Laddar annons
Vin till ljummen surkålssallad, äpple och rökt sidfläsk
2 Mar, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till ljummen surkålssallad, äpple och rökt sidfläsk

VIN OCH MAT. Vin till ljummen surkålssallad, äpple och rökt sidfläsk har sitt ursprung i Alsace. Få viner, generellt, passar lika bra till mat som de vita alsacevinerna.

Vin till ljummen surkålssallad, äpple och rökt sidfläsk är ett vitt vin av druvan pinot gris, från Alsace. Godare kombination får man leta efter.

Alsacevin är lätta att lära känna då de tydligt och fokuserat, tillverkas och säljs efter druvsort. Vinvänner söker helt enkelt vin efter tproducent, druva och i den kvalitet man föredrar. Från enklare vardagsvin till distriktets toppviner i Grand Cru-status.

Snabbval till vintipset

RECEPT | LJUMMEN SURKÅLSSALLAD, ÄPPLE OCH RÖKT SIDFLÄSK

Tillagningstid: 15 min
Antal portioner: 4-6

1 msk smör
100 gr rökt sidfläsk skuret i strimlor
2 st röda äpplen, urkärnade, halverade och skurna i skivor
500 gr surkål - häll av vätskan genom en sil
20 gr persilja, plockad och finhackad
salt och ny mald svartpeppar
Gör så här
1. Hetta upp en stekpanna på hög temperatur, lägg i smör.

2. Stek sidfläsket till det får ordentligt med färg, lägg i
äppleskivorna, rör om och låt gå några minuter.

3. Sänk temperaturen till medelvärme, fördela surkålen
och persiljan i pannan och låt gå under omrörning några
minuter tills surkålen blivit ljummen.

4. Salta och peppra efter smak.

Tipset
Servera till en god korv t.ex. Nürnberger wurst eller hjort-
korv.

Vin till ljummen surkålssallad, äpple och rökt sidfläsk

1.Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr
Druvor: Pinot gris.
Smak: Torr, medelfyllig. Vitfruktig, päron, blommig och nästan röfruktig samt kryddig. Bra längd.
Omdöme: Bra vin, balanserad och medkryddig twist. Nyligen testad på ny årgångsprovning, feb-2020.
Betyg: 4

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.