Laddar annons
20 Jul, 2014

Restips: upplev en bit av Sydamerika – på Pio i Halland

På Pio Country Club, en mil öster om Halmstad serveras lyxen i avslappnade portioner, i generösa glas och med en touch av Sydamerika. Niclas Robertsson hade från början planer på att starta ett Bed & Breakfast i sina hemtrakter, utanför Halmstad. Planerna ändrades radikalt på vägen. Det blev istället Pio Country Club, ett lyxhotell på landet med 14 unika rum och en fantastisk vinkällare.

Tillbaka till Toftahult

Niclas Robertsson har rest och utforskat världen. Han har arbetat med mat och vin både i Sverige och utomlands. I mitten av 90-talet jobbade han i New York och samarbetade bland annat med Ingrid Bergmans före detta kökschef. De ordnade middagar med extra allt åt företag och matintresserade kändisar. Victor Borge och Kofi Annan var några av kunderna. Trots ett händelserikt liv i en av världens mest spännande storstäder var det något som drog i hemlandet. 1996 tog Niclas Robertsson över Pio Bar & Matsal, en krog i centrala Halmstad. Därefter har han startat reseverksamhet, Pio Resor och Pio Travel och någonstans mitt i allt detta fanns en dröm om att starta Bed & Breakfast utanför Halmstad. Den fallfärdiga Turistgården i Toftahult togs över med ambitionen att utföra en omfattande renovering. Detta visade sig dock vara en allt för optimistisk tanke eftersom huset var i för dåligt skick och det jämnades istället med marken. Planerna uppgraderades under tiden och resultatet blev Pio Country Club, en lyxig oas för såväl konferenser som privatgäster. Konceptet går ut på att erbjuda riktigt hög kvalitet på allt från rum och service till mat och viner. Pio Country Club består av 14 dubbelrum, alla med en egen stil inspirerad av olika länder och kulturer. Här finns ett rum för varje smakriktning och önskemål. Modern eller romantisk stil, Newport eller Sydamerika, varsågod och välj! Och det får man gärna göra om det inte är fullbelagt.

Vinprovning i källaren

I entréplanet finns en lounge, matsal för 150 personer, vinförvaring och kök i ett enda stort rum. Här kan man spela ett parti schack över en kopp kaffe, dricka vin framför brasan eller ta en bit mat. I köket ordnas gemensamma övningar för gäster som vill utveckla sina kulinariska färdigheter. Vill man ägna sig åt vinprovning går det bra att göra det i den fristående vinkällaren en bit bort. Där ryms massor av godsaker som Niclas Robertsson samlat på sig genom åren, viner från hela världen med betoning på Sydamerika. Eftersom Niclas är utbildad kock lägger han stor vikt vid maten på Pio. Bra råvaror efter säsong, gärna närproducerat, är det allra viktigaste och det som menyn utgår från. Många grönsaker, frukter och kryddväxter odlas i den egna trädgården och skördas precis innan de ska tillagas.

Pio Country Clubs vinkällare med viner från hela världen, med betoning på Sydamerika.

En vistelse på Pio kan varvas med naturupplevelser i form av promenader runt Toftasjön eller picknick på utsiktsplatsen i närheten, där man har en fantastisk utblick över Laholmsbukten. Eller varför inte koppla av med en golfrunda på någon av alla vackra golfbanor som finns i trakten. Det troliga är dock att man helst stannar hos Niclas och blir ompysslad. Tar en stor klunk argentinsk shiraz, därefter ännu en, ackompanjerad av en tugga vällagrad getost. Samtidigt ser man med spänning fram emot en god middag. Enkelt, avslappnat och mysigt. Nästan som hemma. Fast lyxigare.

Läs mer om Pio Country Club