Laddar annons
Malbec – En druva i två skepnader
23 May, 2025

Malbec – En druva i två skepnader

Det här är vår skildring av druvan malbec, den franska druvan som kommit att hitta en tron vid Andernas berg i Argentina. 

Inledning

Malbec är en omtyckt blå druva med sin främsta hemvist i Argentina och södra Frankrike. Druvans lilla storlek och tjocka skal gör den särskilt känslig för klimat och jordmån, vilket i sin tur ger upphov till mycket olika vinstilar beroende på växtplats. I den här artikeln jämför vi Malbecviner från Mendoza i Argentina och Cahors i Frankrike – två ursprung med samma druva men skilda uttryck.

Malbec är starkt förknippad med grillat nötkött, och det är ingen slump. I likhet med hur en Nebbiolo från Piemonte nästan ber om tryffel och en Sangiovese alltid känns hemma i sällskap av långkokt Ragu alla Bolognese så finns det en djup samklang mellan Malbec och grillat kött. Det handlar inte bara om vinets fyllighet, mörka frukt och runda tanniner – utan också om dess symboliska roll som Argentinas nationaldruva.

Historia

Malbecs ursprung finns i Frankrike, men dess storhetstid kom att utspela sig långt därifrån. I sitt hemland betraktades den länge som en svår druva att odla. I Bordeaux användes Malbec mest som utfyllnadsdruva, ofta för att bidra med färg och struktur. I Loiredalen – där druvan kallas Côt – ansågs vinerna ofta vara kärva och långsamt mognande, vilket krävde lång lagring innan de blev drickbara.

Men längre söderut, i Cahors (sydost om Bordeaux), fann Malbec ett mer gynnsamt klimat. Här utvecklades den till en viktig druva i regionens kraftfulla och lagringsdugliga viner – en stil som fortfarande lever kvar.

Under slutet av 1800-talet introducerades Malbec i Argentina, men det var först under 1900-talets början som druvan verkligen fick fäste – särskilt i Mendoza. Här fann Malbec sitt rätta element: solsken, torra förhållanden och höghöjdsodling som gav druvorna möjlighet att mogna fullt ut. Resultatet blev ett helt annat vin än det franska: kraftfullt, fruktigt, men också balanserat. Med tiden blev Malbec Argentinas signaturdruva, samtidigt som odlingarna i Frankrike minskade.

Två uttryck av samma druva

Malbec är en druva vars uttryck påverkas starkt av växtplatsen – något som gör den särskilt intressant att jämföra i två skilda terroirer.

I Mendoza präglas Malbecvinerna ofta av generös frukt, mjuka tanniner och en tillgänglig stil. Doft och smak domineras av solmogen plommon, björnbär och ofta stor fatkaraktär. Stilen är charmig och direkt, ofta med en lätt drickbarhet redan som unga viner.

I Cahors, däremot, är stilen mer rustik och stram. Här dominerar mörka toner av tobak, svart te, jord och skogsbär. Frukten är mindre framträdande, men strukturen är mer uttalad. Dessa viner vinner ofta på lagring, då tanninerna rundas av och komplexiteten fördjupas.

En annan viktig skillnad är just lagringspotentialen. Medan många Malbecviner från Mendoza är som bäst unga och fruktiga, har Cahors-viner ofta en längre utvecklingskurva och kan lagras i många år. 

Framtidsutsikter

Med ett förändrat klimat på gång ser vi nu tecken på att Malbec kan få ett nytt uppsving i sitt forna hemland. Vissa vinexperter menar att Bordeaux, där traditionella druvsorter som Merlot och Cabernet Sauvignon allt oftare påverkas negativt av stigande temperaturer, kan börja vända tillbaka till Malbec. Druvans tålighet mot värme gör den till en potentiell räddare i en framtida Bordeaux-blend.

Samtidigt pågår en spännande utveckling i Argentina. Vinmakare söker sig uppåt i Anderna – till svalare mikroklimat på hög höjd – för att bevara fräschören i vinerna och skapa mer eleganta uttryck. På så sätt försöker man förfina den stil som gjort argentinsk Malbec så populär, utan att förlora dess ursprungliga charm.

Avslutning

Malbec är ett utmärkt exempel på hur druvans identitet formas av platsen där den växer. Från Cahors’ kraftfulla, lagringsvänliga viner till Mendozas fruktiga och tillgängliga tolkningar – det är två världar, men med samma själ. För vinälskaren innebär det en möjlighet att utforska en druva med bredd, djup och en ständigt växande framtid.

Tips på tre malbec-viner

  • Alamos Organic Malbec

    Alamos Organic Malbec

    2024
    argentinaArgentina
    750 ml
    13%

    Vinet kommer från tre olika vingårdar i Mendoza, Argentina. Familjeföretaget Alamos har funnits och producerat vin från början av 1900-talet. Vinet är fruktigt och smakrikt med inslag av solmogna plommon, björnbär, lakrits och fat. Nio månader på gamla och 25 % nya ekfat, vilket gör det drickdugligt precis nu. 

    119 kr
  • Achaval-Ferrer Malbec

    Achaval-Ferrer Malbec

    2023
    argentinaArgentina
    750 ml
    14.5%

    Druvorna till detta vin odlas i Uco-valley som anses vara en av de bästa platserna att odla druvor på i hela Mendoza. Jordmånen består av grusiga lerjordar med vulkanisk aska vilket ger otroliga förutsättningar för bördighet. Vinet är nyanserat och generöst där en rostad fatkaraktär får sällskap av plommon, bigarråer och kaffe. Tack vare sin unga ålder så är syran så pass hög att vinet känns piggt och levererar mycket vin för pengarna. 

    199 kr

De franska Cahors vinerna utgjordes av en producent: Chateau Pineraie där tre olika årgångar provades för att påvisa att dess utmärkta lagringsförmåga dvs lägg undan och lagra några år. Nuvarande årgång för dessa viner är 2022.

  • Château Pineraie  Malbec

    Château Pineraie Malbec

    2021
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13%

    2021 - Mörk tät färg som också ger en hint av vad som väntar i doft och smak. Vinet levererar omogna bigarråer, mörk choklad och björnbär. Det som utmärker sig är den höga syran och tanninerna som känns aningen klistriga i gommen och harmoniserar ännu inte med vinet.

    2016 – Fem år senare har gjort det här vinet gott! Allt har lugnat ner sig och vinet börjar komma i form. Vinet känns lättare att ta till sig då allt harmoniserar. Syran och tanninerna blir ett med frukten och ekfatshanteringen. Syran är fortfarande hög men sticker inte iväg, frukten känns mognare och chokladtonerna blir mjukare och övergår mer till mjölkchoklad och ger en krämigare munkänsla. Vinet kommer ihop och bildar en enhet.

    2014 – Här kommer verkligen tertiäraromerna fram som vi säger på vinspråk. Med det menas att frukten och ekfaten lagt sig en aning och nu känner man svamp, jord och fuktig källare. Det här är inte för alla, men för er som gillar äldre viner så är det här en stor rekommendation! Tanninerna och syran har ytterligare gått ner några snäpp och 

    145 kr