Laddar annons
25 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Katalonien - vinregion med många underdistrikt

Katalonien, Spanien
I den autonoma regionen Katalonien bor det nästan lika människor som i hela Sverige. Dess fyra provinser Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona är även hem till en myriad av vinregioner planterade med lokala såväl som internationella druvsorter. Vinbanken listar de viktigaste katalanska vinregionerna, från norr till söder:

Stor vinproduktion kontra katalaner kräver självständighet från Spanien

Katalonien är den rikaste regionen i Spanien. Dessutom talas ett eget språk; somliga identifierar sig mer som katalaner än spanjorer. Många tycker att regionen borde gå sin egen väg och inte ”saktas ner” av övriga landet, en åsikt som varken stöds av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy eller ledare i övriga Europa. Storbritanniens premiärminister David Cameron har sagt att Katalonien inte kommer att kunna fortsätta vara EU-medlem och den spanska centralbanken varnar för att ett självständigt Katalonien antagligen tvingas lämna euron.

Miguel Torres och Freixenet kommenterar - inte

Hur Kataloniens fortsatta väg ser ut är alltså ovisst och frågan vi ställer oss är hur katalanska exportberoende vinföretag kommer att påverkas. Vinproducenten Miguel Torres, som är Spaniens tredje största vinproducent, väljer dock att inte kommentera hur en eventuell separation skulle påverka företaget och dess fler än 1000 anställda. För att vara vald till ”The most admired wine brand in the world” av branschtidningen Drinks International både 2014 och 2015 är det i vårt tycke ynkligt att inte kunna kommunicera med press och omvärld när det kan tyckas behövas som mest. Vinbanken har även sökt Freixenet för en kommentar, men även där blev svaret ”vi uttalar oss inte i politiska frågor*”. Codorniu har ännu inte svarat.

Kortfattat: Företag som sänder pressmeddelanden till media stup i kvarten men inte svarar på journalisters frågor känns minst sagt omoderna. Med den kängan i luften drar vi igång våra kortfattade presentationer av Kataloniens vinregioner; från norr till söder:

Empordà

Kanske var det i Empordà som den första vinrankan på den iberiska halvön planterades. Läget i den absolut nordöstra toppen av Spanien gör det troligt enligt historikerna. Empordà sträcker sig från medelhavet upp till runt 200 meter på sina högsta punkter. Ett utpräglat medelhavsklimat med ovanligt mycket kalksten i jorden. Bland druvsorterna hittar vi bland annat garnacha, som traditionellt sett soltorkats till starka `vin doux naturel´ inte helt olika de från Banyuls över den franska gränsen.

Pla de Bages

Ett av de minsta och nyaste officiella vinregionerna i Spanien. Hela Pla de Bages täcker fjuttiga 600 hektar, en areal norrländska skogsägare ger sina barnbarn i veckopeng. De flesta vingårdarna ligger i dalgångar sluttande mot floden Llobregat. Två huvudsakliga topografiska skillnaderna har särskiljas; mellan det leriga låglandet Pla de Bages och de högre kalkstensrika sluttningarna Alt Bages, (övre Bages). Visst görs det viner på garnacha och tempranillo, men merparten av produktionen är gröna druvor som säljs till de stora Cava-husen.

Costers del Segre

Det viktigaste att känna till om Costers del Segre är dess läge i Kataloniens västra delar. Viner som producerades här saknade förr möjligheter att skeppas, därför dracks de med all sannolikhet upp i den närliggande staden Lleida, en av de äldsta bebyggelserna i hela Katalonien. Avsaknaden av influens från medelhavet gör somrarna stekheta och vintrarna ruggigt kalla. Även fast vingårdarna ligger långt ifrån varandra så finns likheter i det att de ligger på kalkstensjordar med låg andel organiskt material. I Costers del Segre odlas både lokala och internationella druvsorter. För röda viner är garnacha, tempranillo och trepat vanliga. För vita viner finns bland annat macabeo, parellada och riesling.

Alella

Bodde du i Barcelona under guldåldern i slutet av 1800-talet så är chansen stor att du drack Alella-vin lite då och då (uttalas: Aleja). Vinet från denna pytteregion precis norr om staden såldes nämligen oftast i Barcelona. Idag odlas det vinrankor på 300 hektar, men trotts sin litenhet finns här klimatologiska skillnader. Mot kusten är klimatet fuktigt och mer stabilt, medan in mot land blir det stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Här odlas sedan gamla dagar den feta garnacha blanca och den syrliga xarel.lo.

