

Mer information om Alsace:

Per Warfinge är vice rektor vid Lunds Tekniska högskola, tillika en stor Alsaceexpert och han har en mycket informativ hemsida där han även säljer sin egen bok till bra pris. Per Warfinges hemsida om Alsace. 

Andra användbara adresser:
Route des Vins Alsace
Regions of France
Alsace Tourism