Laddar annons
Bokrecension | Afro-Iranska Köket
3 Mar, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bokrecension | Afro-Iranska Köket

BOKRECENSION Afro-Iranska Köket är en kokbok fylld av spännande mustiga smaker från södra Iran. Kryddad med
reseberättelser av författaren Rozbeh Javid.

BOKRECENSION Afro-Iranska Köket lyfter Zar, namnet på vindens folk som lever i södra Iran, och vars afrikanska rötter ger det persiska köket ytterligare en dimension.

Persisk mat är traditionsbunden. Recept och tillagningar ändras sällan. Den persiska maten följer inte heller nya trender på samma sätt som det västerländska köket. Kokböcker är ovnaliga i Iran och persiska matrecept hittar man inte i kokböcker. Recepten går från en generation till nästa, muntligen.

Boken är en spännande berättelse om det persiska köket av författaren Rozbeh Javid som flyttade till Stockholm som 16 åring. Genom sina första jobb, bland annat på Mac Donalds, kom Javid att intressera sig för restaurangbranschen.

Tillsammans med en partner, Amir Miladi, startade Javid en cateringfirma som så småningom blev restaurang (2008) i en av Stockholms norra förorter. Ryktet gick och gästerna allt fler - och mycket snart hade Stockholm sin egna iranska restaurang, Shahrzad.

BOKRECENSION Afro-Iranska Köket

En viktig del av filosofin i det persiska köket är dualism som utgår från ett tankesätt där råvarorna ska komplettera varandra. Det persiska köket delar in råvaran i två grupper. Den ena tillhör den kalla naturen, den andra den varma, och råvarorna kan till sin personlighet även vara lite mer eller mindre. Maten ska ätas med vördnad och nyfikenhet.

Bokrecension | Afro-Iranska Köket

Format, inbunden
Förlag, Persisk Mat
Medarbetare, Holgersson, Peter (foto)
ISBN, 9789151925615
Cirka pris, 208 kr på Bokus.

Betyg: 4 av 5
Motivering: Vackra bilder, spännande berättelser och spännande presentation av det persiska köket med fokus på vindens folk, Zar. Berättande och färgglad kokbok.

Vinbankens samlade bokrecensioner.
Vinbanken tidigare tips på vin till persisk mat hittar du här: Topplista viner till persiska mat samt Karins artikel, Drick vin till persisk mat.