Penedès

På vinmuseet i Vilafranca lärde jag mig att Penedès är en av de äldsta vinregionerna på den Iberiska halvön. För dig som trodde att ”internationella druvsorter” var något nytt kan jag med glimten i ögat berätta att det troligen var de sjöfarande Fenicierna som introducerade chardonnay i Penedès — redan för 1500 år sedan(!) Penedès ligger skyddat från medelhavet av den väldiga bergskedjan Garraf Massif. Dess röda viner, exempelvis Mas la Plana från Torres, är sedan länge kända för att kunna utmana storheter från Rioja och även Bordeaux. Regionen Penedès har en varierade geologi, därför brukar man därför dela upp regionen i tre delar, sub-regioner:

  • Alt Penedès: I den bergigaste västra delen ger vinrankorna små och koncentrerade skördar, perfekt för röda kvalitetsviner.

  • Penedès Central: Merparten av regionens produktion kommer från dessa sydvästliga delar, sällan blir de röda vinerna lika bra som i Alt Penedès.

  • Baix Penedès: Underregion som angränsar till medelhavet

Monsant

Monsant är en region på uppgång, nu finns det dubbelt så många producenter som det fanns 2001. De allra flesta producerar rött vin på druvor som cabernet sauvignon, cariñena och garnacha, men många fler är tillåtna. Vingårdarna är på ungefär samma altitud som Priorat, men ligger mestadels på andra jordtyper, såsom kalkrik lera eller sand/granit. Men det finns också skiffer precis som i Priorat. Som kuriosa kan nämnas att det i området finns två producenter som gör kosher-vin.

Vingård på `Llicorella´– ger kraftig mineralton i vinerna

 

Priorat

På hög altitud i sydvästra Katalonien ligger denna ”shooting star” som med raketfart seglade upp på listan bland världens bästa terroirer för rödviner. Likt Bourgogne så var det tidiga medeltidsmunkar som utverkade vitikulturen i Priorat, denna hypade vinregion som omfamnas av Montsant. Det var på 1990-talet som pionjärerna René Barbier och Álvaro Palacios visade upp sina nya koncentrerade och svindyra rödviner för första gången. En av hemligheterna till Priorats unika viner är de lokala skifferjordarna (Llicorella). Det är en bergart av vulkaniskt ursprung som ska ge regionens röda och vita viner en utpräglad mineralisk smak.

Tarragona

Tarragona talas det inte mycket om, det kan bero på att 70 procent av produktionen går till produktion av Cava. Annat var det förr när dess söta röda vin brukade skeppas till Rom, vilket borde betyda att det var värt besväret. Vingårdarna ligger ut med kusten, precis angränsande till Penedès i norr. Idag producerar de flesta vinerierna moderna röda och vita viner, lite synd, för det är de traditionella vinerna som är de verkligt unika. Här fanns förr en uppsjö av viner såsom ”Rancios,” rödviner som lagrades i damejeanner av glas ute i solen. ”Tarragona Clásico” är en annan närmast utdöd vinstil; de görs på övermogen tempranillo som jäser upp till 17 procent och lagras under 12 år på stora ekliggare eller solera system.

Terra Alta

Den sydligaste vinregionen i Katalonien heter Terra Alta, höglandet. Regionen överser floden Ebre och staden Tarragona. Få känner till att många av kooperativen som byggdes här på 1920-talet designades av Cesar Martinell, en av Antoni Gaudis lärljungar. De står kvar än idag. I Terra Alta ligger även byn Horta Sant Joan där en ung Picasso delvis ska ha utvecklat Kubismen — den första abstrakta konststilen på 1900-talet.

Cava

Till skillnad från regionerna ovan så är Cava inte särskilt geografiskt limiterat. Trots detta produceras merparten av Spaniens mest kända mousserande vin i Katalonien. Produktionen skiljer sig något från Prosecco, som till skillnad mot Cava oftast får sin andra (kolsyregivande) jäsning på ståltank. Cava får sin andra jäsning i flaskan — precis som Champagne. Det ger i regel cavan en brödigare stil än sin italienska konkurrent. De vanligaste druvsorterna är macabeu, parellada och xarel·lo. Precis som Champagne produceras Cava i varierade grader av sötma. De torraste exemplaren säljs under namnet Brut Nature, sedan följer Extra Brut, Brut, Extra Seco, Seco, Semiseco och slutligen Dulce i stigande grad av sötma.

* Frågan vi ställde: How would a total independence, possible albeit unlikely, affect Catalan wine in general; and Torres (the company) in particular?

Läs mer:
Albet i Noya — klimatsmarta viner ett stenkast från Barcelona
Undvik Prosecco, drick Cava om de skall vara billigt

Kooperativet i byn Gandesa byggdes mellan 1919 och 1920. Arkitekt Cèsar Martinell var lärljunge till självaste Gaudí